Iδού πώς ήρθαν τα χειρότερα…

Της Βίβιαν Σαμούρη Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας

 

 

 

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, πέρασαν πέντε μήνες σκληρού lockdown και τα αποτελέσματα των μέτρων, που πήραν και που δεν πήραν, οδήγησαν τη χώρα στη χειρότερη κατάσταση από την έναρξη της πανδημίας, με τις απώλειες των συνανθρώπων μας να υπερδεκαπλασιάζονται και να ξεπερνούν σήμερα τις 7.700 από 749 που ήσαν στις 7 Νοεμβρίου.

Και ενώ μετράμε τους νεκρούς μας, εν μέσω συνεχούς κραυγής αγωνίας των υγειονομικών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραπέμπει σε σύγχρονο Καιάδα, κυρίως για τους φτωχούς - φτωχοποιημένους και ανήμπορους… Δεν είναι υπερβολή, αλλά η τραγική πραγματικότητα, η οποία επαληθεύεται από το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα μιας νόσου, ότι τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία έχουν ανασταλεί και οι ΜΕΘ παρουσιάζουν καθημερινά πληρότητα πάνω από 100% ασθενών με κορωνοϊό.

Στην Αχαΐα, εν προκειμένω, που εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο», τα νοσοκομεία δέχονται τρομακτικές πιέσεις, με εκατοντάδες ασθενείς covid 19 και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, με αποτέλεσμα ολόκληροι όροφοι να έχουν μετατραπεί σε κλινικές covid. 

Δυστυχώς, επί ένα χρόνο, η Κυβέρνηση το μόνο που κατόρθωσε, ήταν να μείνει πιστή και αταλάντευτη στην αντιλαϊκή της πολιτική. Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, που, όπως μας διαβεβαίωναν, ήταν πανέτοιμο και πλήρως ανακαινισμένο (και ήταν), ουδέποτε έγινε νοσοκομείο υποδοχής ασθενών covid, ώστε να μην έχουν μετατραπεί τα άλλα δυο νοσοκομεία της Πάτρας σε νοσηλευτικά ιδρύματα μιας νόσου και ταυτόχρονα βασικές εστίες διασποράς του κορωνοϊού. 

Με άλλα λόγια, μόνον εάν λειτουργούσε το «Θώρακος», θα είχε απεμπλακεί, τουλάχιστον, το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», για να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του, κατ’ εξοχήν σε ασθενείς με άλλες νόσους.

Αλλά ουδέποτε λειτούργησε, διότι δεν ήθελαν να κάνουν προσλήψεις υγειονομικών και να ενισχύσουν περαιτέρω το Σύστημα Υγείας, καθώς δεν είναι στην πολιτική τους ατζέντα. 

Ακόμη, δε, κι όταν το ποτήρι ξεχείλισε, με την ανεξέλεγκτη εκτόξευση των κρουσμάτων και τη συνεπακόλουθη πληρότητα των ΜΕΘ, η κυβέρνηση επέλεξε την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αντί να προβεί άμεσα σε προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ., γιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα κ.α., όπως τους υπέδειξαν ορθά ο ΠΙΣ και λοιποί υγειονομικοί σύλλογοι της χώρας.

Σ’ όλες αυτές τις δυσχερείς εξελίξεις, πρέπει να αθροίσουμε κι ένα ακόμη τραγικό γεγονός, που βρίσκεται προ των πυλών, και είναι ο καταστροφικός αντίκτυπος της πανδημίας του covid 19 σε διαγνώσεις και θεραπείες καρκίνων και καρδιακών νοσημάτων, που αφορούν συμπολίτες μας. Οι καθυστερήσεις αυτές -σύμφωνα με τον ΠΟΥ- αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση θανάτων σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει το 30% των πασχόντων, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Για την κατάσταση αυτή που επικρατεί -και- στην Αχαΐα, έχουν ευθύνες και οφείλουν να απολογηθούν τόσο οι διορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και οι πολιτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι, όταν δεν εξαφανίζονται, περί άλλων τυρβάζουν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, το μοναδικό δηλαδή ουσιαστικό όπλο ανάσχεσης της πανδημίας, παραμένουμε θεατές στα παιχνίδια κερδοσκοπίας των επιχειρηματικών ομίλων, που παίζονται για μια ακόμη φορά στην πλάτη της ανθρωπότητας, με συνέπεια τον περιορισμένο αριθμό τους και τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού, κάτι που συνεπάγεται δυστυχώς ότι θα προηγηθεί η ανοσία της αγέλης του μαζικού εμβολιασμού.