Κωνσταντίνος Καρπέτας: "Συχνά αποδεικνυόμαστε πολλοί στο ΤΙΠΟΤΑ και λίγοι στο ΚΑΤΙ"

μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Αντιπεριφερειαρχη Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας

Τον γνωρίζουμε χρόνια ως "μαχητή" της αυτοδιοίκησης. Αγωνιστής, χαμηλών τόνων και πεισματάρης δεν χάνει την όρεξή του για δουλειά, μέσα από το πρίσμα της συλλογικότητας. Ο Κωνσταντίνος Καρπέτας, έχει αναλάβει ένα νευραλγικό πόστο στην Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας. Σε ένα από τα μικρά και ελάχιστα κενά χαλάρωσης της καθημερινότητας, κουβεντιάσαμε μαζί του για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, τους στόχους της περιφέρειας για εξωστρέφεια και ανάπτυξη. Τα θετικά βήματα, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και τί κάνει όταν θέλει να ξεκουραστεί!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΙΚΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

- Σας είδαμε κάτι μαγειρεύατε με ποδιά και σκούφο. Τι να περιμένουμε λοιπόν;

Κατ’ αρχάς αυτό που είδατε ήταν η σκηνική σύνθεση μιας εξαιρετικής μαγειρικής εκδήλωσης σε ένα γαλλικό στούντιο στο κέντρο του Παρισιού, με ακροατές, δημοσιογράφους του τουρισμού και γαλλικό κοινό, που στόχο είχε την προβολήτων τοπικών μας προϊόντων και την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού, που είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις μας.

Να περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η εξωστρεφής δυναμική και με πολλές άλλες δράσεις όπως η παρουσίαση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

- Ο τομέας  ευθύνης σας είναι νευραλγικός. Πως εκτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία του;

Ο τομέας της ανάπτυξης βρίσκεται στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής μας σε όλους τους τομείς. Για να ασκήσεις βέβαια αναπτυξιακές πολιτικές χρειάζεται συνεργασία με όλους τους φορείς και πρέπει πρωτίστως να μετατρέψεις τις πολιτικές αντιθέσεις σε δημιουργικές συνθέσεις και αυτό θέλει επιδεξιότητα και επίγνωση της σημαντικής ευθύνης που αναλαμβάνεις. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής είναι θετική αυτή η πορεία, παρά το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα όπου πολλές φορές τα πολιτικά και κομματικά στερεότυπα, έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ουσία, και συχνά αποδεικνυόμαστε πολλοί στο ΤΙΠΟΤΑ και λίγοι στο ΚΑΤΙ.

- Οι επαφές σας λόγω της ιδιότητας σας, με τις επιχειρήσεις της περιοχής, σας έχουν αφήσει περιθώρια για ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας?

Θίγεται ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αν η τοπική δράση για την επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την συνολική- εθνική οικονομική ανάκαμψη. Εμείς πιστεύουμε, υποστηρίζουμε και λειτουργούμε στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε και έχουμε ενδείξεις ότι βελτιώνοντας το τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργούμε συνθήκες βελτίωσης της τοπικής προστιθέμενης αξίας κυρίως μέσα από την βελτίωση των δεικτών συνολικής οικονομικής μεγέθυνσης. Αλλά δεν αλλάζουμε το status της ελληνικής η εθνικής οικονομικής εξέλιξης. Αυτό είναι εν τέλει και αυτό που ζητάμε χρόνια τώρα. Πιστεύουμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση και όχι στην αποκεντρωτική διοίκηση. Πιστεύουμε ότι αν οι Περιφερειακές Αιρετές αυτοδιοικήσεις εφοδιαστούν με τα κατάλληλα εργαλεία παρέμβασης στην τοπική οικονομία (βελτίωση γραφειοκρατίας, διαχείριση χρηματοοικονομικών εργαλείων, λειτουργία περιφερειακών αναπτυξιακών ταμείων κα) μπορούν να αλλάζουν το τοπικό οικονομικό κλίμα γρηγορότερα και άρα και το εθνικό. Από τότε που καθιερώθηκαν οι αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα που μπορούν να τεκμηριώσουν την παραπάνω σκέψη.

Η αξιοποίηση των σημαντικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απαιτεί τοπική στρατηγική με εργαλεία περιφερειακής ανάπτυξης και όχι οριζόντια στρατηγική με αποκεντρωμένη διοίκηση της.

- Τι σας λένε κυρίως οι νέοι επιχειρηματίες?

Στο οδοιπορικό μας στην τοπική επιχειρηματικότητα καταγράφουμε συνεχώς τις προτάσεις τους κυρίως τις προτάσεις των νέων επιχειρηματιών αφού η παραγωγική ανασυγκρότησητης Ελλάδας αλλά και της Δυτικής Ελλάδας απαιτεί επίτευξη μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας στο εθνικό αλλά και στο περιφερειακό προϊόν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αξία που παράγεται τοπικά ή εθνικά γίνεται μεγαλύτερη εφόσον αυτή (και εδώ είναι βασικό στοιχείο διατηρήσιμης εθνικής ή περιφερειακής ανάπτυξης) προέρχεται από νέες παραγωγικές δραστηριότητες σε τομείς και κλάδους που έχουν ή δημιουργούν στρατηγικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην Δυτική Ελλάδα.

Αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο το έχουμε καταγράψει το έχουμε ενσωματώσει στην στρατηγική μας για την επιχειρηματικότητα. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Ή να το αποτυπώσουμε καλύτερα οι νέοι επιχειρηματίες δεν μας ζητάνε μόνο αυτό. Θέλουν καλύτερη περιφερειακή διοίκηση και προσπαθούμε, θέλουν λιγότερη γραφειοκρατία και τυποποιούμαι τις δικές μας διαδικασίες ώστε να είναι γνωστές, ή καταγράφουμε βήματα και καθοδηγούμετις επιχειρήσεις μας σε βήματα που καθιερώνει το κεντρικό κράτος. Θέλουν προγραμματισμό τουλάχιστον διετίας σε δράσεις χρηματοδότησης της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ και έχουμε ήδη ανακοινώσει και προδημοσιεύσεις τις δράσεις μας. Θέλουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που να διευκολύνουν τις σύγχρονες επιχειρήσεις μειώνοντας συνάμα το κόστος χρήσης χρήματος. Θέλουν όμως και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, δεν θέλουν κάθε χρόνο ή κάθε εξάμηνο και νέες φορολογικές παρεμβάσεις. Θέλουν σταδιακά να αίρονται οι σκληροί νόμοι που υιοθετήθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

- Πόσο μακριά είμαστε από την επιχειρηματικότητα της Ευρώπης;

Κατ΄αρχάς είμαστε τόσο μακριά όσο αντίστοιχα μακριά είναι και το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δρούμε. Ξέρετε εμείς οκτώ χρόνια μετά, είμαστε ακόμα δέσμιοι ενός μη μεταρρυθμισμένου κράτους, μιας γραφειοκρατίας που έχει στο DNA της την αποστροφή στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μιας υπερβολικής φορολογικής αφαίμαξης. Εκπληρώσαμε πολλές υποχρεώσεις μας με τα μνημόνια, μια όμως παραμένει ανεκπλήρωτη, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να την προτάξουμε εμείς και όχι να μας την υποδείξουν, να καταρτίσουμε δηλαδή ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση η ευρηματικότητα, το πείσμα και η ευελιξία των ελληνικών επιχειρήσεων μας δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας για το μέλλον. Οι επιχειρήσεις μας εκσυγχρονίζονται, συγκροτούν δίκτυα στο εξωτερικό, εισάγουν αλλά και εξάγουν τεχνογνωσία, γίνονται περισσότερο εξωστρεφείς.

- Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ΠΔΕ για την τόνωση του οικονομικού της κύκλου?

Το στοίχημα της χώρας μαςείναι το γρήγορο πέρασμα στην μεταμνημονιακή εποχή στηριζόμενοι στην ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έθεσε στον 5ετή στρατηγικό σχεδιασμό της το όραμα για μια Αυτοτροφοδοτούμενη εξωστρεφή και αειφορική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας.Ο σχεδιασμός αυτός αξιοποιεί τις ενδογενείς δυνάμεις του παραγωγικού συστήματος και στοχεύει στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης που αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια βιώσιμη αναπτυξιακή επανεκκίνηση. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι σε ευθεία σύνδεση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειαςκαι αποτελεί μια από τις μεγάλες προκλήσεις για όλους μας.

Στο πρίσμα αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ετοιμάσει και υλοποιεί την πρότασή της για την στήριξη της επιχειρηματικότητας που εδράζεται σε τρεις πυλώνες :

 

Α. Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας Αξιολογώντας το παρελθόν σχεδιάζουμε το μέλλον. Ο πυλώνας αυτός περιλαμβάνει οκτώ (8)  στοχευμένες δράσεις που έχουν προκύψει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αντίστοιχων δράσεων του παρελθόντος. Οι δράσεις αυτές αξιοποιούν πόρους του ΠΕΠ ύψους 70 εκ ευρώ. Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν μέσω της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ (περίπου 29 εκ ευρώ), από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Δυτική Ελλάδα (περίπου 7 εκ ευρώ κυρίως δράσεις RIS3), από τον υπό επιλογή μετά από διαγωνιστική διαδικασία Ενδιάμεσο φορέα Διαχείρισης (περίπου 24 εκ ευρώ) και από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, περίπου 10 εκ ευρώ). Άμεσα δρομολογείται η δημοσιοποίηση πρόσκλησης για την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας που είναι η πρώτη πρόσκληση τις 8 στοχευμένες δράσεις που είπαμε. Επίσης, μετά από προτάσεις της ΠΔΕ βελτιώθηκε και ομαλοποιήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του νέου αναπτυξιακού νόμου καθώς και η ροή χρηματοδότησης των επενδύσεων που υλοποιούνται στα πλαίσια των παλιών αναπτυξιακών νόμων και βρίσκονται στην φάση αποπληρωμής

 

Β. Σκέψου και Πράξε προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων. Πολιτικές και πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση ενεργειών στην αρχή «σκέψου και πράξε προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων (SmallBusinessAct  Δυτικής Ελλάδας)».  Οι πολιτικές αυτές πλέον παρακολουθούνται και υποστηρίζονται από την Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα (ΣΕΑΔΕ), ένα άτυπο δίκτυο μοναδικό στην χώρα μας που λειτουργεί περίπου ένα χρόνο και αποτελεί το μοναδικό βήμα διαλόγου μεταξύ των φορέων επιχειρηματικότητας.

 

Γ. Υγιές Περιβάλλον λειτουργίας των Επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα. Προτάσεις για ένα σταθερό ευνοϊκό και υγιές περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Δυτική Ελλάδα όπως δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου, σύγχρονο πτωχευτικό δίκαιο κυρίως για την δεύτερη ευκαιρία, απλούστευση του διοικητικού περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

-Προσωπικά για εσάς γνωρίζουμε ότι είστε μαχητής στην αυτοδιοίκηση εδώ κ πολλά χρόνια. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

Είναι αλήθεια ότι πιστεύω βαθειά στην πολιτική της καθημερινότητας. Στην πολιτική που δίνει λύσεις στα προβλήματα. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο λύνοντας τα μικρά μπορείς να οραματίζεσαι και να συνθέτεις τα μεγάλα. Νομίζω ότι μια ενισχυμένη αυτοδιοίκηση σήμερα και μια περιφερειακή διακυβέρνηση στο μέλλον όπου πρέπεινα είναι το επόμενο στάδιο αλλαγών στην αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύσεις και να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματά μου, γνωρίζετε ότι η συμμετοχή μου στα κοινά δεν είχε ποτέ ως κεντρικό άξονα την άσκηση μιας πολιτικής προσωπικής αναφοράς. Θέλω και προσπαθώ να ασκώ πολιτική συλλογικών επιδιώξεων. Αυτή η αρχή είναι η βάση του αξιακού πλαισίου για το οποίο έχω επιλέξει να συμμετέχω στα κοινά. Επομένως με πυξίδα και οδηγό αυτή την αρχή, θα πορευτώ στο μέλλον.

- Έχετε ελεύθερο χρόνο; Πως τον διαχειρίζεστε;

Με τον φόρτο εργασίας που υπάρχει και τα προβλήματα που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, ο ελεύθερος χρόνος είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένος.

Ωστόσο, όποτε και για όσο καταφέρνω να έχω λίγο ελεύθερο χρόνο, είτε έρχομαι σε επαφή με τη φύση, διαδικασία που με αποφορτίζει και με χαλαρώνει, είτε αθλούμαι, είτε παρακολουθώ αθλητικά γεγονότα εγχώρια ή διεθνή. Προσπαθώ πάντως σε κάθε περίπτωση να καταφεύγω σε δραστηριότητες που προσφέρουν ψυχική ηρεμία αλλά και με ψυχαγωγούν.

- Σας ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα μας

- Κι εγώ, να είστε καλά

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ