Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για όλους και για όλα

διαβαστε τι ειπε όπως τα σταχυολόγησε το ΚΙΝΗΜΑ Αχαϊας

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Πάτρας, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος, κ. Γιώργου Παπανδρέου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, συγκέντρωσε και δημοσιεύει τα tweets που αναρτήθηκαν στο λογαριασμό του στο Twitter (@GPapandreou) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Σία Κοσιώνη και την εκπομπή «Ιστορίες». Τα tweets αυτά είναι αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου στη δημοσιογράφο.

Το πρόγραμμα μας το ‘09 δεν είχε παροχολογία - ήταν το πιο λιτό πρόγραμμα κόμματος στη Μεταπολίτευση. Είχε μεταρρυθμίσεις.

Όσοι γκεμπελικά αλλοίωσαν το “λεφτά υπάρχουν”, απέκρυψαν τη συνέχεια που χτυπούσε όλη την ελληνική παθογένεια.

Ο κ. Σαμαράς υποσχόταν 18 δισ. ευρώ “ισοδύναμα”, εν μέσω μνημονίου - με την αλήθεια πλέον γνωστή σε όλους.

Καταθέσαμε προϋπολογισμό πιο γρήγορα από κάθε κυβέρνηση, με τεράστια μείωση στη σπατάλη του δημόσιου τομέα. Πριν το μνημόνιο!

Δεν είπα ποτέ πως οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Είπα πως αν νικήσουμε τη συστημική διαφθορά, ο Έλληνας θα δημιουργήσει.

Είναι απαράδεκτο πως έπρεπε να ταξιδέψω 2μισι φορές την Υφήλιο για να φτιάξω ένα μηχανισμό στήριξης για να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Ήταν απαράδεκτο το “μαγείρεμα” Καραμανλή στα ελληνικά οικονομικά στοιχεία.

Ήταν υποχρέωση μου να συναντήσω τους πάντες για να βρω χρήματα για τη χώρα. Το ΔΝΤ ήταν απαίτηση της Γερμανίας.

Ο κ. Μπαρόζο είχε ευθύνες: πέντε χρόνια δεν μίλησε για όσα συνέβαιναν, όσα έκανε ο πολιτικός του φίλος κ. Καραμανλής.

Μίλησα με όλους - Ρώσους, Κινέζους… όλους. Ουδείς αγόραζε ελληνικά ομόλογα. Ο κ. Μεντβέντεφ μας είπε “να πάτε στο ΔΝΤ”.

Επιδίωξα τη συναίνεση στο εσωτερικό, το χτίσιμο μίας νέας αξιοπιστίας προς τα έξω και το χτύπημα του πελατειακού κράτους.

Δεν ρίσκαρα για 180 ψήφους, πήρα την ευθύνη. Δεν άφησα τον κ. Σαμαρά να παίξει με τη χώρα, όσο κι αν θα με ωφελούσε, ενδεχομένως, πολιτικά.

ΟΚΤ ’10 Μέρκελ και Σαρκοζί έθεσαν θέμα τιμωρητικής απώλειας δικαιώματος ψήφου της χώρας. Τους απάντησα: “πάρτε πίσω τα λεφτά”.

Στην Ντοβίλ ανέβασαν το ρίσκο δανεισμού για χώρες σαν την Ελλάδα - ήταν λάθος. Χτύπησαν τους φορολογούμενους αντί τις τράπεζες.

Όταν κάλεσα τον κ. Σαμαρά -όταν έπρεπε να βοηθήσει την χώρα- αντί για συναίνεση, διέρρευσε την συζήτηση & όξυνε την αντιπαράθεση.

Πέρα από τις ελληνικές ευθύνες για τη συζήτηση περί grexit, έχουν ευθύνες η Ευρωζώνη & η Γερμανία. Μία συζήτηση που πάγωσε τις επενδύσεις.

Το δημοψήφισμα ήταν απάντηση στα σενάρια περί grexit. Αν είχε γίνει, θα έληγε η σ. και επενδύσεις σαν των Καταριανών (5 δισ.) θα προχωρούσαν.

Η Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα - το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος-του χαλάσαμε τη ‘γιορτή’ με τους G20.

Στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας.

Οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν από ένα πλέγμα συμφερόντων που ευκαιριακά στηρίχτηκαν στις δηλώσεις Σαρκοζί για να αλλάξουν κυβέρνηση.

Πείτε μου μια σημαντική μεταρρύθμιση του κ. Σαμαρά.

Είναι τιμή ενός πολιτικού να υπηρετήσει την χώρα του στην πιο δύσκολη στιγμή. Και το έκανα. Μακάρι… πολλά. Ήταν τιμή μου.

Πολλοί δεν μας πίστεψαν όταν είπαμε πως αποτρέψαμε τα cc και τόσα άλλα. Γιατί έπρεπε να ζήσουμε όσα καταφέραμε να αποφύγουμε με θυσίες;

Ο χώρος μας έχει δώσει πολλά στη χώρα. Για να προχωρήσει πρέπει να τεθεί το διακύβευμα στο κέντρο της συνεργασίας. Να δούμε τα αίτια της κρίσης.

Θα συνεχίσω να παίρνω πρωτοβουλίες για να υπάρξει ώριμος διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

Ουδείς όσων μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκαν στην διαπραγματευτική μας ομάδα. Δεν γνώριζαν την ΕΕ κ τους συσχετισμούς της.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν υπήρξε σύμβουλος μου.

Αν η ΕΚΤ επί Τρισέ έλεγε το ’10 ό,τι είπε αργότερα ο κ. Ντράγκι, για τα ελληνικά ομόλογα, μπορεί να μην χρειαζόμασταν καν το πρόγραμμα.

Το ένα εκατομμύριο προσφύγων μπορεί να αντιμετωπιστεί αν αλλάξει το ‘Δουβλίνο’ - αν μοιραστούν όλες οι χώρες το προσφυγικό.

 

*Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (http://www.tokinima.gr/istories_20160420/), με τον τίτλο: «Μετά τους μύθους, τα γεγονότα».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ