Κυβερνητικές παλινωδίες για τις ρυθμίσεις χρεών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία

του Γιώργου Κουτρουμάνη

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης για τη μη προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που μπλοκάρει την επιστροφή στην χώρα μας των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα , ύψους ενός  δισεκατομμυρίου ευρώ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος κ. Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε τα εξής:

«Αρνητική εξέλιξη για την χώρα μας συνιστά η έκθεση της Κομισιόν, ως προς την αδράνεια που έχει επιδείξει η κυβέρνηση για την προώθηση των αναγκαίων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, η απουσία των οποίων πλήττει καίρια την πραγματική οικονομία .

Εκτός από τη μη έγκαιρη προεργασία για την πρόβλεψη του νομοθετικού πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη (που έπαψε να ισχύει) ως προς την προστασία την πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να είναι σήμερα στον «αέρα», η έκθεση αποκαλύπτει αδυναμίες και καθυστερήσεις της κυβερνητικής πολιτικής σε σημαντικά κρίσιμα ζητήματα .

Διαπιστώνει μεταξύ άλλων, καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στους ρυθμούς μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες. Επίσης , μη τήρηση συμφωνηθεισών πολιτικών, όπως για παράδειγμα στο μέτωπο των προσλήψεων και στην πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Επίσης, η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο κρίσιμο θέμα της ρύθμισης, έως και 120 δόσεις, των χρεών στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Όπως τονίζει , η κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν θα προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον» σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών, «καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση».

Να επισημανθεί ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί επισήμως τόσο από τους αρμόδιους υπουργούς  όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και είχαν δημιουργήσει εύλογες προσδοκίες στα εκατομμύρια των φορολογουμένων και ασφαλισμένων , οι οποίοι ανέμεναν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό Δημόσιο και τα Aσφαλιστικά Ταμεία , που ανέρχονται σήμερα στο ασύλληπτο ποσό των 104 δισ. και 36 δισ.,  αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση πριν από αρκετούς μήνες της θεσμοθέτησης ρύθμισης των 120 δόσεων και οι προσδοκίες περί βέβαιης εφαρμογής που καλλιεργήθηκαν στην αγορά , είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες να δώσουν το βάρος στην πληρωμή άλλων τρεχουσών υποχρεώσεών τους. Έτσι, άφησαν πίσω απλήρωτες τρέχουσες υποχρεώσεις προς τις Εφορίες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία , με συνέπεια σήμερα να υπάρχει αδυναμία πληρωμής αυτών των οφειλών .

Είναι λοιπόν σήμερα επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση αυτής της ρύθμισης , διότι αφενός  θα διευκολυνθούν οι οφειλέτες της αγοράς που θα πάρουν μια σημαντική «ανάσα», αφετέρου θα τονωθούν τα δημόσια έσοδα που παρουσιάζουν υστέρηση λόγω της υπέρμετρης και εξοντωτικής φορολογίας ».

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ