Αυτό που ποτέ κανείς δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να πράξει, στα τόσα χρόνια ύπαρξης, του Δήμου Αιγίου παλιότερα και του διαδόχου του της Αιγιάλειας σήμερα, προχωρά τελικά η δημοτική αρχή.
Έτσι κάνει πράξη την επίσημη αναζήτηση της νέας ταυτότητας του δήμου, με τέτοιο σύμβολο που να καταδεικνύει τη γεωγραφική του θέση, τις ξεχωριστές του γεωγραφικές ενότητες και ιδιαίτερα προσεκτική στην έμφαση στο σήμερα και στην ιστορία στο βάθος των χρόνων.
Μόλις χθες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, έκανε γνωστό το ακριβές κείμενο του διαγωνισμού – που φέρει ημερομηνία 13 Ιουνίου – στοχεύοντας σε αθρόα συμμετοχή δημιουργών, έτσι ώστε να συλλεχθούν πολλές προτάσεις, μία εκ των οποίων θα αποτελέσει το νέο έμβλημα και «σήμα κατατεθέν» του ΟΤΑ, που συστάθηκε το 2011, αλλά δεν έχει «σημαία».
«Δεν υπάρχει είναι τίποτε το επίσημο. Ούτε ο πυργίσκος των Υψηλών Αλωνίων, ούτε το περίγραμμα του Δημαρχείου είναι επίσημα. Άλλωστε ο δήμος μεγάλωσε, έχει περισσότερα ενιαία στοιχεία ν’ αναδείξει και μακάρι όλα αυτά να συνυπάρξουν. Ο δήμος αλλάζει κι εμείς με ιδέες και έργα προσπαθούμε ν’ αποτυπώσουμε τη μοναδικότητά του σ’ ένα και μόνο νέο λογότυπο, που θα βελτιώσει την επικοινωνία του και την στοχευμένη του προβολή» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Αιγιαλείας Βασίλης Χριστόπουλος, που καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις., ξεκαθαρίζοντας ότι «σαφώς θα συνεκτιµηθούν στοιχεία, που σχετίζονται µε την ιστορία, τη µυθολογία και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής»
Στους βασικούς όρους, οι οποίοι αποτυπώνονται στην έγγραφη πρόσκληση ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων είναι:
- Να είναι πρωτότυπο και µοναδικό, για ν΄ αποτελέσει πνευµατική ιδιοκτησία του δήμου.
- Ν’ αντιλαµβάνεται κανείς εύκολα το κεντρικό νόηµα της εικόνας.
- Ν’ αντανακλά τη γεωγραφική, πνευµατική, πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της περιοχής, µε όσο το δυνατόν περισσότερα αντιπροσωπευτικά στοιχεία των έξι (6) δηµοτικών ενοτήτων.
- Να µπορεί να χρησιµοποιείται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και κατά συνέπεια να διατίθεται σε δύο εκδοχές (ξενόγλωσση και Ελληνική)
- - Να είναι αναγνωρίσιµο , επιδεκτικό σε σµίκρυνση και σε µεγέθυνση, χωρίς να χάνει την επικοινωνιακή του δύναµη, καθώς και λειτουργικό στη χρήση του για να µπορεί ν’ αναπαραχθεί σε οποιαδήποτε µορφή (σηµαία, πινακίδες, σφραγίδες, κάρτες, επιστολές αλληλογραφίας, φάκελοι αλληλογραφίας κλπ).
- -Να συνοδεύεται µε ανάλογο κείµενο αιτιολογίας - επεξήγησης της σύλληψης της ιδέας από τον δηµιουργό του.
Οι προτάσεις θα πρέπει να παραδοθούν ψηφιακά, με τον κάθε διαγωνιζόµενο να µπορεί να υποβάλλει µέχρι δύο, ενώ ουδείς περιορισµός έχει τεθεί σε ότι αφορά τους συµµετέχοντες. Ο δήµος θα κατέχει, κατόπιν της επιλογής, την αποκλειστική πνευµατική ιδιοκτησία της υιοθετηµένης πρότασης, με προθεσµία λήξης υποβολής τις 30 ηµέρες.
Η αξιολόγηση θα γίνει από επιτροπή, που συναποτελούν ο δήμαρχος και οι αρχηγοί των παρατάξεων και το χρηµατικό έπαθλο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, μετά την έγκρισή του από το δημοτικό συμβούλιο και το συµβούλιο τοπωνυµιών.