Γιάννης Λαϊνιώτης: Ο πιό άτυχος(;) βουλευτής του νομού - Με ποιόν υποψήφιο θα ...κονταροχτυπηθεί

 

Ισως αποδειχθεί ο πλέον άτυχος βουλευτής της Αχαΐας, διαχρονικά!

Ο λόγος για τον πατρινό επιχειρηματία Γιάννη Λαϊνιώτη, υποψήφιο βουλευτή με την "Ελληνική Λύση". Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου κατάφερε αυτό που δεν είχε επιτύχει στις εκλογές του 2019, να κερδίσει, δηλαδή, την μια από τις 9 βουλευτικές έδρες του νομού.

Τότε βεβαίως στις τάξεις του κόμματος δεν ανήκε ο Γιάννης Λαϊνιώτης, καθώς εντάχθηκε τον Ιούλιο του 2020, οπότε και έδωσαν τα χέρια με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ωστόσο στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ο πατρινός επιχειρηματίας πέτυχε αυτό που διεκδικούσε χρόνια, να εκλεγεί βουλευτής, λαμβάνοντας 6.585 σταυρούς (υπολείπονται μερικά τμήματα ακόμη). Ομως ο δρόμος μέχρι τα έδρανα της Βουλής δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κι αυτό γιατί πρέπει να υπερπηδήσει δύο σημαντικά εμπόδια.

Το ένα έχει να κάνει με τον αρχηγό του και το άλλο με τον εκλογικό νόμο.

Το πρώτο φαίνεται πως μάλλον βαίνει προς επίλυση, κι αυτό γιατί όπως διαβεβαιώνει με δηλώσεις του έχει έλθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της "Ελληνικής Λύσης" και τις επόμενες ημέρες αναμένεται σε δια ζώσης επαφή, στην Αθήνα, να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του ο Κυριάκος Βελόπουλος να μην διατηρήσει την έδρα της Αχαΐας όπου είναι υποψήφιος , αλλά να καταλάβει άλλης εκλογικής περιφέρειας, όπως έχει και δικαίωμα.

Ετσι άν δεν προκύψει σοβαρό απρόοπτο ο Γιάννης Λαϊνιώτης την Κυριακή 28 Μαΐου, ή τη Δευτέρα 29 Μαΐου, θα παραστεί στην ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών. Οι οποίοι φυσικά θα διατηρήσουν τον τίτλο μόλις για μία ημέρα, διότι την επομένη θα διαλυθεί και πάλι η Βουλή για να προκηρυχθούν εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Από εκείνη την στιγμή και μετά ο αχαιός πολιτικός θα έχει να αντιμετωπίσει ένα δυσθεώρητο πρόβλημα, τον εκλογικό νόμο.

Ως γνωστόν η απλή αναλογική ολοκλήρωσε τον κύκλο της το βράδυ της 21ης Μαΐου, καθώς η επόμενη προσφυγή στις κάλπες θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Ο νόμος θα δίνει στο πρώτο κόμμα "μπόνους" 40 εδρών και ανάλογα με το επιπλέον ποσοστό που θα συγκεντρώνει θα αυξάνει και τις έδρες-δώρο ( για κάθε 1% επιπλέον μια έδρα).

Σύμφωνα λοιπόν με τα εκλογικά σενάρια που εξυφαίνονται στην Αχαΐα η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει μια επιπλέον έδρα (εφόσον διατηρήσει τουλάχιστον το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της Κυριακής) και ο Άγγελος Τσιγκρής που έχασε την έδρα του , καθώς από πρώτος βουλευτής του κόμματος το 2019 βρέθηκε στην τέταρτη θέση τώρα, θα εκλεγεί, αφαιρώντας την έδρα από την Ελληνική Λύση!

Αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί τότε ο Γιάννης Λαϊνιώτης θα υπάρξει "βουλευτής μιας ημέρας". 

Βεβαίως είναι πολλά ακόμη εκλογικά σενάρια που μπορεί κανείς να ρίξει στο τραπέζι. Και ένα από αυτά, ίσως το πλέον απίθανο, Οι αρχηγοί των κομμάτων, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη της συγκρότησης των ψηφοδελτίων ( θυμίζουμε πως οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα), ανακατέψει ...την τράπουλα της σειράς των υποψηφίων! 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ