Όλγα Γεροβασίλη: Η εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία δεν είναι εύκολη υπόθεση

Πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία

"Η εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, δουλεύουμε όμως εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση" δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ενώ σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία είπε ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση. 

"Οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς, που έχουν εδραιωθεί στο βάθος της ιστορίας. Το 2015 αποτέλεσε χρονιά σύσφιξης και πολυεπίπεδης αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων. Το 2016, αφιερωματικό έτος Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα, αποτελεί μια ακόμα εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς" τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

"Οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν πολλές προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση. Ειδικά στον τομέα των διμερών εμπορικών συναλλαγών, θα πρέπει να αυξηθεί και να διαφοροποιηθεί το φάσμα των εκατέρωθεν εξαγομένων προϊόντων μέσω συνεργειών με συλλογικούς φορείς, όπως επιμελητήρια και ενώσεις, καθώς και ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, καλούμε τους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς οικονομίας και ιδιαίτερα σε εκείνους των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις υποδομές και τα ακίνητα.  Πρωτοβουλίες όπως, επιχειρηματικές αποστολές, προωθητικές ενέργειες, εβδομάδες προβολής προϊόντων κ.α. ενεργούν υποστηρικτικά στον τομέα αυτό. Εννοείται πως και οι εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους 2016 μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση και στις εμπορικές μας σχέσεις" συνέχισε η κ. Γεροβασίλη.

Όπως είπε το ερχόμενο διάστημα προγραμματίζονται διάφορες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στη Ρωσία, αρκετές από αυτές μάλιστα αφορούν και το αφιερωματικό έτος.

Ειδικά για το άμεσο μέλλον, ανέφερε, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής ορισμένων συμφωνιών, όπως για παράδειγμα η νέα Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας και το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημαντικό γεγονός για το 2016 θα αποτελέσει το 1ο Φόρουμ του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στις 29-30 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επιδίωξη για τη σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώνεται και με την ανάδειξη της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας, φέτος, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, σημείωσε.

 Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, είπε: "Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, σε όλα τα επίπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επανέναρξη σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Μαρτίου του 2016, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη που επιθυμούν τη διατήρηση των πολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις μας και  το σκεπτικισμό μας για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και υποστηρίζουμε μία μετριοπαθή και ισορροπημένη στάση. Επιθυμούμε την κινητικότητα και τις επαφές μεταξύ των λαών και θα πρέπει το ζήτημα να διευθετηθεί σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και να αποφευχθεί η εντύπωση ότι τιμωρούνται οι Ρώσοι πολίτες". 

H κ .Γεροβασίη υπογράμμισε ότι τα ρωσικά αντίμετρα είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε τομείς της Ελληνικής Οικονομίας όπως η γεωργία, η οποία χρειάζεται να υποστηριχθεί. "Ο τουρισμός επηρεάστηκε επίσης τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μπορούμε να εντείνουμε την συνεργασία μας σ’ αυτό τον τομέα...Το εμπάργκο σε αγροτικά έπληξε παραδοσιακά εξαγόμενα προϊόντα στη ρωσική αγορά, που ανέρχονται σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία το έτος 2013. Έτος αναφοράς, διότι είναι το τελευταίο κατά το οποίο δεν υπήρχαν εκατέρωθεν κυρώσεις".

"Στην τελευταία Σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας συμφωνήθηκε η ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και αναμένεται η σύγκληση της σχετικής μικτής ομάδας εργασίας εντός του Απριλίου' πρόσθεσε.

Σε ό, τι αφορά τον τουρισμό η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ασφαλή και φιλικό προορισμό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και επισήμανε ότι λαμβάνουμε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα ως προς το ενδιαφέρον Ρώσων πολιτών να επισκεφθούν την χώρα μας. "Τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών από τη Ρωσία. Έχουμε θετικές ενδείξεις για το 2016, και αναμένουμε υπερδιπλασιασμό του αριθμού των Ρώσων επισκεπτών σε σχέση με την περασμένη χρονιά"

"Για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση, καταβάλλουμε  σημαντική προσπάθεια ώστε οι προξενικές μας Αρχές στη Ρωσία να ενισχυθούν και να καλύψουν τις απαιτήσεις. Ταυτόχρονα επεκτείνουμε το δίκτυο των ελληνικών Κέντρων Θεωρήσεων στη Ρωσία" είπε μεταξύ άλλων. 

Τέλος για την προσφυγική κρίση είπε ότι "ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας και πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά και οργανωμένα από την Ευρώπη και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα. Μόνο το 2015, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στη μέγιστη πλειονότητά τους πρόσφυγες, πέρασαν στην ελληνική επικράτεια, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια".

"Πρόσφατα, η  λήψη  μεμονωμένων μέτρων εκ μέρους ορισμένων χωρών είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της λεγόμενης μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων και τον εγκλωβισμό άνω των 50.000 ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα από ανθρωπιστικής φύσης.

Χάρη στις έντονες  προσπάθειες σε πανεθνικό επίπεδο, και με την ενεργή, συγκινητική συμβολή των Ελλήνων πολιτών, αλλά και με τη βοήθεια από την Ευρώπη, υπήρξε αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά" δήλωσε και συμπλήρωσε:

"Καθώς ο κρίσιμος παράγοντας παραμένει η εισερχόμενη ροή από τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία με τη γείτονα χώρα, στη βάσει των σχετικών αποφάσεων. Η εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, δουλεύουμε όμως εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τελικός στόχος, η δημιουργία νόμιμης και ασφαλής οδού προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα, καθώς και η αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης".

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ