Σχέση: Η Νο 1 αιτία που τσακώνονται τα ζευγάρια

Γιατί τελειώνουν οι σχέσεις;

Καμιά σχέση δεν είναι, και δεν χρειάζεται να είναι, παραμυθένια… Μικρές εντάσεις είναι μέρος της ζωής και πολλές φορές ανοίγουν το δρόμο για εποικοδομητικές συζητήσεις και θετικές αλλαγές. Αλήθεια όμως, ποια είναι η πιο συχνή αιτία των καβγάδων ανάμεσα στα ζευγάρια;

Φανταστείτε πως σχεδιάζετε να βγείτε για δείπνο με τον σύντροφό σας. Εσείς θέλετε να πάτε στο αγαπημένο σας εστιατόριο και ξέρετε μάλιστα ακριβώς ακόμα και το τι θα παραγγείλετε. Ο σύντροφός σας όμως, δεν τρελαίνεται για αυτό το εστιατόριο και προτιμά να πάτε κάπου αλλού.

Κάπου όχι τόσο ωραία ούτε τόσο, κατά τη γνώμη σας, ρομαντικά. Αντί να το συζητήσετε και να καταλήξετε σε έναν συμβιβασμό, ένα άλλο μέρος για παράδειγμα που αρέσει εξίσου και στους δυο, αρχίζετε να τσακώνεστε. Και μάλιστα… εκτοξεύοντας προσβολές με αποτέλεσμα να πληγώνεστε και να μην πηγαίνετε τελικά πουθενά.

Μια σκληρή σύγκρουση, κυριολεκτικά για το… τίποτα.

Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις σχέσεις.

Ο Νο 1 λόγος λοιπόν που τσακώνονται τα ζευγάρια είναι ακριβώς αυτός: το τίποτα!

Ανούσιες μάχες- Κλονίζουν την εμπιστοσύνη;

Μερικές φορές τα ζευγάρια μαλώνουν για συγκεκριμένα, ουσιώδη ζητήματα. Τις περισσότερες όμως, πληγώνουν ο ένας τα συναισθήματα του άλλου για ανούσια πράγματα και σε ανύποπτες στιγμές.

Εάν ένα ζευγάρι βλέπει τη σύγκρουση ως ευκαιρία για εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψιν τα συναισθήματα της άλλης πλευράς, η εμπιστοσύνη μπορεί να ενισχυθεί.

Εάν όμως ο ένας απορρίπτει τα συναισθήματα του άλλου, η εμπιστοσύνη κατά πάσα πιθανότητα θα κλονιστεί και με την πάροδο του χρόνου, μικρές αφορμές θα πυροδοτούν όλο και περισσότερους καβγάδες έως ότου οι σύντροφοι απομείνουν συναισθηματικά κουρασμένοι και μόνοι.

Αντί να απλώνουν τα χέρια για να αγγίξουν ο ένας τον άλλο, θα δείχνουν με το δάχτυλο και αντί να μιλούν ήρεμα, θα φωνάζουν.

Γιατί τελειώνουν οι σχέσεις;

Τα αρνητικά γεγονότα συμβαίνουν πάντα και οι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι στις σχέσεις, αλλά δεν είναι ένας καβγάς που οδηγεί στον χωρισμό.

Οι δεσμοί τελειώνουν όταν το ζευγάρι επικεντρώνεται στα προβλήματα και η συνολική στάση του απέναντι στην ίδια τη σχέση γίνεται αρνητική.

Πώς διαρκεί η αγάπη;

Πώς επιτυγχάνεται μια «θετική προοπτική»;

Όταν υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τα καλά πράγματα που μοιράζεστε στη σχέση σας, το πόσο θαυμάζετε και εκτιμάτε τον σύντροφό σας και όταν κατανοείτε και αποδέχεστε τα ελαττώματά του, παρά τις όποιες συγκρούσεις προκύπτουν.

Η σύγκρουση είναι πραγματικά μια ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τον σύντροφό σας.

Έτσι, όταν νιώθετε ότι τσακώνεστε για το τίποτα, πιθανότατα θα πρέπει να συζητήσετε, να μοιραστείτε τη λήψη αποφάσεων, να αναγνωρίσετε βαθύτερα όνειρα ζωής, να αντιμετωπίσετε βασικές ανάγκες που ίσως δεν ικανοποιούνται.

Ο ίδιος ο καβγάς προσφέρεται για να βρείτε νέους τρόπους επικοινωνίας.

Οι τυπικές συγκρούσεις είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι μια σχέση αποτελείται από δύο διαφορετικούς ανθρώπους που θέλουν να κατανοήσουν τις διαφορές τους και να αγαπήσουν ο ένας τον άλλον παρά τα ελαττώματα και τις δυσκολίες.

Το μυστικό λοιπόν είναι να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον σύντροφό μας με έναν τρόπο που ενισχύει την κατανόηση.

Στη σύγκρουση, οι σύντροφοι πρέπει να είναι ενωμένοι έτσι ώστε ο ένας να καταλάβει καλύτερα τον άλλο.

Αυτό σημαίνει πως ίσως πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να πείτε κάτι σαν: «Τι χρειάζεσαι πραγματικά από εμένα;» ή «Μίλησε μου περισσότερο για το τι σημαίνει αυτό για σένα;». Προτού απαντήσετε ή απορρίψετε κάτι που λέει ο σύντροφός σας, πρέπει να τον ακούσετε για να καταλάβετε την άποψή του.

Οι διαμάχες για το τίποτα δεν συμβαίνουν τόσο συχνά όταν οι σύντροφοι ανοίγονται, μοιράζονται και σέβονται τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ