Επιστρεπτέα 7 : Πανικός με τις αιτήσεις – Ποιοι μένουν εκτός

 

 

«Αυτό που έχει συμβεί με τις αιτήσεις για την 7η Επιστρεπτέα δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά τα τελευταία χρόνια. Ούτε όταν άνοιγαν οι πλατφόρμες για τα έκτακτα επιδόματα που δίνονταν στα χρόνια των μνημονίων δεν είχε σημειωθεί τέτοια μαζική «ζήτηση». Αυτό δηλώνει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο αρμόδιος παράγοντας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που από το βράδυ της Μ. Δευτέρας 26/4 που άνοιξε η πλατφόρμα myΒusinessSupport για τη χορήγηση της «7ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής» έως τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης 27/4 είχαν υποβληθεί 198.648 οριστικές αιτήσεις!

Και να σκεφτεί κανείς ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών έχει δοθεί το χρονικό περιθώριο στους 704.604 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκδήλωσαν αρχικά το ενδιαφέρον τους, να υποβάλουν τις οριστικές δηλώσεις έως τις 10 Μαΐου. Με τον ρυθμό που υποβάλλονται οι αιτήσεις εκτιμάται ότι έως τη Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Εμφραγμα» στην πλατφόρμα

Μάλιστα χθες όσοι προσπάθησαν να υποβάλουν την αίτηση διαπίστωναν ότι δεν μπορούσαν να συνδεθούν με την πλατφόρμα λόγω της ταυτόχρονης προσπάθειας χιλιάδων επιτηδευματιών να κάνουν την αίτηση. Μετά από πολλές προσπάθειες βρήκαν τελικά ένα «παράθυρο» και μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την οριστική αίτηση.

Ο λόγος που συνέβησαν όλα αυτά προφανής: Οι περισσότεροι σπεύδουν να υποβάλουν την οριστική αίτηση αποδοχής του ποσού που τους αναλογεί προκειμένου να λάβουν την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή τη Μεγάλη Παρασκευή όπως έχει δηλώσει ότι θα συμβεί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι κόφτες

Ωστόσο, με τους πολλούς και διαφορετικούς κόφτες που προβλέπει το Υπ. Οικονομικών στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την ίδια ημέρα που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα αιτήσεων είναι δεδομένο ότι σχεδόν οι μισοί από τους 704.000 που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον θα βρεθούν εκτός.

Επίσης, οι περισσότεροι αναμένεται να λάβουν το ελάχιστο ποσό της επιστρεπτέας ενίσχυσης, δηλαδή 1.000 ευρώ, αν δεν έχουν εργαζόμενους, 4.000 ευρώ, αν η επιχείρηση απασχολεί από 1 έως 5 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ αν πρόκειται για πληττόμενη ή κλειστή εταιρεία με πάνω από 8.000 εργαζόμενους και όχι κάποιο μεγαλύτερο ποσό που ενδεχομένως να περίμεναν να τους βγάλει ο αλγόριθμος.

Αυτό συνέβη κυρίως λόγω του γεγονότος ότι από το ποσό που τους αναλογούσε βάσει του αλγορίθμου αφαιρέθηκε το ποσό που τους καταβλήθηκε με την 6η επιστρεπτέα προκαταβολή. Και αυτό συνέβη για πρώτη φορά.

Επισημαίνεται ότι όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση εκτός 7ης επιστρεπτέας θα βρεθούν όσοι παρουσίασαν μείωση τζίρου μικρότερη από 20% το τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

Επίσης, εκτός 7ης επιστρεπτέας θα βρεθούν και όσοι είχαν αύξηση τζίρου συνολικά το 2020 σε σύγκριση με το 2019 και είχαν κάνει έναρξη εργασιών έως 1η Ιανουαρίου 2018. Από τον συγκεκριμένο κόφτη εξαιρούνται όμως επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τις σχολές οδηγών κτλ.

Τέλος, βασικός κόφτης της 7ης επιστρεπτέας είναι ο ελάχιστος τζίρος των 600 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους όλες οι επιχειρήσεις με έναρξη έως τέλη Σεπτεμβρίου 2019. Οσες είχαν κάνει έναρξη από τις αρχές Οκτωβρίου 2019 έως 31 Ιανουαρίου 2021 δικαιούνται την 7η επιστρεπτέα ανεξαρτήτως τζίρου.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ