Νέο κρεσέντο ανθελληνικών θέσεων προκάλεσε στην Τουρκία η παρουσίαση της πράξης συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), που κατέθεσε χθες η Ελλάδα.
Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την υποβολή του ελληνικού χάρτη, η Τουρκία «απάντησε» με αντίστοιχο χάρτη και ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται ότι: «Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στον «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» (DMP) που έχει κηρυχθεί από την Ελλάδα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για τη χώρα μας».
Σήμερα σύσσωμος ο Τουρκικός Τύπος ασχολείται με το θέμα και ανεβάζει τους τόνους, με απόκορύφωμα το δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Sozcu, που μιλάει για «κίνδυνο να γίνει το Αιγαίο ελληνική λίμνη», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το χάρτη μέγιστης θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, στον οποίο δείχνει χωρικά ύδατα 12 μιλίων και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)».
«Αιτία Πολέμου» για την Άγκυρα η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων
«Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ορίζεται ως ένα τεχνικό έγγραφο που προβλέπει την αειφόρο χρήση των θαλασσών σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι μεταφορές, η ενέργεια και η αλιεία» γράφει η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για μέγιστες αξιώσεις σε «αμφισβητούμενες περιοχές».
Το άρθρο υπενθυμίζει σε αρκετά σημεία ότι η Άγκυρα θεωρεί «αιτία πολέμου» την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από το 1995 ενώ παράλληλα επαναφέρει την πάγια θέση της τουρκικής κυβέρνησης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε έναν χάρτη που δείχνει τι; Τις μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες της στο Αιγαίο ως «Περιοχές Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» γράφει με τη σειρά της η τουρκική εφημερίδα Hurryiet.
Στην αγγλόφωνη έκδοσή της, η Sabah υποστηρίζει ότι αντίστοιχο χάρτη καταρτίζει και η τουρκοκυπριακή ηγεσία.
«Ο ελληνικός ΘΧΣ ως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου»
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) και εν γένει η ελληνική εξωτερική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στην ΕΡΤ.
Όπως σημείωσε εξ αρχής, η χθεσινή ήταν «μια σημαντική ημέρα» για δύο λόγους: Αφενός για πρώτη φορά αποτυπώνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο θαλάσσιο χώρο (ιχθυοκαλλιέργειες, αλιεία, τουρισμός, λιμενικές μεταφορές κ.α.), αλλά «πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε. Αφετέρου είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται «η απώτατη δυνητική επήρεια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», που θα αποτελεί «μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου», επεσήμανε. Με άλλα λόγια, «μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου περιγράφονται οι ελληνικές θέσεις», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Ο χάρτης που κατέθεσε η Ελλάδα
Στο ερώτημα γιατί είναι τέσσερις οι ενότητες του ΘΧΣ, εξήγησε ότι ενσωματώνει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, γι’ αυτό και είναι διακριτές οι ενότητες. Την Τετάρτη μόλις, συμπλήρωσε εξάλλου, ολοκληρώθηκε το πρακτικό επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας που είχε να κάνει με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία.
Ερωτηθείς αν η Άγκυρα είχε ενημερωθεί για την ελληνική κίνηση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε ότι ήταν «γνωστά τα γεγονότα που επηρεάζουν τη δημοσίευση του χάρτη, δηλαδή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και οι προθεσμίες συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία».
Τοποθετηθείς δε, για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, είπε ότι «τα πράγματα είναι σύνθετα», επίσης «γνωστές οι ιδιαιτερότητες των σχέσεων». Αλλά, προσέθεσε, «αν η Τουρκία θεωρεί ότι έχει μια άλλη προσέγγιση σε σχέση με τους χάρτες, ο δρόμος είναι γνωστός: αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου».
Εν κατακλείδι, «ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι κάτι στο οποίο εμείς πιστεύουμε και επενδύουμε, νομίζω και πιστεύω ότι ισχύει και από την άλλη πλευρά». Εξάλλου, «δεν πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε λόγω της διαφοράς που έχουμε», ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης.
Στο σημείο αυτό διεμήνυσε μάλιστα, «επιδιώκουμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο αλλά ταυτόχρονα, όπως έχουμε δείξει σε όλους τους τόνους και με τις ενέργειες που έχουν γίνει – χθες άλλωστε είχαμε ΚΥΣΕΑ και εγκρίθηκε ο 12ετής σχεδιασμός – εμείς θα διασφαλίσουμε ότι αυτά τα νερά θα είναι και ασφαλή ταυτόχρονα».
Ο χάρτης που δημοσιοποιήσε η τουρκική πλευρά
«Ο ΘΧΣ είναι ανεξάρτητο θέμα από την πόντιση του καλωδίου, εξήγησε στη συνέχεια, άλλωστε η χωροθέτηση μιας περιοχής για μια έρευνα (με έκδοση Navtex κ.λ.π.) κρατά αρκετούς μήνες, επιχειρηματολόγησε, θυμίζοντας παράλληλα ότι «πριν λίγες ημέρες υπήρξε η οριοθέτηση των συντεταγμένων για τις έρευνες της Chevron, πριν λίγο καιρό για την Exxon».
Στο δια ταύτα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, «η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα» και «με ένα τρόπο αθόρυβο η εξωτερική μας πολιτική, χωρίς να φωνάζει, παράγει αποτελέσματα» είπε.