Λιολιώ Κολυπέρα «Πάλεψε» με τον καρκίνο του μαστού, βγήκε νικήτρια και τώρα παρακινεί σε «Άλματα Ζωής»

Συνέντευξη στο tempo24.gr της Πρόεδρου του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Αχαΐας

«Ξέρουμε πως οι γυναίκες που νοσούν, αυτή τη στιγμή θα κάνουν το «Άλμα» στη ζωή τους. Να μην ντραπούν να μην διστάσουν να ζητήσουν να δεχθούν στήριξη και κάθε νέα κοπέλα να αγαπήσει το κορμί και τον εαυτό της, και η κάθε γυναίκα να κάνει πρόληψη έγκαιρης διάγνωσης, ακούστε με και δεν θα χάσετε..19 χρόνια είμαι εδώ».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μιλώντας στο tempo24.gr το «ζωντανό» παράδειγμα, που έδωσε τη δική της «μάχη» και συνεχίζει να το κάνει αυτή την φορά δίπλα στις γυναίκες- ασθενείς με Καρκίνο του Μαστού. Πρόκετιαι για την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Αχαΐας Λιολιώ Κολυπέρα

14717110_10207873326736129_6504509792476918719_n.jpg

Δεκαέξι χρόνια ύπαρξης και προσφοράς στις γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού, συμπληρώνει φέτος ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» Νομού Αχαΐας. Μέσα από στοχευόμενα προγράμματα, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί τον γυναικείο πληθυσμό στον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο, δεδομένου ότι, ο καρκίνος του μαστού εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι ιάσιμος έως και 99%.

H Πρόεδρος του Συλλόγου Λιολιώ Κολυπέρα, δηλώνει «Είμαι πολύ χαρούμενη για το έργο που έχει παραχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2001 κάναμε ένα παρά πολύ μεγαλό βήμα. Θυμάμαι στην αρχή βγήκαμε να δώσουμε ενημερωτικά φυλλάδια και να πούμε πως είμαστε Σύλλογος ασθενών με Καρκίνο του Μαστού και ο κόσμος «έφτυνε» τον κόρφο του…και δεν έπαιρνε τα φυλλάδια από το χέρι μας. Τόσο μεγάλο ταμπού υπήρχε στην Πάτρα»

Παρ όλα αυτά χρόνο με τον χρόνο ο Σύλλογος έκανε το δικό του «Άλμα» στην διείσδυση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και στις γυναίκες ασθενείς. Γεγονός που μαρτυρούν τα στοιχεία. Μόνο πέρυσι 6.500 άτομα, περπάτησα στο «pink the city 2015», 3.000 άτομα το 2014, δήλωσαν παρών στην ίδια εκδήλωση που έγινε στο Λιμάνι της Πάτρας, ενώ το 2013 μόλις 1.500 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στο «πέρασμα» της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου.

«Καταλαβαίνετε πως οι εξετάσεις που δίνουμε καθημερινά, με πολύ κόπο και αγώνα, έχουν βρει ανταπόκριση στην κοινωνία», δηλώνει η κα. Κολυπέρα για να υπογραμμίσει πως πρόκειται για ΜΚΟ. Αυτό σημαίνει πως δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, αλλά στηρίζεται στις προσφορές των πολιτών και των χορηγών του, που όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό του και στηρίζει το έργο του.

«Είμαστε Σύλλογος Ασθενών, δεν είμαστε Σύλλογος Συνδικαλιστών. Μέσα από τα βιώματα μας, τις προσωπικές μας «μάχες». είμαστε εκεί που μας έχουν ανάγκη και μιλάμε οριοθετημένα με σεβασμό για την γυναίκα που σήμερα περνά μέσα από αυτό το τούνελ..», επισημαίνει με ιδιαίτερο νόημα η Πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας Λιολιώ Κολυπέρα.

1421621_10200783154606257_1308469866_n.jpg

10698647_709935325751964_5520529916786576278_n.jpg

Στο ερώτημα ποια είναι τα αποτελέσματα της επαφής των μελών του Συλλόγου με τις γυναίκες που έχουν νοσήσει και εάν υπάρχει ανταπόκριση στην προσέγγιση, η κα Κολυπέρα απαντά

«Πλέον η χειμειοθεραπευόμενη μας περιμένει..είναι σαν να μας περιμένει. Τώρα σηκώνει το κεφάλι της, μας απλώνει το χέρι και ανοίγει την ψυχή της…και επανέρχεται το χαμόγελο. Μπορεί να μην δεχτεί την βοήθεια μας, από την πρώτη στιγμή αλλά έρχεται η στιγμή που θα μας «βρει». Εμείς σε πρώτη φάση κάνουμε την προσέγγιση και στην συνέχεια η ασθενής θα κάνει το επόμενο βήμα και θα «σηκώσει» το τηλέφωνο. Μετά από πολύ αγώνα τα Νοσοκομεία μας έχουν αποδεχθεί και ο ιατρικός κόσμος έχει αποδεχθεί τις εθελόντριες του Συλλόγου «Αλμα Ζωής». Πρόκειται για γυναίκες που έχουν περάσει την "περιπέτεια" του καρκίνου του μαστού, έχουν εκπαιδευτεί».

12063855_10205563903842000_4764808865285652423_n_0.jpg

Τα στατιστικά στοιχεία«δείχνουν» πως ο Καρκίνος του Μαστού δεν κάνει ηλικιακές «διακρίσεις», αφού καταγράφονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα σε γυναίκες νεαρής ηλικίας από 30 έως και 40 ετών. Μάλιστα σε αρκετές των περιπτώσεων, όπως επισημαίνει η κα. Κολυπέρα, οι ασθενείς "το βρήκαν" μόνες τους, γεγονός που αποδεικνύει πως σε μεγάλο ποσοστό ο γυναικείος πληθυσμός, γνωρίζει τις πρεπει να κάνει και πως να το "ψάξει"..! Τι γίνεται όμως με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος της γυναίκας – ασθενούς.

Σύμφωνα με την κα. Κολυπέρα «Οι συνοδοί αρνούνται να αποδεχτούν την ασθένεια, φοβούνται περισσότερο. Είναι η γυναίκα ασθενής που «δίνει» χέρι βοηθείας στο οικογενειακό της περιβάλλον. Εμείς συμβουλεύουμε τους οικείους πως μπορούν να δεχθούν και οι ίδιοι της βοήθειας μας, Είναι πολύ δύσκολο να έρθουν, δεν αποδέχονται …δεν λένε την λέξη «καρκίνος».

shutterstock_224222728-464x300.jpg

Pink the City 2016: Μια εκδήλωση που αποτελεί πλέον θεσμό και για την πόλη της Πάτρας

pink_the_city-500.png

H  πόλη ετοιμάζεται να «γιορτάσει» για ακόμα μια χρονιά το «Άλμα Ζωής» των γυναικών στη «μάχη» με τον Καρκίνο του Μαστού. Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο γεγονός “pink the city 20016”, έχει αρχίσει και το ραντεβού δίνεται για τοΣαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο των δράσεων το διήμερο το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας, θα φωταγωγηθεί ροζ. Η φωταγώγηση, υπό τους ήχους του Σαξοφώνου, θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος περίπατος με χιλιάδες συμμετοχές γυναικών από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων με προορισμό το λιμάνι.

“Καλούμε τις γυναίκες ασθενείς και μη, να έρθουν μαζί μας στο περπάτημα χαράς και ζωής, σε αυτό το  «Αλμα» ζωής, που πραγματοποιούμε τα τελευταία χρόνια «βάφοντας» την πόλη ροζ," δηλώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου για να προσθέσει «Θέλουμε να απομυθοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε και να δείξουμε ότι η πρόληψη, φέρνει την έγκαιρη διάγνωση και με οδηγό τη διάγνωση έχουμε ίαση 99%. Θέλουμε να φωνάξουμε, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό και κυρίως τις νέες κοπέλες,  από 20 ετών και άνω, να μάθουν, να αγαπήσουν, να προσέχουν, να ψηλαφήζονται και να xαϊδεύουν το κορμί τους», επισημαίνει η κα. Κολυπέρα.

slide_4.jpg

Πως μπορεί κάποιος – ασθενής – συνοδός ασθενή - να επικοινωνήσει με το «Αλμα Ζωής

Τα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στη Γούναρη 37 στην Πάτρα, Το τηλεφωνικό κέντρο 2610-222274, λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι. Εθελόντριες του Συλλόγου δυο φορές την εβδομάδα βρίσκονται σε Νοσοκομεία της περιοχής και η κάθε ενδιαφερόμενη μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες από το προσωπικό των κλινικών ογκολογίας, χειρουργικής και ακτινοθεραπευτικής στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα..

Ο Σύλλογος καθ ολη την διάρκεια του έτους εκτός από την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών, δραστηριοποιείται ενεργά στην ενημέρωση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού, σε συνεργασία με δυο επαγγελματίες ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό.  «Εκτός από τα Νοσοκομεία είμαστε σε δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, σε κάθε χωριό και πόλη…» δηλώνει η κα Κολυπέρα για να προσθέσει «Είναι πολύ δύσκολο η πληροφορία να φτάσει σε απομακρυσμένες περιοχές. Ευτυχώς έχουν ευαισθητοποιηθεί οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι και μας καλούν και αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα που έχουμε κάνει και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό».

Μ.Κ.Π
 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ