Απαιτείται η επανεκπαίδευση και η μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων

του Γιάννη Καρβέλη, Τομεάρχη ΝΟΔΕ Αχαΐας

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας έχουν επηρεάσει, όπως ήταν αναμενόμενο, τον αριθμό των κενών θέσεων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις έχουν μειωθεί δραματικά σε ορισμένους τομείς, όπως στον τομέα των κατασκευών και στο διανεμητικό εμπόριο. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, συνολικά οι κενές θέσεις έχουν μειωθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα των κατασκευών, σε τμήματα της μεταποίησης και τη δημόσια διοίκηση (εκπαίδευση, υγεία, δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, κλπ) είναι πιθανότερο να μην είναι μόνιμες.

Αντίθετα, οι απώλειες θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς, κυρίως στο διανεμητικό εμπόριο και στον τομέα της φιλοξενίας θα μπορούσαν εν μέρει να ανακτηθούν καθόσον αυτές οι δραστηριότητες εντάσεως εργασίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, και οι προοπτικές για τις τουριστικές αφίξεις είναι θετικές.

Oι ηλικιακά νέοι Έλληνες έχουν πληγεί δυσανάλογα με περισσότερο από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί, μόνο το ήμισυ της ανεργίας των νέων οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς (πχ αγρο-διατροφή, τουρισμός, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, ΤΠΕ), όπου διαθέτει κάποιο διαρθρωτικό πλεονέκτημα.

Εκτός από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τις αναβαθμίσεις των υποδομών, αυτή η μεγάλη αλλαγή της οικονομικής δραστηριότητας απαιτεί την επανεκπαίδευση και τη μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Αυτό 'ηταν και το πνεύμα της ομιλίας του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στην 81η Δ.Ε.Θ. ο οποίος έθεσε ως βασική προτεραιότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την ενίσχυση της επιχερηματικότητας και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτό άλλωστε αποτελεί και την μοναδική διέξοδο από την κρίση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΝΟΔΕ ΑΧΑΪΑΣ

Διαβάστε επίσης