«Εσύ πρέπει να γίνεις τραγουδιστής, έλα να σε πάω εγώ στην Columbia», είχε πει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης στον Δημήτρη Μητροπάνο, όταν το πρωτοάκουσε να τραγουδά. Έτσι και έγινε. Τον πήρε και τον πήγε στη γνωστή δισκογραφική εταιρία και ξεκίνησε την καριέρα του.
Η αγάπη για το τραγούδι και ο σημαντικός ρόλος του Μπιθικώτση στην καριέρα του
Με καταγωγή από τα Τρίκαλα, ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948. Από μικρός εργαζόταν τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατέβηκε στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών.
Προτού τελειώσει όμως το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Χαρακτηριστικά τον φώναζαν από μικρό «βλαχάκι», λόγω και της καταγωγής του από τη Θεσσαλία.
Οι πολιτικές αναζήτήσεις
Στην πρωτεύουσα ο Δημήτρης Μητροπάνος ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση. Εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, συμμετείχε σε πορείες και διαδηλώσεις. Ο ίδιος έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι δέχονταν απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών.
Η γνωριμία με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Μίκη Θεοδωράκη
Όταν ο Μπιθικώτσης τον πήγε στην Columbia γνώρισε τον Τάκη Λαμπρόπουλο και εκείνος του πρότεινε να δουλέψει μαζί με τον Ζαμπέτα στα «Ξημερώματα».
Ο Δημήτρης Μητροπάνος μνημονεύει τον Ζαμπέτα ως «μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα». Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».
«Όταν ήμουν μικρός και δούλευα με τον Ζαμπέτα μου είχε πει “μην κάνεις το λάθος και προσπαθήσεις να μοιάσεις σε κανέναν γιατί δεν θα είσαι ποτέ τίποτα. Αν μιμηθείς κάποιον θα είσαι πάντα ο δεύτερος”».
Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται, τυχαία, για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι συνεργασίες
Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά».
Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες ανάμεσα τους οι Μικρούτσικος, Νικολακοπούλου, Τόκα, Παπαδόπουλο κ.α.
Τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου, ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο Τα Τραγούδια Της Ζωής Μου, και ο δίσκος Εδώ Είμαστε με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους του ίδιου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά.
Ο τελευταίος δίσκος
Τον Ιούνιο του 2012, κυκλοφορεί το άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο Ήλιος Κόκκινος, στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μητροπάνος με τρία τραγούδια («Της Μοναξιάς Οι Σκλάβοι», «Γράψε Μου Κάτι», «Υπάρχουν Κάτι Μελωδίες»).
Τα τραγούδια αυτά σε μουσική του Τόκα είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος και μάλιστα λίγες μέρες πριν το θάνατό του. Μεγάλες, διαχρονικές του επιτυχίες ήταν τα τραγούδια «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα», «Τα λαδάδικα».
Η αγάπη του για τον Ολυμπιακό
Υπήρξε φίλαθλος του Ολυμπιακού και δεν ήταν λίγες οι φορές που σε συνέντευξεις του μιλούσε για την αγαπημένη του ομάδα.
Το 2012, όταν η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού κατέκτησε την Ευρωλίγκα στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αφιέρωσε την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου στη μνήμη του σπουδαίου Δημήτρη Μητροπάνου.
Η προσωπική ζωή
Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε κάνει δυο γάμους, ο πρώτος με τη Φανή Σταμάτη, κόρη του πρώην βουλευτή και υπουργού της ΕΡΕ και της ΝΔ, Γεωργίου Σταμάτη, και ο δεύτερος με τη Βένια Μητροπάνου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Αναστασία και τη Μυρσίνη.
Το σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του
Η περιπέτεια υγείας για τον τραγουδιστή κράτησε πολλά χρόνια. Ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Το 2008 υποβλήθηκε επιτυχώς στο Παρίσι σε μεταμόσχευση νεφρού. Δότρια ήταν η αδερφή του.
Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις το 2010 ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε πει για την οικογένειά του: «Η γυναίκα μου, η αδελφή μου και τα παιδιά μου είναι πάντα δίπλα μου! Το νεφρό μού το έδωσε η αδελφή μου και όλοι ήταν δίπλα μου!».
Το τέλος
Στις 17 Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Υγεία. Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11:00 το πρωί, σε ηλικία 64 χρόνων.
Η κηδεία του έγινε στις 19 Απριλίου 2012, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου, όπου παρευρέθηκαν για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό φίλοι, συγγενείς και χιλιάδες κόσμος.