Καμπάνια ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης στην προστατευόμενη περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς, ξεκίνησε μέσω των σόσιαλ μίντια η ΟΙΚΙΠΑ, προκειμένου να επιβληθεί η νομιμότητα στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου.
Παράλληλα η ΟΙΚΙΠΑ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να αποστείλουν με μέιλ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ([email protected],
[email protected], [email protected]) το παρακάτω μήνυμα:
«Απαιτούμε να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για το Εθνικό πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, να εφαρμοστούν οι διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων στη θέση «Σαμαρέικα» της Στροφυλιάς και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αναδάσωση της παραπάνω έκτασης και την απομάκρυνση των ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ».
Για το ίδιο θέμα η ΟΙΚΙΠΑ απέστειλε ενημερωτική επιστολή σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, ζητώντας τους να παρέμβουν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να επιβληθεί η νομιμότητα και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.
Με ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ παραθέτει τα σημαντικότερα στοιχεία «του προβλήματος που χρονίζει και ΚΑΝΕΙΣ δημόσιος φορέας μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την επίλυσή του», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η περίπτωση των «Σαμαρέικων» αποτελεί ένα διαρκές ΣΚΑΝΔΑΛΟ προκλητικής καταπάτησης και κατοχής δημόσιας δασικής έκτασης η οποία έχει κηρυχθεί αμετάκλητα αναδασωτέα και μέχρι σήμερα ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ δεν έχει ενεργήσει για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς που έχει συνολική έκταση 143.000 στρέμματα, τα υγροτοπικά του τμήματα προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar και δασικές του εκτάσεις έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
803 στρέμματα ΔΑΣΙΚΗΣ γης στην καρδιά του δάσους της Στροφυλιάς, εκχερσώθηκαν, καταπατήθηκαν και καλλιεργούνται από ιδιώτες καταπατητές. Με τη γνωστή μέθοδο της «σαλαμοποίησης» από τη δεκαετία του 1960 ένα μικρό ξέφωτο του δάσους, στο οποίο μεταφερόμενοι κτηνοτρόφοι έβοσκαν τα ζώα τους, μετατράπηκε σε καλλιεργήσιμη γη στην οποία κατασκευάστηκαν αυθαίρετα κτίσματα.
ΟΙ ΔΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Η καταπατημένη έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα σύμφωνα:
(α) Με την αριθμ. 2058/23.6.2004 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αφορά 561 στρέμματα και αυτό έχει επικυρωθεί από την απόφαση 2474/2009 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ και
(β) Με την απόφαση της Αποκεντρωμένης ΔΕΠΙΝ/Διεύθυνση Δασών Αχαΐας αρ. 105217/5266/12-11-2012 που αφορά 242 στρέμματα.
Πάνω από 60 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αλλά και αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαιρέτων, έχουν εκδοθεί για την περιοχή και ΚΑΝΕΝΑ δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Η ΑΣΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για τη νομιμοποίηση των παρανομιών και την οικοπεδοποίηση του δάσους της Στροφυλιάς στη περιοχή «Σαμαρέικα» βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Οι καταπατητές εκμεταλλευόμενοι την (κατ’ αυτούς) ασάφεια των ορίων Αχαΐας-Ηλείας προσπαθούν να «αποδείξουν» ότι η περιοχή «Σαμαρέικα» ανήκει στο ν. Ηλείας και να ακυρώσουν έτσι όλες τις διοικητικές πράξεις του Δασαρχείου Αχαΐας.
Το σχέδιο προέβλεπε σε πρώτη φάση τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως εποικιστική έκταση με αγροτικό χαρακτήρα. Αυτό ήταν το πρώτο και καθοριστικό βήμα για τη νομιμοποίηση των παρανομιών. Βασικός στόχος των καταπατητών ήταν να «ανακηρύξουν» αναρμόδιες τις δασικές υπηρεσίες της Αχαΐας.
Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«…θεωρούμε ότι το δάσος Στροφυλιάς και η εντός αυτού έκταση της περιοχής «Σαμαρέικα» δεν συμπεριελήφθη στις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις του αγροκτήματος Μανωλάδας και δεν αποτελεί εποικιστική έκταση. Αντιθέτως αποτελεί δημόσιο δάσος σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο αριθμ. 3123/10.6.2009 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Ν. Αχαΐας που είναι αποκλειστικά αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση και προστασία αυτού».
Οι κρατικές ενέργειες στο μεν τοπικό επίπεδο έλαβαν διάφορες μορφές μεταξύ των οποίων την αναγνώριση μη νόμιμου οικισμού από τον (τότε) Νομάρχη Ηλείας, απόφαση την οποία κατόπιν αναφορών μας υποχρεώθηκε να ανακαλέσει. Στο κεντρικό επίπεδο έχουν λάβει τη μορφή περίπλοκων και δυσνόητων τροπολογιών ώστε να δοθούν ευκαιρίες μονιμοποίησης της αλλαγής χρήσης από δάσος σε αγροτική γη.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ
Η τελευταία τέτοια νομοθετική απόπειρα αποδοχής των τετελεσμένων καταπατήσεων εις βάρος του Εθνικού Πάρκου, έγινε το 2018 με αφορμή την ψήφιση του ν/σ (νόμου πλέον) για τους Φορείς Διαχείρισης. Η νέα διατύπωση ορίζει ότι η τελική χρήση της εν λόγω έκτασης θα οριστεί στα πλαίσια του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που θα καθορίσει το οριστικό διαχειριστικό καθεστώς του Εθνικού πάρκου.
Είναι τραγικό εν έτη 2025 να μην έχει εκδοθεί ακόμη το ΠΔ για την κατοχύρωση των μέτρων προστασίας του Εθνικού Πάρκου.
ΕΔΩ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ Η ΟΙΚΙΠΑ ΚΑΙ «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΔΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
Με τον αγώνα μας έχουμε κερδίσει ΟΛΕΣ τις δικαστικές υποθέσεις, και έχουμε καταφέρει να εκδοθούν διοικητικές πράξεις που μας δικαιώνουν. Μόνο που ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη με αποτέλεσμα η παρανομία να συνεχίζεται…
Ζητάμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αναδάσωση της παραπάνω έκτασης και την απομάκρυνση των ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ.