Επικεφαλής ενός νέου μετώπου τίθεται το Επιμελητήριο Αχαϊας με στόχο την άμεση υλοποίηση του εμπορικού τμήματος στο νότιο λιμάνι της Πάτρας, έργο που θα ενισχύσει τον εμπορευματικό χαρακτήρα του λιμένα και θα διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδος, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το μεταφορικό κόστος που τις επιβαρύνει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αχαϊας, στη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφάσισε, την συγκρότηση ενιαίου μετώπου των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, για την υλοποίηση του νέου εμπορικού λιμένα της Πάτρας.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από την εισήγηση του προέδρου Πλάτωνα Μαρλαφέκα, ο οποίος κατέθεσε την ανησυχία του, έπειτα από τις πληροφορίες που θέλουν τον σχεδιασμό για το εμπορικό λιμάνι να μεταφέρεται για το 2025.
"Το εμπορικό λιμάνι, θεωρείται από τον Επιχειρηματικό κόσμο, θέμα κυρίαρχης προτεραιότητας και προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής μας" τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας και τόνισε πως μαζί με οδική και σιδηροδρομική σύνδεση, θα είναι ένα έργο που θα αναμορφώσει παραγωγικά και οικονομικά την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.
Με βάση τα στοιχεία που ο ίδιος παρέθεσε, σήμερα στο παλιό λιμάνι που υλοποιείται αυτή η δραστηριότητα, εκφορτώνονται ετησίως περίπου 300. 000 τόνοι πρώτων υλών που προορίζονται κυρίως για βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Πατρών. Με στοιχεία δε πρόσφατα έχουμε το πρώτο εννιάμηνο 2014 εκφόρτωση 350.000 τόνων.
-πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers), και
-πλοία RO-RO για μεταφορά ασυνόδευτων φορτίων και containers.
Όσον αφορά το τμήμα που αφορά την διακίνηση και φόρτωση-εκφόρτωση containers, σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις-βιομηχανίες από την Δυτική Ελλάδα
-εξάγουν τα προϊόντα τους από το λιμάνι του Πειραιά με πάνω από 8000-10000 containers ετησίως.
-επίσης εισάγουν πρώτες ύλες με πάνω από 4000 containers ετησίως, με πολύ μεγάλο κόστος χερσαίας μεταφοράς.