Ομπάμα: Δεν προκύπτει «δάκτυλος» του Ισλαμικού Κράτους στο Ορλάντο

αναφορα σε εγχώριο εξτρεμισμό

Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία μέχρι στιγμής που να υποδεικνύουν ότι ο δράστης της σφαγής στο Ορλάντο καθοδηγήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατόπιν ευρείας σύσκεψης με τον επικεφαλής του FBI και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπτωση «εγχώριου εξτρεμισμού» για τον οποίο υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ανησυχούσαν εδώ και πολύ καιρό.

Οι αμερικανικές αρχές χειρίζονται το μακελειό ως τρομοκρατική ενέργεια, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα την επομένη του θανάτου 49 ανθρώπων στο γκέι κλαμπ Pulse του Ορλάντο στο πλέον αιματηρό επεισόδιο μαζικών πυροβολισμών στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επίθεση φέρει ομοιότητες με τους πυροβολισμούς στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια -«αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε», σημείωσε. Η έρευνα για το Σαν Μπερναρντίνο κατέληξε ότι οι δράστες δεν είχαν καθοδηγηθεί από το εξωτερικό, όμως έστω μερικώς είχαν εμπνευστεί από τη βία και την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 29χρονος αφγανικής καταγωγής Ομάρ Ματίν είχε τηλεφωνήσει στο 911, την υπηρεσία άμεσης δράσης, πριν σπείρει πανικό και θάνατο δηλώνοντας πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο το εύρος των διασυνδέσεών του με την τζιχαντιστική οργάνωση παραμένει ασαφές.

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα επισήμανε πως «όντως φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή ο ένοπλος διακήρυξε πίστη στην ISIL [ISIS], όμως προσέθεσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις μέχρι στιγμής ότι στην πραγματικότητα καθοδηγήθηκε ή αποτελούσε μέρος ευρύτερης συνωμοσίας.

«Αυτό είναι σίγουρα ένα παράδειγμα του είδους εγχώριου εξτρεμισμού για το οποίο όλοι μας ανησυχούσαμε εδώ και παρά πολύ καιρό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνοντας πως διαφαίνεται ότι ο Ομάρ Ματίν ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου.

Ο ίδιος σημείωσε σε κάθε περίπτωση πως βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης τα κίνητρα του δράστη και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Σημείωσε ότι οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα βάζουν στο στόχαστρο την κοινότητα LGBT εξαιτίας της «μοχθηρής, χρεοκοπημένος ιδεολογίας» και των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους για τους ομοφυλόφιλους.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει διεκδικήσει με δύο ανακοινώσεις το τελευταίο 24ωρο την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο.

Διαβάστε επίσης