Τεράστιο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων με διακίνηση παράτυπων μεταναστών

ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ 24 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης ανθρώπων με πολυμελές δίκτυο και συστηματική δράση σε διεθνές επίπεδο, εξάρθρωσε έπειτα από πολύμηνη έρευνα η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA).

Το δίκτυο είχε επεκταθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διακινώντας αλλοδαπούς κυρίως από το Ιράν, τη Συρία, το Πακιστάν και άλλες χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών αρχών, από τον περασμένο Ιούνιο το κύκλωμα διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί στην Αττική 24 μέλη του κυκλώματος (17 Ιρανοί, δύο Ιρακινοί, δύο Πακιστανοί και άλλοι τρεις αλλοδαποί, από Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν και Τυνησία). Σημειώνεται ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος, ενώ συγκατηγορούμενοι για συμμετοχή στις παράνομες δράσεις του είναι άλλα 12 άτομα.

Η διακίνηση των αλλοδαπών γινόταν αεροπορικώς, με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς τα μέλη του δικτύου είχαν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό κλεμμένων ή απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων, που παραλάμβαναν με δέματα από την Ισπανία, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Το κύκλωμα είχε καταφέρει να εξασφαλίζει την έκδοση νόμιμων θεωρήσεων (visa) από ευρωπαϊκές πρεσβείες με έδρα στο Ιράν.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ