Οι γάτες μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί σύντροφοι για τα παιδιά.
Παρόλα αυτά, κάθε σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα παιδιά και στις γάτες πρέπει να διαμεσολαβείται από σωστές συστάσεις και επίβλεψη. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν πάντα πώς να φερθούν χωρίς να παραβιάσουν τα όρια μιας γάτας, τα οποία συχνά είναι πολύ ξεκάθαρα, αρκεί να ξέρει κανείς να τα “διαβάσει”. Χρειάζεται σωστή κοινωνικοποίηση, τόσο για τις γάτες όσο και για τα παιδιά, ώστε να είστε σίγουρος/η ότι το ζώο θα νιώθει άνετα κάθε φορά που αλληλεπιδρά με το παιδί σας, κι ότι το παιδί θα παραμείνει ασφαλές.
Ας δούμε μερικά χρήσιμα tips για τη σωστή κοινωνικοποίηση των γατών με τα παιδιά:
1. Σε όλες τις αλληλεπιδράσεις πρέπει να υπάρχει επίβλεψη
Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Ειδικά στην αρχή, μην αφήνετε ποτέ ένα μικρό παιδί μόνο του με τη γάτα σας. Μπορεί να πάρει καιρό μέχρι η γάτα να συνηθίσει τα παιδιά, ειδικά αν όταν ήταν μικρή δεν ερχόταν σε επαφή μαζί τους. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε από την αρχή στα παιδιά τι προσδοκίες πρέπει να έχουν, ώστε να μην απογοητευτούν και να μην κινδυνεύσουν αν η γάτα στην αρχή είναι αγχωμένη και απόμακρη. Πείτε τους ότι δεν πρέπει να τη χαϊδεύουν εκτός αν αυτή τα πλησιάσει και ζητήσει την προσοχή τους, και χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικα.
Επιβλέποντας τις αλληλεπιδράσεις της γάτας με το παιδί σας από την αρχή θα αποτρέψετε πιθανά ατυχήματα, που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικές εμπειρίες τόσο στο παιδί όσο και στο ζώο.
2. Προγραμματίστε την αλληλεπίδραση
Προγραμματίζοντας την αλληλεπίδραση των παιδιών με τη γάτα τα βοηθάτε να αναπτύξουν υγιή όρια και επιτρέπετε στο κατοικίδιό σας να αποφορτιστεί ανάμεσα στις αλληλεπιδράσεις παίρνοντας τον χώρο και τον χρόνο του.
Ο προγραμματισμός της αλληλεπίδρασης εξαρτάται από το ζώο. Κάποιες γάτες δεν έχουν πρόβλημα να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά για λίγο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε άλλες μπορεί να μην αρέσει να είναι μαζί με τα παιδιά κάποιες ώρες της ημέρας. Παρατηρήστε το πρόγραμμα και τις προτιμήσεις της γάτας σας και προσαρμόστε τις αλληλεπιδράσεις κατάλληλα.
Μαθαίνοντας σε μεγαλύτερα παιδιά πώς να φροντίζουν τη γάτα, δηλαδή πώς να την ταΐζουν, να της δίνουν λιχουδιές, και να της βάζουν φρέσκο νερό, μπορείτε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τον δεσμό τους μαζί της.
Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αφήνετε ήσυχη τη γάτα, τόσο εσείς όσο και το παιδί σας. Αυτές είναι όταν πηγαίνει τουαλέτα, όταν κοιμάται ή τρώει. Ακόμα, μην πειράζετε ποτέ δύο γάτες ή μια γάτα κι έναν σκύλο που τσακώνονται. Προσπαθήστε, αντίθετα, να τα κατευθύνετε σε ξεχωριστούς χώρους και να τραβήξετε την προσοχή τους κάνοντας έναν δυνατό ήχο.
3. Δείξτε στο παιδί πώς να χαϊδεύει τη γάτα σας
Πριν επιτρέψετε στο παιδί σας να χειριστεί τη γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι του έχετε διδάξει πώς να την πλησιάζει και σε ποια σημεία συνιστάται να τη χαϊδεύει.
Δεν ενδείκνυται να χαϊδεύουμε μια γάτα στην ουρά, στην κοιλιά και στα πόδια, καθώς πρόκειται για ευαίσθητα σημεία. Οι περισσότερες γάτες προτιμούν τα χάδια στην πλάτη, κάτω από το πηγούνι, και γύρω από τα αυτιά. Ακόμα, μάθετε στο παιδί σας να είναι προσεχτικό και ήρεμο με τα χάδια.
4. Μάθετέ του να μην κυνηγάει τις γάτες
Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να μην κυνηγούν ποτέ τις γάτες, καθώς αυτό μπορεί να τις τρομάξει, ακόμα κι αν οι προθέσεις του παιδιού είναι καλές. Η γάτα σας μπορεί, έτσι, να στρεσάρεται όταν είναι παρόντα παιδιά, και να εμφανίσει ακόμα και επιθετικές συμπεριφορές.
Αν η γάτα φύγει από την αγκαλιά του παιδιού σας, ή αν δείξει ότι δεν θέλει άλλα χάδια, είναι σημαντικό το παιδί να της επιτρέψει να αναζητήσει έναν ασφαλή χώρο και να σεβαστεί την ανάγκη της για απόσταση. Αργότερα, αφού η γάτα έχει ηρεμήσει, μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε να την πλησιάσετε παρέα με το παιδί σας.
5. Μάθετέ του πώς να κρατά μια γάτα σωστά
Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν αγκαλιά μόνο γάτες που τα γνωρίζουν και νιώθουν άνετα μαζί τους, οι οποίες ανέχονται να τις σηκώνουν. Ακόμα, τα παιδιά πρέπει να είναι αρκετά δυνατά ώστε να σηκώνουν το βάρος της γάτας, πάντα με επίβλεψη.
Αφού η γάτα σας συνηθίσει να δέχεται χάδια από το παιδί σας, και αρχίσει να δείχνει ότι τα απολαμβάνει, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, που είναι να την κρατήσει. Είναι σημαντικό να του έχετε μάθει πώς να σηκώνει μια γάτα, στηρίζοντας τόσο το στήθος όσο και το πίσω μέρος των πίσω ποδιών της γάτας, ώστε να κατανέμεται σωστά το βάρος της. Μια γάτα πρέπει να σηκώνεται απαλά από το έδαφος, και να αφήνεται ελεύθερη αν δυσανασχετεί.
Τις γυναίκες ή τους άντρες προτιμούν οι γάτες; Η απάντηση σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα
Αν σας ρωτούσαν ποιους προτιμούν περισσότερο οι γάτες, τους άντρες ή τις γυναίκες, τι θα απαντούσατε;
6. Διδάξτε του τη γλώσσα του σώματος της γάτας
Είναι πολύ χρήσιμο και βοηθητικό για τα παιδιά να γνωρίζουν πότε μια γάτα έχει διάθεση να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε να τους δείχνετε τα σημάδια που λένε ότι μια γάτα είναι σε θέση να ανεχτεί τα χάδια και τις αγκαλιές. Συνήθως, οι γάτες που νιώθουν ήρεμες και χαλαρές ξαπλώνουν τεντωμένες στο πλάι, με μισάνοιχτα μάτια. Μπορεί να γουργουρίζουν ή να σας πλησιάσουν ζητώντας προσοχή.
Οι γάτες που θέλουν να μείνουν μόνες τους συνήθως κρύβονται ή αποσύρονται σε έναν περιορισμένο χώρο. Μπορεί να κουλουριάζονται, ενώ αν νιώθουν ότι βρίσκονται κοντά στα όριά τους, μπορεί να ορθώσουν τις τρίχες τους, να πάνε τα αυτιά τους προς τα πίσω, να κουνούν έντονα την ουρά τους, και να γρυλίζουν.
topetmou