Προς βίαιη ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας

του Γιώργου Κύρτσου, ευρωβουλευτη

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 78,5% των συμπολιτών μας –πρόκειται για εντυπωσιακό ποσοστό– τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, για να διευκολυνθεί η ανάκαμψη και στην συνέχεια η ανάπτυξη της οικονομίας. Μόνο 12,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αύξησης της φορολογίας, ακόμη και αν είναι για έναν καλό σκοπό, όπως η οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τα ποσοστά που αναφέραμε αποτελούν πλήρη δικαίωση των βασικών επιλογών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη, τις οποίες παρουσίασε και από το βήμα της ΔΕΘ.

Η ουσιαστική χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου και η μεταφορά των περισσότερων οικονομικών βαρών που δημιούργησε στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, οδήγησαν στην ύφεση και στο ρεκόρ ανεργίας. Και ενώ όλα έδειχναν ότι είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε από το τούνελ της κρίσης, ήρθε το πολιτικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ να παρατείνει την οικονομική κρίση και να μετατρέψει την Ελλάδα στην μοναδική μνημονιακή χώρα της ευρωζώνης.

Μέσα από σκληρές δοκιμασίες, η κοινή γνώμη –η οποία είχε εκπαιδευτεί στην κατεύθυνση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων– τάσσεται τώρα υπέρ των φορολογικών ελαφρύνσεων, προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ενδεικτική της αλλαγής της κοινής γνώμης είναι και η υποστήριξη, σε ποσοστό 58,8%, στην πρόταση για ειδικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 10% για τα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεγάλες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Στην πραγματικότητα τα φορολογικά προνόμια που δίνονται στις πολυεθνικές είναι μεγαλύτερα –χαρακτηριστικό το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για την επένδυση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Η στροφή όμως της κοινής γνώμης υπέρ της φορολογικής διευκόλυνσης των ξένων πολυεθνικών δείχνει ότι οι συμπολίτες μας δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στις επενδύσεις για την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 58% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της αύξησης των μισθών σε ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι οι δικαστικοί, οι πανεπιστημιακοί και οι ένστολοι, ενώ ένα εντυπωσιακό 65,5% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της αύξησης των μισθών στο Δημόσιο, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσα από ισόποση μείωση των δημοσίων δαπανών.

Μετά την πλήρη απομυθοποίηση της κυβέρνησης Τσίπρα, οι πολίτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αύξηση των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου και πως ενδεχόμενες αυξήσεις θα καλυφθούν αναγκαστικά από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Μέσα από την τραυματική εμπειρία της χρεοκοπίας του ελληνικού Δημοσίου, των αλλεπάλληλων μνημονίων και της πλήρους απομυθοποίησης της κυβέρνησης Τσίπρα και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, φτάνουμε στην βίαιη ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας. Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το πάθημα μπορεί να γίνει μάθημα, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για το αναγκαίο νέο ξεκίνημα.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ