Σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ έχει καταθέσει η εταιρεία «Σκλαβενίτης». Σύμφωνα με αυτό η εταιρεία αποκτά πανελλαδική κάλυψη και πρόσβαση στην Κύπρο, ενώ οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν, όπως και το δίκτυο καταστημάτων.
Τα 360 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η οποία αναμένεται να βάλει 125 εκατ. "ζεστό χρήμα".
Όπως γράφει η εφημερίδα «Αυγή»:
Φως στην άκρη του τούνελ για τη διάσωση των 11.000 εργαζομένων της Μαρινόπουλος, του δικτύου αυτής, των πιστωτών της αλλά και του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται, όπως αναφέρουν στην «Αυγή» παράγοντες της αγοράς που μετέχουν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Η λύση στον γόρδιο δεσμών των 1,8 δισ. ευρώ που οφείλει στην αγορά η αλυσίδα Μαρινόπουλος, μαζί με τις τρεις συγγενείς με αυτή αλυσίδες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, μπορεί να είναι κοντά, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί.
Κι αυτό γιατί ακόμη τα διοικητικά συμβούλια των εμπλεκόμενων τραπεζών δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως στην πρόταση που έχει υποβάλει η αλυσίδα Σκλαβενίτης.
Πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι το σχέδιο διάσωσης των θέσεων απασχόλησης, των εργαζομένων και των προμηθευτών προσεγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Από αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που απαιτείται για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, τα 360 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης.
Το συγκεκριμένο δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread.
Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν option, που σημαίνει πως, αν το ασκήσουν, θα έχουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%.
Εκτός από το δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η τελευταία θα βάλει 125 εκατ. ευρώ “ζεστό χρήμα”.
Εξ αυτών, σε πρώτη φάση τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση.
Σε δεύτερη φάση, δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί το deal, άλλα 60 εκατ. ευρώ θα πάνε στη νέα εταιρεία, ενώ ακόμη 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2017.
Κρίσιμος παράγοντας για να μπορέσει να επιβιώσει το χειμαζόμενο δίκτυο της Μαρινόπουλος, πέρα φυσικά από τις υπογραφές και το MoU, είναι η ενδιάμεση χρηματοδότηση. Αυτή υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ.
"Κούρεμα" οφειλών προς τους προμηθευτές
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης περιλαμβάνει «κούρεμα» οφειλών προς τους προμηθευτές τής χειμαζόμενης αλυσίδας της τάξεως του 40-50%. Σε ό,τι αφορά πάντως το υπόλοιπο ποσό των οφειλών προς τους προμηθευτές, αυτό θα πληρωθεί άμεσα και με μετρητά.
Σχετικά με τους εργαζόμενους της αλυσίδας Μαρινόπουλος, αυτοί θα παραμείνουν, όπως και το δίκτυο καταστημάτων, το οποίο θα μετονομαστεί σε Σκλαβενίτης. Σχετικά με τις δραστηριότητες της Μαρινόπουλος στο εξωτερικό (Βαλκάνια και Κύπρο), πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει και το κομμάτι της Κύπρου.
Κάτι που σημαίνει αυτόματα, αν και εφόσον φυσικά η Μαρινόπουλος περάσει στον έλεγχο της Σκλαβενίτης, ότι η τελευταία αποκτά όχι μόνο ισχυρή πανελλαδική κάλυψη, αλλά και διεθνή παρουσία σε μια χώρα (Κύπρος) η οποία εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Βέβαια, το κρίσιμο τεστ είναι η επόμενη ημέρα μετά το κλείσιμο του deal και των σχετικών εγκρίσεων από το δικαστήριο με βάση το άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα.
Η Famar και οι εξαγορές σε Ισπανία και Καναδά
Σε συμφωνία για την απόκτηση της μονάδας Leganes της Roche που βρίσκεται στην Ισπανία κατέληξε η Famar, που ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η δεύτερη που προχωρά η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο η ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να εξαγοράσει το Pointe-Claire της Bayer που βρίσκεται στο Κεμπέκ, deal που αναμένεται να κλείσει στις αρχές του 2017.
Το ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες εξαγορές έγκειται στο ότι πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας έτερη επιχείρηση της ευρύτερης οικογενείας Μαρινόπουλου, η ομώνυμη αλυσίδα, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.
Σημειώνεται πως το διοικητικό συμβούλιο της ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ (ελληνικής θυγατρικής του ομίλου) άλλαξε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, έπειτα από τη γενική συνέλευση των μετόχων της φαρμακοβιομηχανίας στις 28/12/2015. Έτσι, πλέον απαρτίζεται από τους Στέφανο Ι. Μαρινόπουλο, Παναγιώτη Δ. Μαρινόπουλο, Παναγιώτη Ι. Μαρινόπουλο, Ρέγγη Κωνσταντίνο και Kalopissis Catherine.
Στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο παρουσία είχε και η οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου, που σήμερα είναι βασική μέτοχος της χειμαζόμενης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος για την οποία αναζητείται λύση.
Αντίστοιχα, μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς παρουσία στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος είχαν και οι Πάνος Δ. Μαρινόπουλος, Πάνος Ι. Μαρινόπουλος και Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος (σ.σ.: αποχώρησαν από το διοικητικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2015).
Την αποχώρησή τους αυτή γνωστοποίησαν οι ίδιοι, στα τέλη Ιουλίου, με πληρωμένη καταχώρηση τους στον Τύπο, μέσω της οποίας θέλησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη σημερινή διοίκηση της αλυσίδας, δηλαδή την οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου.