Δημήτρης Παπαστεργίου: Έρχεται τον Απρίλιο το «kids wallet»

Εντός του Απριλίου του 2025 αναμένεται να κυκλοφορήσει η εφαρμογή «kids wallet», η οποία αποτελεί μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής για την χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ανηλίκους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η κατάσταση ξεφεύγει. (…) Γι’ αυτό και στις 30 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός παρουσίασε μαζί με τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία την στρατηγική μας. Είναι μία στρατηγική που δεν έχει να κάνει με απαγορέψεις. Έχει να κάνει με διάλογο που πρέπει να ανοίξουμε στα σχολεία με τα παιδιά μας, με το πώς εμείς οι γονείς θα μιλήσουμε στα παιδιά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ελέγξουμε το κινητό του παιδιού μας με συστήματα γονικού ελέγχου, καλό είναι να μιλήσουμε με τα παιδιά και να το εφαρμόσουμε», λέει στο MEGA ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Το κομμάτι που έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τον γονικό έλεγχο, είναι το τι γίνεται από τη μεριά των πλατφορμών και το τι περιεχόμενο αυτές σερβίρουν. Γι’ αυτό και έρχεται τον Απρίλιο το ‘kids wallet’. Το ‘kids wallet’ δίνει τη δυνατότητα στις πλατφόρμες, πιστοποιημένα, να ξέρουν την ηλικία προκειμένου πλέον να μην υπάρχει αυτή η δικαιολογία ότι δεν ήξερα από την άλλη μεριά ότι είχα ανήλικο».

Ο ίδιος μίλησε και για το βίαιο περιεχόμενο στα social media.

«Είναι πάρα πολύ κρίσιμο οι πλατφόρμες να κάνουν αυτό το οποίο ήδη η ευρωπαϊκή νομοθεσία λέει και απλά το προσπερνάνε. Μένει να δούμε πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί, δεν είναι εύκολο γιατί μιλάμε για παγκόσμιες πλατφόρμες. Τουλάχιστον σε αυτό η Ευρώπη νομοθέτησε και νομοθέτησε εγκαίρως, αλλά πρέπει να το εφαρμόσουμε».

«Δεν μπορείς να πας μόνο απαγορευτικά. Δεν δουλεύουν τα απαγορευτικά μέτρα, ούτε τεχνικά ούτε παιδαγωγικά», συμπληρώνει.

Η τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο

«Έχει έρθει στο Δημόσιο η τεχνητή νοημοσύνη, ήδη έχουμε τρεις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η ΑΑΔΕ προωθεί καινούργιες τέτοιες εφαρμογές», λέει ο κ. Παπαστεργίου.

«Το καλοκαίρι τρέξαμε μια μελέτη, ζητήσαμε από τα υπουργεία να μας υποδείξουν ποια είναι τα προβλήματα τα οποία έχουν και ποια θεωρούν ότι θα μπορούσαν να λυθούν με τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου πλέον να τα εξετάσουμε και πολύ γρήγορα να μπούμε σε υλοποίηση».

Σχετικά με τις διαδικτυακές απάτες, οι οποίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, τονίζει:

«Δεν δίνουμε σε κανέναν κωδικούς τράπεζας. Η τράπεζα ποτέ δεν θα ζητήσει κωδικό. Τεράστια προσοχή και ειδικά σε ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Την ώρα αυτήν οι απατές έχουν περάσει σε ένα άλλο επίπεδο και οι τράπεζες ψάχνουν να βρουν άλλους τρόπους ταυτοποίησης. Να είμαστε υποψιασμένοι ότι η τεχνολογία βοηθάει όλους εμάς να ζήσουμε καλύτερα, αλλά βοηθάει και τους απατεώνες να κάνουν πιο καλοστημένες απάτες».

Για τις κάμερες κυκλοφορίας στην Αττική

«Τέλη Γενάρη θα έχουμε στον αέρα τον διαγωνισμό για το πληροφοριακό σύστημα. Παράλληλα ετοιμάζουμε τον διαγωνισμό για τις 1.000 κάμερες, ενώ ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση για το έργο των καμερών της Περιφέρειας Αττικής για 388 πλέον σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν. Μέσα στο ‘25 θα εφαρμοστεί».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο «deiktesota.gr», την εφαρμογή παρακολούθησης επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στις ταχύτητες του διαδικτύου στην Ελλάδα σε σταθερή και κινητή.