Αχαΐα: Τα παιχνίδια της ΕΡΓΟΣΕ με τις απαλλοτριώσεις - Μισοτιμής αποζημιώνει σε Ρίο και Άγιο Βασίλη - Ζητά πίσω χρήματα στην Κόρινθο

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

Ανάστατοι είνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου και του Ρίου, των οποίων οι περιουσίες έχουν δεσμευτεί και απαλλοτριώνονται στο πλαίσιο των εργασιών της ΕΡΓΟΣΕ για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή. Το Πολιτικό Εφετείο Πατρών εξέδωσε ως προσωρινή τιμή μονάδας σχεδόν το 50% απ' όσα ζητούσαν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι  επικαλούνταν συμβόλαια αγοράς που προσκόμισαν και άλλα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

Οι 500 περίπου ιδιοκτήτες θεωρούν ότι η ΕΡΓΟΣΕ παίρνει τα ακίνητα μισοτιμής. «Η απόφαση αδικεί τους ιδιοκτήτες. Δεν έχει λάβει υπόψη καν τα συμβόλαια που κατατέθηκαν. Υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι κάποια σπίτια αγοράστηκαν, για παράδειγμα, με 300.000 ευρώ και η αποζημίωση που ορίστηκε δεν ξεπερνάει τις 150.000» σχολιάζει η Κυριακή Αθανασιάδη, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας.

Το Δικαστήριο φαίνεται να  περιορίστηκε στις τιμές της εκτιμητικής εκθέσεως της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία όμως έχει προηγουμένως απαλλοτριώσει ακίνητα στην Κόρινθο με υψηλότατες τιμές. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν κραυγαλέες αποκλείσεις μεταξύ των απαλλιτριώσεων που έγιναν στην Κόρινθο με εκείνες που προχωρήσαν στη γειτονική Αιγιάλεια. Η συνέχεις όμως της ιστορίας είναι δραματική, καθώς 800 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων από την Κόρινθο έχουν κληθεί να επιστρέψουν μέρος της αποζημίωσης που πήραν, καθώς η συναλλαγή έγινε με βάσητις προσωρινές τιμές του Πρωτοδικείου.

Οι  πολύ υψηλές αποζημιώσεις είχαν προκύψει:

1.Λόγω των τιμών των ακινήτων που είχαν εκτοξευτεί στα ύψη πριν από μία δεκαετία. Πλέον οι υποθέσεις αυτές εκδικάζονται από τα δικαστήρια δεύτερου βαθμού, όπου προκύπτουν  σημαντικές μειώσεις. Σημειώνεται ότι οι νέες αποφάσεις των δικαστηρίων καθίστανται οριστικές.

2. Από την επιμελή εκπροσώπηση της ΕΡΓΟΣΕ στα δικαστήρια η οποία πλέον έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί στα δικαστήρια τις εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Έτσι η εταιρεία μπορεί πλέον  να οργανώσει πολύ καλύτερα την υπεράσπιση των θέσεων της.

 Μία από τις πρώτες αποφάσεις αφορά περισσότερους από 800 ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή της Λυκοποριάς στην Κορινθία που αποζημιώθηκαν για τα ακίνητά τους κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Οι ιδιοκτήτες αυτοί με απόφαση του Εφετείου καλούνται να επιστρέψουν στην ΕΡΓΟΣΕ περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι οι δικαιούχοι είχαν λάβει μόλις το 70% της αποζημίωσης και όχι το σύνολο που θα έπρεπε να καταβληθεί με την οριστική απόφαση.


Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες (και συνιδιοκτήτες) Αγίου Βασιλείου και Ρίου αναμένουν  να ορίσει το Εφετείο καινούργια τιμή.
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ