Σ. Αναγνωστοπούλου για απογευματινά ιατρεία στο ΓΝΑ Αιγίου: "Υποβάθμιση φροντίδας, κίνδυνοι για την υγεία και εμπορευματοποίηση"

"Είναι απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό"

Η βουλευτής Αχαΐας της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Σία Αναγνωστοπούλου σε δήλωση της αναφέρει:

Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στο ΓΝΑ Αιγίου, από την 1η Ιουλίου 2024, εγείρει ανησυχίες για την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και φαινόμενα εμπορευματοποίησης.

Η προαιρετική φύση των απογευματινών ιατρείων, με εξάρτηση από την πρωτοβουλία των ιατρών, δημιουργεί ερωτήματα για την επάρκεια ιατρικού προσωπικού. Η έλλειψη σαφών κριτηρίων και μετρήσιμων δεικτών, όπως ο αριθμός απογευματινών ιατρείων σε σχέση με τα πρωινά ανά ιατρό, εντείνει την ανησυχία.

Υφίσταται ο κίνδυνος η εστίαση στα απογευματινά ιατρεία, τα οποία επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες, να οδηγήσει σε υποβάθμιση των πρωινών ιατρείων. Αυτό θα στερήσει από τους ασθενείς την απαραίτητη φροντίδα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Επιπλέον, η μετατόπιση του βάρους στα απογευματινά ιατρεία, με κίνητρο τα αυξημένα έσοδα για το νοσοκομείο, εγείρει σοβαρά ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας. 

Είναι απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των πρωινών ιατρείων. Απαιτείται η θέσπιση σαφών και μετρήσιμων κριτηρίων για τον αριθμό των απογευματινών ιατρείων ανά ιατρό, λαμβάνοντας υπόψη την εξειδίκευση, την εμπειρία και τις συνθήκες εργασίας. Η υγεία των ασθενών οφείλει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και όχι αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης. Ας μην αφήνουμε την ασαφή νομοθεσία και τις αυθαίρετες ερμηνείες να θέτουν σε κίνδυνο το πολύτιμο αγαθό της υγείας.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ