Η ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου για την «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»

Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου κατά τη σηζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής καιΟικογένειας και άλλες διατάξεις».

Θα ξεκινήσω με μια φράση του κ. Γεωργιάδη. Είπε ο κ. Γεωργιάδης με δυνατή φωνή,  με ενθουσιασμό μαζί με οργή ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη καταφέρνει την εθνική συμφιλίωση .

Η εθνική συμφιλίωση της Νέας Δημοκρατίας είναι σε βάρος των πολλών, υπέρ των λίγων. Αυτό θεωρεί εθνική συμφιλίωση. Πείτε μου, ένας νοήμων άνθρωπος, ένας άνθρωπος που ζει σε αυτήν την κοινωνία και ξέρει τι σημαίνει Εθνικό Σύστημα Υγείας πώς θα χειροκροτήσει την εθνική συμφιλίωση του κ. Γεωργιάδη. Ποιός νοήμων άνθρωπος ο οποίος ζει σε αυτήν την κοινωνία με τις ανάγκες που έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης,  μπορεί να συναινέσει και να αισθανθεί χαρά για αυτήν τη μεγάλη εθνική συμφιλίωση; Η οποία τι λέει, εν ολίγοις; Λέει ότι όσοι έχετε λεφτά θα εξυπηρετηθείτε. Όσοι δεν έχετε λεφτά απλώς «κόψτε τον λαιμό σας». Αυτά ξέρετε πότε τα έχει ζήσει αυτή η χώρα και όλες οι χώρες; Τα έχουν ζήσει πριν να έχουμε τις κανονικές δημοκρατίες, σε χωλό σύστημα δημοκρατίας.

Είναι τομή το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι τομή η Δημόσια Παιδεία. Είναι μεγάλες τομές στις ιστορίες των κοινωνιών. Είναι αυτές που επιτρέπουν σε όλους τους ανθρώπους να έχουν το αυτονόητο, δηλαδή να είναι ίσοι στο ξεκίνημα της ζωής, που είναι η δημόσια παιδεία, και ίσοι στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Γι’ αυτό είναι η δόξα της δημοκρατίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι’ αυτό προβλέφθηκε και στο Σύνταγμα του 1975.

Τι κάνει ο κ. Γεωργιάδης και η Δεξιά σε αυτήν τη φάση; Έχει προβλήματα το ΕΣΥ; Βεβαίως και έχει. Έχει συσσωρευμένα προβλήματα; Βεβαίως και έχει. Σε μία φάση που, όπως λέει η ίδια η Κυβέρνηση, «είμαστε στα καλύτερά μας, έχουμε ανάπτυξη» -τώρα το ότι δεν το καταλαβαίνουμε εμείς τόσο το χειρότερο για μας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα- σε μια φάση που τα έχουμε όλα αυτά, μία πολιτική συζήτηση εδώ για το ΕΣΥ και το πώς θα μπορέσουν να ξαναέρθουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, που έχουν φύγει στο εξωτερικό, τα κίνητρα, η ανασυγκρότηση θα γίνει;

Κίνητρα τι σημαίνει; Αξιοπρεπής μισθός, αξιοπρεπής χώρος εργασίας και προοπτική για ανέλιξη και συγχρόνως προοπτική να είμαι σε επαφή με το τι γίνεται στην επιστήμη μου οικουμενικά. Αυτό ήταν το ΕΣΥ. Και είπα, έχει προβλήματα. Αυτά πώς θα λυθούν; Όχι με το πώς θα φάει κανείς τις σάρκες του ΕΣΥ, που όπως είπε πολύ ωραία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η σαλαμοποίηση: Δηλαδή κόβουμε κόβουμε κομμάτια μέχρι να ξυπνήσουμε ένα ωραίο πρωί για να δούμε ότι δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας.

Φωνάζοντας λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης μας είπε «δεν βλέπετε την πραγματικότητα των πολιτών και ότι έχουν ανάγκη;» και «δεν ζείτε στην πραγματικότητα» κλπ. Αυτό δεν λέγεται αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Αυτό λέγεται κυνισμός, αμοραλισμός και μία προσπάθεια να μη μείνει τίποτα όρθιο. Και θα χρησιμοποιούσα και μία άλλη λέξη, ξεδιαντροπιά! Σε αυτή την κοινωνία, η οποία είναι στον πάτο, δυστυχώς, του ιδιωτικού ΑΕΠ απέναντι σε άλλες χώρες, δηλαδή είμαστε στα όρια της φτώχειας ως κοινωνία, το να λες ότι «πρέπει να πληρώσεις και το απόγευμα» για να κάνεις την οποιαδήποτε πράξη και αυτό να το φέρνεις νύχτα με τροπολογία -γιατί δεν τόλμησε να το φέρει κανονικά με ένα νόμο;- και να χρησιμοποιείς στρεβλή την αλήθεια, μισές αλήθειες- μισά ψέματα, λες και δεν καταλαβαίνουμε, αυτό λέγεται ξεδιαντροπιά.

Θα έρθω σε ένα τελευταίο θέμα. Σας λέω για άλλο ήθελα να μιλήσω, για το νομοσχέδιο, αλλά ευτυχώς η κ. Φωτίου τα είπε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς πάρα πολύ καλά. Επειδή τα πράγματα και αυτά που μας συμβαίνουν στη ζωή μας δεν είναι ασύνδετα, επειδή την εθνική συμφιλίωση μέσω του ΕΣΥ, έτσι όπως τη φαντάζεται ο κ. Γεωργιάδης και μας είπε ο κ. Μητσοτάκης, έτσι τη φαντάζονται την εθνική συμφιλίωση στα πάντα. Στο όνομα λοιπόν αυτής της περίφημης εθνικής συμφιλίωσης ακόμα και το σημαντικότερο μνημείο αυτής της χώρας, για το οποίο έχω μιλήσει άπειρες φορές, η Ακρόπολη, έγινε τόπος καρναβαλιού! Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω την έκφραση «τόπος καρναβαλιού»!

Οι φωτογραφίες που έχουν διακινηθεί και δεν έχουν διαψευστεί από το Υπουργείο όπου  κάποιοι εκατομμυριούχοι  Ινδοί, που στήσανε μία παράσταση μπροστά στον Παρθενώνα -και σας παρακαλώ και με την μπάντα του Λιμενικού, γιατί η μπάντα του Λιμενικού δεν έρχεται χωρίς κυβερνητική εντολή- τι άλλο σημαίνει; Εμείς περιμένουμε να κρατηθεί ΕΣΥ; Εδώ ούτε σεβασμός στο σημαντικότερο μνημείο δεν υπάρχει! Αν πάει ένα παιδάκι με μία στέκα που έχει αυτάκια, δεν πρόκειται να το βάλουνε στην Ακρόπολη μέσα, γιατί θεωρείται ότι είναι μεταμφίεση και δεν επιτρέπεται. Και ανέβηκαν κούροι και κόρες αλευρωμένοι και δώσανε παράσταση, επειδή ήταν οι πλούσιοι Ινδοί; Και δεν έχει βγει η Υπουργός Πολιτισμού να πει μία λέξη; Μετά από αυτά για τα πεντοχίλιαρα και τις ιδιωτικές επισκέψεις τώρα γίνεται η Ακρόπολη τόπος καρναβαλιού και δεν μιλάει κανείς και το θεωρούμε αυτονόητο! Και έχουμε τον κ. Γεωργιάδη να έχει ιερή οργή για την εθνική συμφιλίωση;

Την ξέρουμε και εμείς την εθνική συμφιλίωση και όταν την έχουμε διεκδικήσει και την έχουμε απαιτήσει, όλος μαζί ο δημοκρατικός κόσμος, ο κόσμος, η κοινωνία από κάτω, την έχουμε κερδίσει.

 

Διαβάστε επίσης