Π. Κουρουμπλής: "Πρέπει και η Πάτρα να βάλει πλάτη...και εμείς θα βοηθήσουμε" - Τί είπε ο υπουργός για τις τεράστιες ελλείψεις στους δήμους

αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην αχαϊκή πρωτεύουσα

Την αποψη ότι σχεδόν το 1/3 των δήμων της χώρας είναι “σχεδόν θνησιγενείς”, από την άποψη του στελεχιακού δυναμικού, εξέφρασε μιλώντας στην ρ/σ Παραπολιτικά ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν θα γίνουν προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, απάντησε καταφατικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Βεβαίως θα γίνουν. Και τώρα, ιεραρχώντας τις ανάγκες  ξεκινήσαμε από τους νησιωτικούς και τους ορεινούς δήμους. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η χώρα αναπτύσσεται (όλα αυτά τα χρόνια) με πολύ έντονους ρυθμούς αλλά ανισομερώς και  μάλιστα οι ανισότητες διευρύνονται. Έχουμε περίπου 100 δήμους οι οποίοι είναι σχεδόν θνησιγενείς και λειτουργούν με στελεχιακό έλλειμμα δηλαδή δύο, τρεις, τέσσερεις ανθρώπους και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν κανένα πρόγραμμα και τα αξιοποιούν οι δήμοι που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες”, πρόσθεσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης ΚΔΑΠ υποστηρίζοντας ότι “έχουμε 140 δήμους που δεν έχουνε ΚΔΑΠ και 270 δήμους  που δεν έχουν ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Ο στόχος  είναι  λοιπόν του χρόνου τέτοιον καιρό παρά τις δυσκολίες,  να έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το  ζήτημα”, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και σε πρόσφατη εμπειρία του: “Πήγα στην Πάτρα προχτές  και οι εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων μου έλεγαν πως ενώ  ο κόσμος έχει voucher στα χέρια του,  δεν υπάρχουν δομές.  Πρέπει και οι δήμοι να βάλουν πλάτη και να βάλουν ως προτεραιότητα  τους παιδικούς σταθμούς που παίζουν μεγάλο ρόλο στην διάπλαση  του χαρακτήρα των παιδιών  αλλά και εμείς από εδώ θα βοηθήσουμε”,

Κριτική στην ΚΕΔΕ για τους παιδικούς σταθμούς

Τέλος άσκησε κριτική στην ΚΕΔΕ που δεν αντέδρασε στις υποσχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τους παιδικούς σταθμούς: “Και  για να κάνω και  λίγο αντίλογο οι φίλοι μου στην ΚΕΔΕ, με τους οποίους έχω πολύ καλή συνεργασία, δεν τους είδα να αντιδρούν. Είπε ο κ. Μητσοτάκης να δοθούν 180 ευρώ σε κάθε παιδί  για  να  πάνε τα παιδιά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς  όταν το voucher είναι περίπου 2500 χιλιάδες ευρώ, οπότε το ποσόν που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ  μικρό και πρότεινε να πάνε τα παιδιά σε ιδιωτικούς σταθμούς. Λοιπόν το ζήτημα είναι να πάνε τα παιδιά σε ιδιωτικούς σταθμούς ή σε δημόσιους ;;”, κατέληξε.

Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε επίσης: 

Για την δημοσκόπηση της ‘’Αυγής’’ και το κυβερνητικό έργο.

Δεν με έχει  αιφνιδιάσει  αυτό το γεγονός,  με την  έννοια πως η κυβέρνηση βρίσκεται στα βαθειά και  έχει  μπροστά της τρία χρόνια,  αλλά   υφίσταται  πιέσεις από παντού και όλα αυτά δημιουργούν άγχος και στενοχώρια στον   κόσμο αλλά η Ιθάκη είναι η μείωση  του χρέους  και μόνο έτσι στην κοινωνία θα εμπεδωθεί το αίσθημα της αισιοδοξίας. Ο στόχος μας  είναι  όπως έχει τονισθεί   μέχρι τέλος του χρόνου-και πιέζουμε τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση-να  έχουμε τα επιχειρήματα  από πλευράς  μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και να λύσουμε επιτέλους  αυτό το ζήτημα.

Κατανοώ  τα προβλήματα που προκύπτουν στον κόσμο. Όμως η κυβέρνηση  έχει βάλει τα πράγματα σε μια ρότα.  Όλοι  γνωρίζουν πως αυτό που δεν θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα  αυτήν την στιγμή είναι εκλογές και  να μπει έτσι σε μια φάση αποσταθεροποίησης.  Ας πούμε ότι  πάμε σε εκλογές . Υπάρχει εναλλακτική πρόταση;  Βλέπετε  ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ  να μετακινούνται προς τα δεξιά;  Αυτοί οι ψηφοφόροι  κρατάνε στάση αναμονής. Δεν πάνε πουθενά.

Είμαι ένας  άνθρωπος που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς  ότι είμαι κλεισμένος στο γραφείο μου. Κάθε σαββατοκύριακο περιοδεύω στην Ελλάδα. Ούτε κρύβομαι ούτε φοβάμαι.  Οι άνθρωποι  λοιπόν, που βλέπω στον δρόμο,  μου λένε ‘’κρατάτε’’.  Μόλις κάποιες προϋποθέσεις  εκπληρωθούν θα ξεκινήσει η προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Ας πάρουμε τα νοσοκομεία. Κάντε μία έρευνα τώρα,  πόσα λεφτά πήραν και αναφέρομαι σε όλα.  Θα μπορούσα να σας πω για  τον Ευαγγελισμό που όφειλε προς τρίτους  100 εκατομμύρια  και πήρε προχτές  78 εκατομμύρια τα οποία πέφτουν στην αγορά.  Αυτά είναι αγαθά που αφορούν όλον τον κόσμο. Βεβαίως κατανοώ τα προβλήματα των  συντάξεων    και των μικροσυνταξιούχων  αλλά ο κόσμος βλέπει ότι  γίνεται μια προσπάθεια. Να σας πω κι εγώ για  την αυτοδιοίκηση:  324 εκατομμύρια της δίνουμε για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Για τα επεισόδια με τους συνταξιούχους.

Μόλις το έμαθα τηλεφώνησα  σε όλους τους αρμοδίους και  στον Γενικό Γραμματέα και στον Αρχηγό.  Δεν θα  ήθελα να υπάρχουν από την πλευρά της Αστυνομίας αυτού του είδους  οι αντιδράσεις  αν και νομίζω πως  γενικά κάνει σωστά την δουλειά της   και  θεωρώ πως αυτό το περιστατικό ήταν πολύ περιορισμένο. Αλλά θα το δούμε.

Για τον ανασχηματισμό.

Πάντοτε ο ανασχηματισμός δημιουργεί ένα κλίμα, έναν αέρα.  Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει. Από κει και πέρα δουλειά χρειαζόμαστε, χρόνο χρειαζόμαστε, τώρα είμαστε σε μια περίοδο που προχωρούν αρκετά πράγματα, πιστεύω σε όλα τα υπουργεία υπάρχει κινητικότητα.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ