Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τη φετινή χρονιά, με τον διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή να έχει δώσει σαφείς εντολές να διενεργούνται οι έλεγχοι με αμείωτη ένταση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ έτους 2025 τα κλιμάκια των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) αναμένεται να πραγματοποιήσουν 900 ελέγχους φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, το σχέδιο ελέγχων έχει ως εξής:- Διενέργεια τουλάχιστον 485 υποθέσεων ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.
- Διενέργεια τουλάχιστον 105 υποθέσεων ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων.
- Διενέργεια τουλάχιστον 155 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.
- Διενέργεια τουλάχιστον 155 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις τραπεζικές συναλλαγές, στις διασταυρώσεις νέων πληροφοριών, στη φοροδιαφυγή μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών και στα κυκλώματα απάτης στον ΦΠΑ.
Πώς θα γίνονται οι έλεγχοιΑναλυτικότερα η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια των ελέγχων από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Οι υποθέσεις θα κατατάσσονται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) Elenxis, με βάση τη μοριοδότησή τους, ενώ οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών θα έχουν τη δυνατότητα να ανακατανείμουν μόνο το 3% των υποθέσεων, υπό αιτιολογημένη απόφαση.
Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης ειδικές κατηγορίες, όπως πορισματικές εκθέσεις οικονομικού εγκλήματος, αιτήματα επιστροφής φόρων, μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές που δεν εμπίπτουν στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς και υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη στοιχεία από τις εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, φέτος θα διενεργηθούν τουλάχιστον 72.400 φορολογικοί έλεγχοι. Με την ίδια απόφαση, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ζητά να ελεγχθούν:- Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
- Εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
- Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
- Υποθέσεις επιστροφών φόρων.
- Φορολογούμενοι με επιστροφές ΦΠΑ και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
- Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες.
- Υποθέσεις ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις ανακλήσεων αδειών λειτουργίας αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα.
- Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
Την ίδια στιγμή, με σύμμαχο την τεχνολογία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «ανεβάζει» ταχύτητα στους ελέγχους προκειμένου να περιοριστεί το λαθρεμπόριο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρα μας, από τα οποία εκτιμάται ότι διακινούνται νοθευμένα καύσιμα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα η ΑΑΔΕ θα επιστρατεύσει την τεχνητή νοημοσύνη για και έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, αναμένεται να εγκατασταθεί ένα σύστημα συστήματος παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης, στους ελέγχους θα βοηθήσουν και οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις λαθρεμπορίου.
enikos