Κρίσεις στην Αστυνομία: Όστις δεν υποφέρει δεν νικά

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝ. ΣΥΦΑΝΤΟΥ

Η πίεση της κοινωνίας για τα δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητας φέρνει πάντα αποτελέσματα. Και για όσους ξέρουν τι συνέβαινε κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην Ελληνική Αστυνομία, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν με ταχύτητες φωτός. Αυτό πολλοί ένστολοι το αντιλαμβάνονται άμεσα, αλλά κάποιοι άλλοι δείχνουν να μην παίρνουν χαμπάρι.

Συγκεκριμένα λοιπόν. Ως γνωστόν το επόμενο μήνα δρομολογούνται οι ετήσιες τακτικές κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια; «Άναβαν» τα τηλέφωνα και οι αξιωματικοί που κρίνονταν προσπαθούσαν να ενεργοποιήσουν γνωριμίες και επαφές προκειμένου να τύχουν της εύνοιας των Συμβουλίων Κρίσεων, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, της εκάστοτε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα έχει πια αλλάξει. Λέγαμε στην αρχή για την κοινωνία που πιέζει για αποτελέσματα. Και οι κρίνοντες έχουν πια αντιληφθεί πως χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα δεν υπάρχει πρόοδος.

Και επειδή η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει αποδείξει ότι μόνο ο ικανός αξιωματικός είναι χρήσιμος. Και έχει φροντίσει να έχει απόλυτη και προσωπική γνώση για όλους τους αξιωματικούς που υπηρετούν σε θέσεις «κλειδιά»

Τι σημειώνει λοιπόν στο «τεφτέρι» του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τους κρινόμενους αξιωματικούς; Αποτελεσματικότητα, σωστή διοίκηση, πρωτοβουλίες και εντιμότητα. Και δίπλα από κάθε ονοματεπώνυμο, βαθμολογεί.

Αυτό πολλοί το έχουν καταλάβει. Άλλοι όμως εξακολουθούν όχι μόνο να ακολουθούν την παλιά αποτυχημένη οδό, αλλά και να κοινοποιούν δεξιά και αριστερά τις επιδόσεις τους σε γνωριμίες σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ξεκαθαρίζουμε πως όσοι παινεύονται δημόσια γι’ αυτό, μάλλον δεν γνωρίζουν ούτε τους κλητήρες των Υπουργείων. Αντίθετα προσπαθούν να προκαταλάβουν άκομψα τις εξελίξεις δημιουργώντας περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία νομίζουν πως θα τους βγει σε καλό.

Και το κάνουν χωρίς να γνωρίζουν πως έχουν ήδη πάρει μικρό βαθμό στο «τεφτέρι» και ότι για να πας μπροστά πρέπει πια να είσαι αποτελεσματικός.

Είπαμε. Οι εποχές άλλαξαν. Η Αστυνομία είναι πια ένα μεγάλο ψαροκάικο. Και για να πιάσεις ψάρια, δεν μπορεί να κοιτά από τη στεριά. Πρέπει να είσαι μέσα, να δέρνεσαι με τα κύματα και να βρέχεσαι, όπως λέει ο λαός. Ή κατά την περίσταση της εκφοράς της γνωστής παροιμίας για το… τι πρέπει να βρέξεις για να πιάσεις ψάρι: Οστις δεν υποφέρει δεν νικά