Βρισκόμαστε στη μέση της δημοτικής περιόδου 2014-2019, με την Δημοτική Αρχή να ζει ακόμα τη νίκη της στις εκλογές του 2014. Τα προβλήματα συνεχίζουν να γίνονται βραχνάς για τους πολίτες που παρακολουθούν τη Δημοτική Αρχή να λέει ότι αγωνίζεται, συνδικαλίζεται και να νομίζει ότι είναι ακόμα αντιπολίτευση στο Δήμο.
Για όλα ευθύνονται οι άλλοι, θέτοντας σε λειτουργία τον κοινωνικό αυτοματισμό, με τους πολίτες της μίας περιοχής κατά της άλλης του διευρυμένου Δήμου Πάτρας. Αρχίζοντας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της στο Δήμο, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη και με το επιχείρημα ότι κάποιοι δεν πληρώνουν και αφού το προηγούμενο διάστημα λοιδώρησε – εξευτέλισε – προπηλάκισε – διαπόμπευσε τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για ότι έκαναν κατά την διάρκεια της θητείας τους, η ίδια σήμερα εφαρμόζει ότι έχει καταγγείλει.
1) Το 2014 στα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα και τον
ηλεκτροφωτισμό αφού από την μια καταγγέλλει το κεντρικό κράτος για φορομπηχτική πολιτική από την άλλη αυξάνει έως και 300% τα δημοτικά τέλη στους πρώην καποδιστριακούς δήμους, χωρίς παράλληλα να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Για παράδειγμα: όταν κλαδεύονται δέντρα στο κέντρο ή διάφορες εργασίες στο πράσινο ή εναποθέτει ο πολίτης βαριά αντικείμενα κ.α. στο πεζοδρόμιο, η περισυλλογή τους γίνεται αμέσως ενώ στους παραπάνω πρώην δήμους γίνεται μία φορά την εβδομάδα και μία φορά τον μήνα. Με τους ίδιους ρυθμούς γίνεται και η περισυλλογή απορριμμάτων κυρίως στις ορεινές κοινότητες.
Βάζει στον ίδιο συντελεστή 1,70 τ.μ. την πλατεία Γεωργίου στο κέντρο της πόλης με το Κ. Καστρίτσι στους πρόποδες του Παναχαϊκού, στις τοπικές κοινότητες Κρυσταλόβρυσης και της Πιτίτσας με 0,90 τ.μ. στα ορεινά, και το ίδιο (0,90 τ.μ.) στα Βραχνέϊκα και τον Ψαθόπυργο στην παραλία. Τον ίδιο άδικο συντελεστή καθιέρωσε και στο τέλος Ακίνητης Περιουσίας ΤΑΠ, βάζοντας στο ίδιο επίπεδο την αγροικία στα ορεινά με το διαμέρισμα στη παραλία ή το οικόπεδο στην παραλία με το χωράφι στα ορεινά των τοπικών κοινοτήτων, αγνοώντας ακόμα και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που μειώνουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων κατά 50% της σημερινής αξίας των ακινήτων από τη Ροδινή έως το Ρίο. Όλα αυτά τα θεωρεί δίκαια.
2) Δίνει εργασίες όπως η συντήρηση του πράσινου σε εργολάβους. Εργασίες που θα μπορούσαν να γίνονται κατά 90% από τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας με τα 8μηνα, από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σπαταλώντας έτσι ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο.
3) Απαιτεί λέει δραστική αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κοινωνική πολιτική και η ίδια μειώνει την επιχορήγηση στον κοινωνικό οργανισμό του Δήμου και τα τρία τελευταία
χρόνια.
4) Λέει ότι μείωσε το κόστος στα ενοίκια ξενοικιάζοντας κτίρια που πλήρωνε ο Δήμος, μαζί με αυτά και το ιατρείο στο Ρίο, ταλαιπωρώντας εκατοντάδες συμπολίτες μας, κυρίως ηλικιωμένους και ασθενείς, αφού τώρα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Να σημειωθεί ότι με τα ενοίκια που πληρώνει σε κτίρια για τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, από το υστέρημα του πατραϊκού λαού, θα μπορούσε να είχε αγοράσει, κάνοντας απόσβεση σε λίγα χρόνια, και σε συνδυασμό με την ανακαίνιση, που πολλές φορές υλοποιείται με ρυθμούς χελώνας, των ιδιοκτησιών του Δήμου που είναι εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου και τη λεηλασία, να τα χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια, εξοικονομώντας χρήματα που σήμερα σπαταλά χωρίς επιστροφή.
5) Λέει ότι μείωσε τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Από τα στοιχεία όμως προκύπτει ότι από τους χιλιάδες απόρους – άνεργους που είναι καταγεγραμμένοι στην Πρόνοια και την τράπεζα τροφίμων του Δήμου, το 2015 ωφελήθηκαν 82 και το 2016 60 συμπολίτες μας. Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες που οργανώνει με το ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ για τις διακοπές ρεύματος, όπου το 30% του λογαριασμού είναι δημοτικά τέλη, ο Δήμος με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής δεν διαγράφει από τους παραπάνω λογαριασμούς ρεύματος ούτε ένα ευρώ.
6) Διαμαρτύρεται για την μείωση της κρατικής επιχορήγησης αλλά τα χρήματα που σπαταλούνται από το σπάσιμο των έργων και των προμηθειών είναι πολλαπλάσια.
7) Απαιτεί, αφού καθυστέρησε δύο περίπου χρόνια, από την εταιρεία που κατασκευάζει την ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ στο τμήμα Ροδινή – Ρίο να προχωρήσει στα αναγκαία έργα συλλογής ομβρίων – αποκατάσταση χειμάρρων – ρεμάτων κ.α. στην παραπάνω περιοχή κατά μήκος του δρόμου από την μία, αλλά από την άλλη οι αποδέκτες ομβρίων – χείμαρροι – ρέματα που διέρχονται μέσα από τις δημοτικές και τις τοπικές κοινότητες, ο Δήμος δεν τους οριοθετεί – δεν τους καθαρίζει – δεν τους περιφράσσει, με ορατό τον κίνδυνο πλημμυρών και άλλων καταστροφών των περιουσιών των δημοτών μας.
8) Διαχρονικά εναντιωνόταν ως παράταξη στο Δήμο για το ρουσφέτι – το βόλεμα κομματικών φίλων, όπως έλεγε. Στα πλαίσια όμως της βιομηχανίας των αναμορφώσεων του προϋπολογισμού του Δήμου, τα τελευταία χρόνια μεταξύ άλλων επιχορήγησε το ΔΗΠΕΘΕ, για να παρέχει πλουσιοπάροχα προκλητικούς μισθούς, που ξεπερνούν ακόμα και ότι προβλέπει ο νόμος για το μισθό του Δημάρχου, σε κομματικούς φίλους της.
9) Λέει ότι ματαίωσε το σχεδιασμό των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών για τη διαχείριση των απορριμμάτων και κατασκευάζει τοίχο αντιστήριξης στην Ξερόλακα για να παρατείνει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ή να παραδώσει την καυτή πατάτα στην επόμενη Δημοτική Αρχή, αφού σύμφωνα με την απόφασή της η λειτουργία θα είναι μέχρι το 2019, δηλαδή χρονική περίοδο των επόμενων δημοτικών εκλογών.
10) Λέει ότι δεν θέλει και αγωνίζεται να μην γίνει το νερό εμπορεύσιμο προϊόν. Να μην δοθεί σε ιδιώτες από την μια και από την άλλη αντιτίθεται στις προτάσεις του συνόλου σχεδόν των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για την ίδρυση και λειτουργία του φορέα διαχείρισης του φράγματος του Πύρου – Παραπύρου. Αγνόησε ακόμα και σχετική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής με τη δικαιολογία ότι είναι μεγάλο το κόστος λειτουργίας, αλλά τα χρήματα που πληρώνει ο Δήμος Πατρέων ακόμα και σήμερα από το υστέρημα του πατραϊκού λαού για την επαρκή υδροδότηση της πόλης σε ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι περισσότερα. Η στάση αυτή της Δημοτικής Αρχής διευκολύνει έτσι το κράτος, δυστυχώς, στις πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές, βλέπε ΕΥΔΑΠ κ.α., να πουλήσει το νερό σε ξένα φανς.
Αυτά και πολλά άλλα δυστυχώς, δεν θα μπορούσαν να μην συμβούν στην πόλη της Πάτρας, στα δυόμισι χρόνια της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής.