Η προσωπική υγιεινή μιας λεχώνας - Τι πρέπει να προσέχει

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μόλις η λεχώνα αισθανθεί πως μπορεί να σηκωθεί, είναι σε θέση να φροντίσει την προσωπική της υγιεινή.

Στην περίπτωση της καισαρικής τομής, αυτό γίνεται την 3η-4η ημέρα, αφού προηγούμενα ετοιμασθεί το τραύμα με αδιάβροχο σπρέι.

Αλλά η καθαριότητα της γεννητικής περιοχής πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή γιατί η κολπική οδός είναι ακόμα ανοιχτή και δεν προστατεύεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Είναι επομένως, πολύ επιρρεπής σε μολύνσεις.
 
Επομένως:

Ήδη, από την αρχή, χρειάζεται να την πλένει με νερό και σαπούνι με ουδέτερο ή όξινο PH ή με ένα κατάλληλο απολυμαντικό ( αντισηπτικό) διάλυμα και να σκουπιστεί καλά.

-Είναι σημαντικό να συνηθίσει να χρησιμοποιεί το χαρτί τουαλέτας με μια κίνηση που πηγαίνει από μπροστά προς τα πίσω και όχι αντίθετα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επαφή υπολειμμάτων κοπράνων με την περιοχή του αιδοίου. Είναι ένα κανόνας υγιεινής που θα πρέπει να τηρείται πάντα, αλλά αυτή την περίοδο είναι ακόμα πιο απαραίτητος.

-Όσο υπάρχουν τα λόχια πρέπει να χρησιμοποιεί μια σερβιέτα, την οποία πρέπει να αλλάζει πολύ συχνά: καλύτερα να χρησιμοποιεί βαμβακερές σερβιέτες ντυμένες με διχτυωτή γάζα, οι οποίες είναι πιο μαλακές και ερεθίζουν λιγότερο.

-Δεν χρησιμεύει να βάζει ταλκ ή αλοιφή στην περιοχή των ραμμάτων γιατί μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί, μολύνσεις ή φαινόμενα αλλεργίας.

-Εάν τα ράμματα προκαλούν πόνο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει κρύες κομπρέσες.

-Στην αρχή, μπορεί να βοηθήσει μία ζώνη ή ένα λαστέξ για μετά τον τοκετό. Καθώς είναι ελαστικά, συγκρατούν την κοιλιά αποφεύγοντας τη χαλάρωση των μυών.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού η θηλή και η περιοχή που την περιβάλλει πρέπει να καθαρίζονται με προσοχή τόσο πριν όσο και μετά το θηλασμό. 

Σαν καθαριστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βρασμένο ή αποστειρωμένο νερό. Κατά κανόνα όμως, είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείται τοπικά ένα ειδικό γαλάκτωμα καθαρισμού. 

Καλύτερα να αποφευχθεί το σαπούνι γιατί εξαλείφει την προστατευτική ουσία που παράγεται από τους μικρούς αδένες που υπάρχουν στην άλω της θηλής. Μετά τον καθαρισμό στο τέλος του θηλασμού, οι θηλές πρέπει να διατηρούνται στεγνές.

Πηγή: mothersblog.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ