Οι Ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πανεθνικής ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση, έδωσαν την δυνατότητα στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες μεταξύ όλων των άλλων προβλέπουν αύξηση των συντάξεων.
Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πέντε ώρες πριν κλείσουν τα εκλογικά τμήματα , δείχνουν ότι ο πρώην υπάλληλος της KGB που κυβερνά τη Ρωσία για δύο και πλέον δεκαετίες στο αξίωμα πότε του προέδρου και πότε του πρωθυπουργού, θα αποκτήσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για δύο ακόμη φορές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στην προεδρία για 16 ακόμη χρόνια, καθώς η κάθε θητεία είναι εξαετής.
Η Κεντρική εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι από τις καταμετρημένες ψήφους περίπου το 70% τάσσεται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 29%, από το 5,4% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων είπαν «Όχι», μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.
Η ψηφοφορία στην Ρωσία διεξήχθη με την παράλληλη διοργάνωση διαφόρων λαχειοφόρων διαγωνισμών, με τους πιο δελεαστικούς αυτούς που κλήρωναν διαμερίσματα, αλλά και μια μαζικής έκτασης διαφημιστική καμπάνια που επικεντρώνονταν στις συνταγματικές εκείνες τροπολογίες που αφορούσαν τις συντάξεις και την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Πριν ξεκινήσει η πανεθνική ψηφοφορία, στις 25 Ιουνίου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή να δοθούν εφάπαξ επιδόματα 10.000 ρουβλίων ( 125,7 ευρώ) στις οικογένειες που έχουν παιδιά. «Ψήφισα υπέρ των τροπολογιών στο σύνταγμα. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές, εγώ είμαι υπέρ» δήλωσε ο Μιχαήλ Βολκόφ , κάτοικος της Μόσχας. Άλλοι ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών με μικρότερο ενθουσιασμό.
«Δεν διάβασα τις λένε οι συνταγματικές αλλαγές. Ποιο το νόημα της ψηφοφορίας εάν έχουν ήδη αποφασίσει για λογαριασμό μας. Στην χώρα μας πάντα αυτό γίνεται. Διάβασε κάτι και ψήφισε. Κι εγώ ψήφισα» λέει μια ψηφοφόρος, η Λουντμίλα. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία μέχρι το μεσημέρι έφθασε σχεδόν το 60% ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Ο Πρόεδρος Πούτιν που είναι σήμερα 67 ετών, στην ομιλία πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία την Τρίτη δεν αναφέρθηκε καν στο πως οι συνταγματικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την δική του καριέρα, παρότι του δίνουν την δυνατότητα να θέσει δύο φορές υποψηφιότητα για την προεδρία, μόλις λήξει η τρέχουσα θητεία του το 2024.
Ο Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για μια θητεία σε περίπτωση που οι Ρώσοι εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ερευνητικού κέντρου Levada-Centr αυτή τη στιγμή η δημοτικότητα του φθάνει στο υψηλό επίπεδο του 60%, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο από το 90% όταν βρίσκονταν στο απόγειο της. Δεδομένου ότι η Ρωσία καθημερινά ανακοινώνει χιλιάδες νέα κρούσματα του κορονοϊού, οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να πραγματοποιήσει κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ψηφοφορίας.
Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας συνέλαβαν οκτώ ακτιβιστές που είχαν ξαπλώσει στο πλακόστρωτο σχηματίζοντας με τα σώματα τους τον αριθμό 2036, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Dozd , οι οποίοι ωστόσο αφού οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η πράξη τους είχε συμβολικό χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες επιτρέπουν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την λήξη της θητείας του το 2024 , να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036. Στην δράση αυτή πήραν μέρος οι δημοτικοί βουλευτές Λιούσια Στέιν και Βίκτορ Κότοφ καθώς και μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.
Το αντιπολιτευόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά των συνταγματικών αλλαγών, ενώ ο ηγέτης του Γκενάντι Ζουγκάνοφ δήλωσε ότι ο Πούτιν και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναλογισθούν τις συνέπειες της τρέχουσας πολιτικής του, η οποία σύμφωνα με τον Ζουγκάνοφ έχει υπονομεύσει την οικονομία. «Ο Πούτιν πρέπει να κάνει την επιλογή του. Για τον ίδιο ήρθε η στιγμή της αλήθειας» δήλωσε ο Ζουγκάνοφ.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Golos, η οποία παρακολουθεί την διεξαγωγή των εκλογών , ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι έγκυρο.