Ποτάμι: Προτείνει τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Eκδήλωση του κόμματος για τα εθνικά θέματα

Το Ποτάμι αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη θεσμοθέτηση Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα συνδράμει την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεών.

Χαιρετίζοντας εκδήλωση του κινήματος για τα εθνικά θέματα στο Ζάππειο, ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις»:

«Όλοι μιλούν για συνεννόηση αλλά θεσμοθετημένους θεσμούς συνεννόησης δεν έχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ καθ. Λουκά Τσούκαλη, του ομότιμου καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χρήστου Ροζάκη αλλά και του Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου, ο πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού, Γιώργος Κακλίκης, παρουσίασε την πρόταση αναφέροντας: «Το Ποτάμι κρίνει κορυφαία πολιτική επιταγή την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη στρατηγική άμυνα, τον συντονισμό πληροφοριών και την ασφάλεια των πόρων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά το ΚΥΣΕΑ το οποίο είναι αμιγώς κυβερνητικό σώμα».

Σύμφωνα με τον κ. Κακλίκη, το συμβούλιο αυτό θα πρέπει να υπάγεται και να συγκαλείται από τον πρωθυπουργό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ενώ σε αυτό θα μετέχουν μόνιμα οι εκλεγμένοι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη και ένας υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συμβούλιο, ενώ θα προσκαλούνται και άλλοι υπουργοί κατά περίπτωση. Επίσης, μέλη μόνιμα και με λόγο, θα πρέπει να είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο γ.γ. του ΥΠΕΞ και ο διοικητής της Ε.Υ.Π.

«Οι αμφιβολίες μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν με επιμέρους ασφαλιστικές δικλείδες. Το ζητούμενο εδώ είναι η διακομματική συναίνεση στο διηνεκές», τόνισε ο κ. Κακλίκης.

Διαβάστε επίσης