Ήταν Δεκέμβριος του 2014, όταν η Κυβέρνηση Σαμαρά δρομολόγησε τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρήθηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως αιφνιδιασμός, προκειμένου να αποφευθχεί ο «βράχος» των πρόωρων εκλογών, αλλά στην ουσία ελάχιστοι αιφνιδιάστηκαν.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αρριθμούσε 153 βουλευτές, ακριβώς η ίδια με την σημερινή, και μόλις έγινε γνωστό ότι οι Σαμαράς Βενιζέλος εξήγγειλαν την έναρξη των διαδικασιών προτείνοντας για το ύπατο αξίωμα τον Σταύρο Δήμα «άναψαν» τα τηλέφωνα των πολιτικών συντακτών:
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, ο Σαμαράς είχε εξασφαλίσει τον αιθμό των 180 βουλευτών που απαιτούνταν για την εκλογή του Προέδρου και άρα η χώρα θα απέφευγε τις πρόωρες εκλογές.
Το δεύτερο σενάριο (το οποίο και επιβεβαιώθηκε) έλεγε ότι ο αιφνιδιασμός ήταν μόνον στα χαρτιά και ότι η Κυβέρνηση μπλόφαρε.
Μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι τρεις ψηφοφορίες στην Βουλή, τόνοι μελανιού χύθηκαν για να αναδειχθούν σκέψεις, φήμες και «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες επιχειρηματίες, εργολάβοι και άλλοι «διαπλεκόμενοι» θα εξαγόραζαν βουλευτές έτσι ώστε να συμπηρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός και να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.
Η πολιτική ζωή του τόπου δηλητηριάστηκε και το αποτέλεσμα γνωστό: Πτώση της Κυβέρνησης, εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας πάμε στο σήμερα: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επιδιώκει με χίλιους δύο τρόπους την εφαρμογή ενός συστήματος απλής αναλογικής το οποίο ντε και καλά θέλει να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Για να γίνει αυτό απαιτούνται οι ψήφοι 200 βουλευτών που με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος μπορούν να τους εξασφαλίσουν.
Άρχισαν λοιπόν τα σενάρια να κυκλοφορούν. Η Κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα προσπαθεί να θέσει σε δίλημμα βουλευτές με αριστερές καταβολές. Ραντεβού, συζητήσεις, ζυμώσεις και αρκετό παρασκήνιο συνθέτουν την προσπάθεια, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει ότι «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια»
Τι κάνει λοιπόν σήμερα η Κυβέρνηση; Προσπαθεί να διασπάσει τις Κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που έχουν αντιταχθεί στο νέο εκλογικό σύστημα που προτείνει.
Τι κατήγγειλε πομπωδώς όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι η Κυβένηση Σαμαρά Βενιζέλου προσπαθούσε να διασπάσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που είχαν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.
Συμπέρασμα: «Απλή και άδολη αναλογική» αλλά με τα ίδια «δόλια» πολιτικά μέσα τα οποία κατήγγειλαν τους προηγούμενους.
Υ.Γ. Κανένας ύποπτος υπαινιγμός. Το σχόλιο αναδικνύει πολιτικές, που συμπίπτουν απόλυτα με τις καταγγελλόμενες τακτικές του "παλαιού πολιτικού συστήματος"