Η κρίσιμη ...Μεγάλη Εβδομάδα για την ελληνική οικονομία

τι αναμένεται να συμβει τις επόμενες ημέρες

Όχι άδικα στην Αθήνα η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση κερδίζει την προσοχή, αλλά αναμφίβολα αυτή η εβδομάδα μετά την Τετάρτη είναι "γεμάτη" με κρίσιμα νέα που ενδέχεται τελικά να επηρεάσουν και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την Αθήνα.

Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση της Fed για το εάν και πώς θα συνεχίσει στο μονοπάτι της ανοδικής τάσης στα αμερικάνικα επιτόκια. Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον της αμερικάνικης οικονομίας όσο και στο διεθνές, δεν συνάδουν σε μία πρόβλεψη δηλώσεων που να καλλιεργούν προσδοκίες για άμεση συνέχιση της αυξητικής τάσης στα αμερικάνικα επιτόκια. Το αντίθετο, φαίνεται να δίνουν στην πρόεδρο της Fed όλες τις δικαιολογίες που χρειάζεται για να συνεχίσει την στάση αναμονής που κρατά από τις αρχές του χρόνου, μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2015.

Αμερικάνοι αναλυτές επιμένουν ότι παρ’ όλα αυτά η Yellen δεν μπορεί να δώσει στις αγορές την εικόνα μιας διακοπής στην απόφαση για αύξηση των επιτοκίων. Πέραν των άλλων κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κατάρρευση της ισοτιμίας του δολαρίου και κανείς δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Όμως δεν είναι αυτή η πρώτη έγνοια στην διοίκηση της Fed. Εκείνο που δεν μπορεί να αφεθεί να συμβεί είναι να προκύψει από την Fed η εικόνα ότι η διαδρομή που είχε εξαγγείλει ο Ben Bernanke το φθινόπωρο του 2013 ήταν λάθος.

Οι αγορές μέχρι στιγμής εμπιστεύονται την Fed σαν το μοναδικό σημείο σταθερής αναφοράς και αυτό δεν μπορεί να το διακινδυνεύσει η Yellen με μια αντίθετη απόφαση. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί και να προχωρήσει. Και αυτό είναι το δίλημμα που δεν πρέπει να φανεί την Τετάρτη στην ανακοίνωσή της. Πως θα το κάνει αυτό; Με κάποιες διφορούμενες ανακοινώσεις που θα δείχνουν ότι όλα είναι ακόμα ανοικτά τους επόμενους μήνες. Κάποιο αναλυτές πάντως στοιχηματίζουν ήδη ότι οι αυξήσεις επιτοκίων για το 2016 δεν θα είναι σε καμία περίπτωση περισσότερες των δύο με την πρώτη να έρχεται τον Ιούνιο.

Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ετοιμάζεται επίσης για ανακοινώσεις αφ΄ ενός απολογισμού της αποτελεσματικότητας της δικής της μέχρι τώρα επιθετικής παρέμβασης και αφ΄ ετέρου για τις προθέσεις της για επέκταση αυτής της παρέμβασης. Πόσο περισσότερο; Και από το Τόκιο τα μηνύματα είναι "όσο χρειασθεί".

Αλλά τα ερωτήματα που έχουν αρχίσει να μπαίνουν αφορούν και στο τι εννοούν οι κεντρικοί τραπεζίτες "όσο χρειασθεί". Η αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού δεν είναι ο μοναδικός στόχος καθώς είναι σαφές ότι οι νομισματικές παρεμβάσεις ανοικτά πλέον στοχεύουν και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Και η επιθετικότητα της νομισματικής πολιτικής λίγο απέχει από το να αγγίξει τα όρια ενός "πολέμου" νομισμάτων.

Τέλος την Παρασκευή στην Ευρώπη η Eurostat θα πρέπει να δώσει τα στοιχεία για την ανάκαμψη (;) της οικονομίας για πρώτη φορά σε ένα μήνα μετά το κλείσιμο του τριμήνου. Οι προσδοκίες δεν είναι ιδιαίτερα θετικές. Άλλωστε και η ΕΚΤ περιμένει ότι τα μέτρα που έχει δρομολογήσει θα αρχίσουν να φαίνονται στο δεύτερο εξάμηνο τι αποτέλεσμα μπορούν να δώσουν στην χειμαζόμενη ευρω-οικονομία…

ΠΗΓΗ: capital

Διαβάστε επίσης