Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.
Συνεπώς, ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση της συνολικής υγείας.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα και στο μυαλό μας, ακόμα κι αν δεν τις καταλαβαίνουμε αμέσως. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, νιώθουμε κουρασμένοι, δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και μπορεί να ξεχνάμε εύκολα. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και ευερεθιστότητα.
Με την πάροδο του χρόνου, η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου επηρεάζει σοβαρά την υγεία μας. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία. Επίσης, μειώνει την απόδοσή μας στη δουλειά ή στο σχολείο και αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων, ειδικά όταν οδηγούμε.
Γι’ αυτό το λόγο, είναι καλό να κοιμόμαστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ, ώστε να είμαστε πιο υγιείς.
Κόπωση και υπνηλία μέσα στην ημέρα
Το πιο εμφανές σημάδι της έλλειψης ύπνου είναι η ανεξήγητη κόπωση. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι είστε κουρασμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χασμουριέστε διαρκώς ή να δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά, τότε το σώμα σας, σας δείχνει ξεκάθαρα ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο.
Κατά συνέπεια, η υπνηλία μπορεί να μειώσει την απόδοσή σας στη δουλειά και να επηρεάσει την ικανότητα σας να συγκεντρωθείτε.
Εναλλαγές στη διάθεση και ευερεθιστότητα
Ο ύπνος επηρεάζει σημαντικά τη συναισθηματική μας ισορροπία. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευερέθιστοι, αγχωμένοι ή ακόμα να εμφανίζουμε συμπτώματα κατάθλιψης.
Αν παρατηρείτε ότι νευριάζετε εύκολα, αντιδράτε υπερβολικά ή αισθάνεστε απογοητευμένοι χωρίς ιδιαίτερο λόγο, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην στέρηση ύπνου.
Αυξημένη πείνα
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών (γκρελίνη και λεπτίνη) που ρυθμίζουν την πείνα. Όταν κοιμόμαστε λιγότερο, αυξάνεται η γκρελίνη (που προκαλεί πείνα) και μειώνεται η λεπτίνη (που προκαλεί αίσθημα κορεσμού).
Αυτό οδηγεί σε έντονη επιθυμία για «πρόχειρο» φαγητό, υδατάνθρακες και γλυκά. Επομένως, η στέρηση ύπνου σχετίζεται με την αύξηση βάρους.
Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Ο ύπνος ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, το σώμα απελευθερώνει κυτοκίνες, δηλαδή πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Η στέρηση ύπνου μειώνει την παραγωγή αυτών των ουσιών, αφήνοντας το σώμα απροστάτευτο. Σε περίπτωση που αρρωσταίνετε συχνά ή αργείτε να αναρρώσετε από ένα απλό κρυολόγημα, είναι πιθανό ότι δεν ξεκουράζεστε αρκετά.
Δυσκολία συγκέντρωσης
Ο εγκέφαλος χρειάζεται ύπνο για να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει τις πληροφορίες της ημέρας. Όταν δεν ξεκουράζεται σωστά, επηρεάζονται οι γνωστικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση, η ικανότητα λήψης αποφάσεων και η μνήμη.
Αν ξεχνάτε συχνά πράγματα ή δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε απλές εργασίες, είναι πιθανό σημάδι έλλειψης ύπνου.
Αλλαγές στην όψη του δέρματος και των ματιών
Τέλος, ο κακός ύπνος έχει και εμφανή σημάδια και στο πρόσωπο. Μαύροι κύκλοι, πρησμένα μάτια, θαμπό δέρμα ή ακόμα και εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων, μπορεί να είναι σημάδια ότι ο οργανισμός σας δεν προλαβαίνει να επιδιορθώσει τα κύτταρα όσο χρειάζεται.
Κάτι που σημαίνει ότι, εξαιτίας της έλλειψης ύπνου, η επιδερμίδα χάνει τη λάμψη και την ελαστικότητά της.