Η αναγκαιότητα του εμπορικού λιμανιού για την Πάτρα και η συγκέντρωση στοιχείων που τεκμηριώνουν τη διεκδίκηση αποτέλεσαν το αντικείμενο συνάντησης των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της περιοχής. Κοινή συνισταμένη να πειστεί η Κυβέρνηση και κυρίως να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει εκπονήσει το Επιμελητήριο Αχαϊας, εξάγονται από την περιοχή μας με εμπορευματοκιβώτια (Ε/Κ) προϊόντα του πρωτογενούς τομέα όπως φρούτα, λαχανικά, φράουλες και ψάρια και μεταποιημένα όπως σταφίδα, τουρσιά, ελιές, λάδια. Επίσης εξάγονται είδη συσκευασίας για ποτά και τρόφιμα, αναψυκτικά, ζύθος, κατεψυγμένα τρόφιμα κ.α.
Στην έρευνα συμμετείχαν 31 επιχειρήσεις από την Αχαΐα, εννέα από την Αιτωλοακαρνανία και επτά από την Ηλεία, οι οποίες εισάγουν πρώτες ύλες η εμπορεύματα με την χρήση εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται αποκλειστικά μέσω του λιμανιού του Πειραιά.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι αυτές οι επιχειρήσεις εξάγουν τα προϊόντα τους, καθώς συνολικά διακινούνται από αυτές τις επιχειρήσεις 6542 Ε/Κ για εξαγωγές και 4523 Ε/Κ για εισαγωγές, ενώ το συνολικό μεταφορικό έργο είναι τουλάχιστον τριπλάσιο.
Στη διάρκεια σύσκεψης εκτιμήθηκε ότι το εμπορικό λιμάνι
-θα ισχυροποιήσει την παραμονή μεγάλων μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή μας λόγω ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
-θα επανέλθουν στην περιοχή παραγωγικές μονάδες που έχουν μετακινηθεί αλλού, λόγω της μη ύπαρξης Εμπορικού λιμανιού.
-θα διπλασιάσουν την παραγωγή τους ήδη λειτουργούσες μονάδες.
Παράλληλα, η δραστηριότητα θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας μόνο στην ΒΙΠΕ τουλάχιστον κατά 50% και όχι μόνο, ενώ θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καθιστώντας πιο ελκυστική την περιοχή μας για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην μεταποιητική δραστηριότητα.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο γενικός δ/ντής του ΣΕΒ&ΔΕ Νίκος Κοτσώνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος και η διοίκηση του Επιμελητηρίου καθώς και ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, ο οποίος επισήμανε ότι τα στοιχεία θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να αποτελέσουν τη βάση για μια μελέτη βιωσιμότητας, παράλληλα με τον αγώνα δρόμου για να εξασφαλιστεί η πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου.