Αν κάποιος εμφανίσει αυτά τα 7 σημάδια, σας ζηλεύει κρυφά

Η ζήλια είναι ένα σύνθετο συναίσθημα που μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές συμπεριφορές. Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να πούμε με βεβαιότητα αν κάποιος σας ζηλεύει, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι το κάνει, έστω και κρυφά.

Είναι δύσκολο όταν κάποιος που βρίσκεται κοντά σας, ζηλεύει τη ζωή σας ή αυτό που είστε, αλλά δεν το εκφράζει ανοιχτά. Το να μάθετε να αναγνωρίζετε αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσει να ενεργήσετε πιο σοφά.

Ακολουθούν 7 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να σας ζηλεύει:

1) Είναι υπερβολικά επικριτικός απέναντί σας

Ο φθόνος συχνά μεταμφιέζεται σε κριτική. Συνηθίζουμε να αναζητούμε λάθη σε αυτούς που ζηλεύουμε γιατί αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Αυτή δεν είναι η πιο λογική προσέγγιση, αλλά πολλοί άνθρωποι έτσι λειτουργούν.  Αν δείτε κάποιον να σας επικρίνει πολύ, ειδικά αν δεν είναι εποικοδομητική η κριτική, μπορεί να σημαίνει ότι σας ζηλεύει.

Προσπαθήστε να μην τον κρίνετε για αυτό. Εξάλλου, συνήθως ο φθόνος δεν πηγάζει από τον κακόβουλο χαρακτήρα ενός ατόμου, αλλά μάλλον αποτελεί ένα σημάδι των ανασφάλειών του, τις οποίες δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει.

2) Η γλώσσα του σώματος αλλάζει όταν βρίσκεται δίπλα σας

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι κάποιος συμπεριφέρεται διαφορετικά με άλλους ανθρώπους, αλλά αλλάζει όταν είναι δίπλα σας;

Η αποφυγή της οπτικής επαφής, η στάση του σώματος (όταν κάποιος είναι σφιγμένος και τσιτωμένος) και τα χαμόγελα που βγαίνουν με το… ζόρι, μπορούν να υποδηλώνουν ότι κάποιος αισθάνεται άβολα με την παρουσία σας.

Αν δεν έχετε αδικήσει κάποιον – και άρα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αυτή η συμπεριφορά – τέτοιες αλλαγές ενδέχεται να υποδηλώνουν φθόνο.

Προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε με ευγένεια και έμμεσα, αν φοβάστε την αντίδρασή του.  Ίσως, ύστερα από μια συζήτηση με το συγκεκριμένο πρόσωπο, η σχέση σας να αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται.

3) Απορρίπτει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας

Μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό όταν μοιράζεσαι τα όνειρά σου με κάποιον και σε απογοητεύει, είτε γελώντας με τις φιλοδοξίες σου είτε προσπαθώντας να σε υποτιμήσει. Να θυμάστε ότι μια τέτοια συμπεριφορά συνήθως δεν αφορά εσάς, αλλά τον ίδιο.

Είναι μια επίδειξη μπερδεμένων συναισθημάτων και απόψεων που έχει και με τις οποίες δεν έχει ασχοληθεί ακόμα. Και αυτό κάλλιστα μπορεί να σημαίνει ότι σας ζηλεύει.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολη στην διαχείριση. Εάν ενδιαφέρεστε για τη σχέση με το συγκεκριμένο άτομο, μπορείτε να δοκιμάσετε να μιλήσετε μαζί του, να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και να το ενθαρρύνετε να ανοιχτεί για να αποκαλύψει και τα δικά του.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι το άλλο άτομο μπορεί να αντισταθεί, αν πράγματι ζηλεύει πολύ.

Σε αυτή την περίπτωση, ίσως είναι καλύτερο για την ψυχική σας υγεία να αποστασιοποιηθείτε προσωρινά από αυτό το άτομο και να ακολουθήσετε διαφορετικούς δρόμους.

4) Πάντα θέλει να δείχνει ανώτερος

Ένα άλλο σημάδι ότι κάποιος μπορεί να σας ζηλεύει είναι ότι προσπαθεί πάντα να δείχνει ανώτερος, σοφότερος, πιο έμπειρος ή πιο διασκεδαστικός από εσάς.

Η διαχείριση αυτής της κατάστασης θα απαιτήσει αυτογνωσία από εσάς και κατανόηση για το άλλο άτομο. Όταν παρατηρήσετε μια τέτοια συμπεριφορά, μπορείτε να δοκιμάσετε να κατευθύνετε τη συζήτηση με τρόπο που θα σας επιτρέψει να αποφύγετε τον ανταγωνισμό.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να δείχνετε ανοιχτά την εκτίμησή σας στις ιστορίες του άλλου ατόμου ή να του επισημαίνετε εμμέσως ότι δεν σκοπεύετε να τον ανταγωνιστείτε. Εάν τίποτα από αυτά δεν λειτουργήσει, ίσως και οι δύο να χρειαστείτε λίγο χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλον για να μπορέσετε να μιλήσετε ανοιχτά.

Είναι επίσης πιθανό αυτή η σχέση να μην λειτουργήσει ποτέ.

5) Σπάνια δείχνει ότι είναι (πραγματικά) χαρούμενος για εσάς

Όταν κάποιος δεν χαίρεται ειλικρινά για τα επιτεύγματά σας, αυτό μπορεί να υποδηλώνει φθόνο και ζήλια. Όταν συμβαίνει κάτι καλό στη ζωή μας, φυσικά μας αρέσει να το μοιραστούμε με τους άλλους. Θέλουμε να το γιορτάσουμε μαζί με όσους βρίσκονται κοντά μας, καθώς θεωρούμε ότι θα χαρούν και εκείνοι με την ευτυχία μας.

Ωστόσο, όταν κάποιος μας ζηλεύει, θα δώσει… μάχη με τον εαυτό του για να δείξει πως είναι χαρούμενος.  Αντίθετα, μπορεί να φαίνεται ψυχρός ή απόμακρος.

6) Συχνά συγκρίνει τον εαυτό του με εσάς

Οταν κάποιος συγκρίνει συνεχώς τον εαυτό του με άλλους, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τις καθημερινές χαρές της ζωής.

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος συχνά συγκρίνει τον εαυτό του μαζί σας, ακόμα κι αν προσπαθεί να το κρύψει σε έμμεσα σχόλια, μπορείτε δίχως δεύτερες σκέψεις να υποψιαστείτε ότι είναι ζηλιάρης. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προσεγγίζετε αυτούς τους ανθρώπους με προσοχή και κατανόηση.

Αν θέλετε να διατηρήσετε αυτή τη σχέση, μπορείτε να προσπαθήσετε να δείξετε σε όποιον θεωρείτε ότι σας ζηλεύει, ότι είναι όμορφος, έξυπνος ή ότι τον εκτιμάτε κλπ. Δηλαδή, ίσως χρειάζεται να ακούσει καλά λόγια για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του.

7) Φαίνεται να αμφισβητεί τις γνώσεις σας χωρίς λόγο

Εάν ένα άτομο αισθάνεται κατώτερο σε σύγκριση με εσάς, θα αισθανθεί ότι απειλείται από τις γνώσεις σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο να αμφισβητεί τα πάντα που λέτε χωρίς λόγο, προσπαθώντας να διεκδικήσει την υπεροχή σε σχέση με εσάς.

Αν θέλετε να διαχειριστείτε τέτοιες καταστάσεις, θα χρειαστεί να βρείτε μια ισορροπία, ειδικά όταν μια τέτοια συμπεριφορά εμφανίζεται σε επαγγελματικό περιβάλλον. Και να φαίνεστε ταπεινοί και να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας όταν πρέπει. Θυμηθείτε να μην επικρίνετε το άλλο άτομο αν και όταν κάνει αρνητικά σχόλια. Οι ανασφάλειες αφορούν αυτόν, όχι εσάς.  Με αυτή την τακτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση και να υπερασπιστείτε τη θέση σας.

Συμπερασματικά, η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπορεί να είναι δύσκολη. Τα 7 παραπάνω σημάδια δείχνουν πώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να συμπεριφέρονται όταν ζηλεύουν.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο φθόνος συχνά προέρχεται από τα συναισθήματα ανασφάλειας ενός ατόμου, όχι επειδή σας αντιπαθεί. Για την ακρίβεια, μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Μπορεί να ονειρεύεται να γίνει σαν εσάς, καθώς αδυνατεί να δει την αξία του και τη μοναδικότητά του.

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες συμπεριφορές, είναι χρήσιμο να είμαστε ευγενικοί και να δείχνουμε κατανόηση. Αλλά πρέπει παράλληλα να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας όταν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους χωρίς να μειώσουμε στο ελάχιστο τον εαυτό μας.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ