Ενστάσεις και προβληματισμούς για τους όρους έναρξης και διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο οποίος και τους ενημέρωσε σχετικά τις επικείμενες συνομιλίες που ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.
Παρά τη στήριξή τους στην προοπτική του διαλόγου με την Τουρκία οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέθεσαν τις επιφυλάξεις τους για την πορεία των συνομιλιών και το στόχο της Άκγυρας για διερυμένη ατζέντα πολύ πέραν της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.
Δεν ξεκινούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες
Δεν ξεκινούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες οι διερευνητικές επαφές τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:
«Ξεκινούν οι διερευνητικές, όχι με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, παράλληλα με την επίθεση γοητείας την οποία επιχειρεί απέναντι στους ευρωπαίους. Παραδείγματος χάρη με την παρενόχληση των πλοίων του Λιμενικού μας στην περιοχή των Ιμίων.
»Αυτό είναι εν μέρει και αποτέλεσμα της αποτυχίας του Πρωθυπουργού να πετύχει στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κυρώσεων, που θα λειτουργούσε ως εγγύηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
»Παρ’ όλα αυτά εμείς στηρίζουμε τις διερευνητικές, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο, για να επιδιώξουμε λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία. Βεβαίως διερευνητικές στο φώς, χωρίς κηδεμόνες και πιέσεις από οποιαδήποτε πλευρά. Διερευνητικές που δεν θα έχουν διευρυμένη ατζέντα, όπως επιδιώκει παγίως η Άγκυρα.
»Αλλά και διερευνητικές όπου εμείς δεν θα πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν θα πάμε μόνο για να αποφύγουμε το blame game. Διερευνητικές που θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και όπου βήμα-βήμα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε, όσο γίνεται, ενεργά τις δικές μας θέσεις. Προς την κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας».
Εύλογη απορία
«Το Κίνημα Αλλαγής με αποκλειστικό γνώμονα και κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας προσήλθε στην ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια για την ανακήρυξη της εθνικής κυριαρχίας στα 12 ν.μ. Εκφράσαμε την εύλογη απορία γιατί δεν έχει συμπεριληφθεί στην επέκταση αυτή η περιοχή της Κρήτης και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα συμπεριληφθεί σε επόμενο χρόνο» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντρέας Λοβέρδος τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια.
Έντονη ανησυχία
Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ επανέλαβε ο Γιώργος Μαρίνος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις διερευνητικές επαφές και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Το ΚΚΕ έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θεωρεί αυτές τις εξελίξεις πολύ σοβαρές και θα παρακολουθήσουμε σταθερά, γιατί θα συνυπάρξει η ένταση, η όξυνση με την προσπάθεια μιας συμβιβαστικής λύσης», σημείωσε ο κ. Μαρίνος και επεσήμανε ότι, η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και θέλει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις απαράδεκτες θέσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις γκρίζες ζώνες.
«Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ακολουθώντας μια πολύ επικίνδυνη πορεία, προσπαθούν να διαμορφώσουν το έδαφος για να προωθηθεί λύση συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», υπογράμμισε ο κ. Μαρίνος και πρόσθεσε:
«Τα σχέδια του ευρωατλαντισμού, όπως και την προηγούμενη περίοδο, είναι άκρως επικίνδυνα και δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εμπλακεί σ’ αυτό το σχεδιασμό».
«Οι θέσεις της σημερινής κυβέρνησης δε μας καθησυχάζουν και γι’ αυτό θέλουμε να καλέσουμε το λαό μας να αντιμετωπίσει όλη αυτή την προσπάθεια ωραιοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών, να επιδείξει ετοιμότητα και να είναι αυστηρός απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφησυχασμού», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Διαφαίνεται στον ορίζοντα η Χάγη
Την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία συζήτησε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και όπως επεσήμανε «στον ορίζοντα διαφαίνεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης».
«Επισημάναμε στον κ. υπουργό ότι υπάρχει ένας προβληματισμός από τη δική μας πλευρά για το ενδεχόμενο συνυποσχετικών με τις γειτονικές χώρες, διότι η διατύπωση του συνυποσχετικού είναι αυτή που θα βάλει τις βάσεις και για την κρίση του διεθνούς δικαστηρίου», σημείωσε.
«Για εμάς το μείζον και το έλασσον είναι ότι δεν αποτιμούμε τα εμπορικά κριτήρια της αύξησης των κερδών των εταιριών εξόρυξης φυσικού αερίου, διότι αυτές μόνο το κέρδος έχουν ως διαδικασία. Για εμάς προέχει το συμφέρον του ελληνικού λαού και βεβαίως το φυσικό περιβάλλον», πρόσθεσε η κ. Σακοράφα.
Τέλος, ανέφερε πως συζητήθηκε «το θέμα της τεράστιας ύφεσης που αυτή τη στιγμή πλήττει ολόκληρο τον κόσμο και για το κύμα, που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, περικοπής μεγάλου μέρους του χρέους», το οποίο, όπως είπε, το ΜέΡΑ25 στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.
Σταθερός γνώμονας το Διεθνές Δίκαιο
Η Ελλάδα προσέρχεται στη διαδικασία των διερευνητικών, με σταθερό γνώμονα και βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών για την πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση που του έκανε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενόψει της επανέναρξης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.
«Είναι μια ενημέρωση προς όλα τα πολιτικά κόμματα, μια πρωτοβουλία θεσμικά απαραίτητη και πολιτικά αναγκαία στο πλαίσιο της λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε πως «το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει σταθερά στην ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών της μέγιστης δυνατής εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».
«Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία, όπως μου επιβεβαίωσε πριν λίγο ο υπουργός Εξωτερικών, με σταθερό γνώμονα και βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Διότι πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε:
«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και η Τουρκία θα πράξει αναλόγως, βοηθώντας τη διαδικασία αυτή που ξεκινάει. Χωρίς προκλήσεις, χωρίς εντάσεις, χωρίς δηλώσεις που υποσκάπτουν το αναγκαίο έδαφος ηρεμίας που χρειάζεται αυτή η διαδικασία».