Όλγα Γεροβασίλη: Στηρίζουμε το δικαίωμα των φοιτητών να αντιδρούν – Ο Κασσελάκης ήθελε χρόνο προσαρμογής

Για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε η Όλγα Γεροβασίλη στο ΕΡΤnews και τον Γιώργο Κουβαρά.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο κατά πόσο στηρίζουν τα στελέχη του κόμματος τον Στέφανο Κασσελάκη.

Καταλήψεις στα πανεπιστήμια

«Το ποιο τρόπο θα βρουν οι νεολαίοι μας, οι φοιτητές, η πανεπιστημιακή κοινότητα για να αντιδράσουν σε μια κατά την άποψή μου οπισθοδρομική μεταρρύθμιση και καθόλου προοδευτική, είναι δικό τους θέμα», τονίζει η κα Γεροβασίλη.

«Πρόκειται για μια «μεταρρύθμιση» σε εισαγωγικά. Γιατί εγώ τη μεταρρύθμιση τη λέξη θα ήθελα να τη χρησιμοποιώ με τη θετική της έννοια. Πρόκειται για μια άκρως συντηρητική στροφή προς την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του αγαθού που λέγεται δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.»

Υπάρχουν θέματα, τα οποία είναι θέματα αντίληψης. Το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος το κοινωνικό κράτος, το πώς αντιλαμβάνεται και ποιες λύσεις υπάρχουν για τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα, αλλά και πώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φροντίσει από παλιά, από την πρώτη της μέρα, να εξισώσει πτυχία κολλεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Αν και αυτό ήταν ευρωπαϊκή οδηγία η βουλευτής δήλωσε πως, «δεν είναι έτσι απολύτως τα πράγματα, διότι όλες οι ευρωπαϊκές οδηγίες που έρχονται έχουν ένα περίγραμμα και στη συνέχεια προσαρμόζεται και ο τρόπος που έρχονται μπαίνει από το δικό μας δίκαιο.

Στη συνέχεια φρόντισε να βάλει (η κυβέρνηση Μητσοτάκη) την ελάχιστη βάση εισαγωγής για να αφήσει 35 περίπου χιλιάδες υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων με την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Περιόρισε και τον αριθμό των σχολών που μπορούν να φτάσουν σέ ένα αποτέλεσμα στην Ελλάδα και συρρίκνωσε πολλά πανεπιστήμια και σχολές. Ταυτόχρονα φρόντισε και τη δυσφήμηση των ελληνικών πανεπιστημίων».

Αναφορικά με σχολές, οι οποίες δεν λειτουργούσαν με τους σωστούς όρους η κα Γεροβασίλη επισημαίνει ότι, «δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι δεν έγιναν αξιολογήσεις ούτε με τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών.

Και σας θυμίζω ότι σήμερα με αυτή την παρέμβαση την οποία έρχεται να κάνει η κυβέρνηση. Πρώτον, ήδη χθες κατήργησε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Δεύτερον, το κατήργησε διότι οι πρυτάνεις αποφάσισαν κατόπιν εκβιαστικών διλημμάτων τα οποία τέθηκαν και τα οποία τα έχετε δει και εσείς στη δημοσιότητα».

Για το αν η ίδια είναι υπέρ του να μη γίνονταν οι εξετάσεις και να χαθεί το εξάμηνο λόγω των καταλήψεων απαντά πως «προφανώς αυτά τα ζητήματα, οι μεγάλες, αυτές ,αλλαγές δεν γίνονται χωρίς συνεννόηση, χωρίς να υπάρχει διεργασία, διαβούλευση με την κοινωνία, την οποία την αφορά άμεσα. Και ξέρετε, το ζήτημα των πανεπιστημίων δεν αφορά μόνο τους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα. Αφορά το σύνολο της χώρας».

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Την άποψη ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι και κερδοσκοπικά, εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παράδειγμα του Χάρβαρντ ως μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο αναφέρει ότι «δεν φορολογείται με αυτή την έννοια (είναι μη κερδοσκοπικό), διότι γίνονται δωρεές, γίνονται διάφορα πράγματα. Ξέρετε να έχει το Χάρβαρντ, ας πούμε, κάπου ένα παράρτημα, ένα κέντρο στην Ευρώπη; Δεν υπάρχει, γιατί τα φημισμένα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν έχουν πουθενά αλλού παραρτήματα, συνεργασίες κλπ».

Αυτό συμβαίνει γιατί «οι χώρες οι οποίες έχουν αυτό το brand, εν πάση περιπτώσεi, αυτών των πανεπιστημίων, το θέμα της έρευνας, το θέμα της γνώσης το φυλάνε για το κράτος τους και επίσης για το ΑΕΠ της χώρας τους».

Η κα Γεροβασίλη δηλώνει υπέρ του να υπάρχουν συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, κάτι που συμβαίνει ήδη και δήλωσε ότι «η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και είναι υπαρκτή και είναι με τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γιατί η εκπαιδευτική κοινότητα προφανώς ξέρει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ανταλλαγές για να μπορούν και τα πανεπιστήμια να ανεβάζουν το επίπεδό τους και το κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από μόνα τους».

«Ένα ξένο πανεπιστήμιο έρχεται και κάνει μια έδρα στην Ελλάδα. Τα κέρδη του θα μείνουν στην Ελλάδα; Δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Όπως αντιλαμβάνεστε σε μια εταιρεία, σε μια επιχείρηση η οποία είναι του εξωτερικού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γιατί λοιπόν έπρεπε η Νομική της Πάτρας να μη γίνει και να την κόψει μόλις βγήκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το επιχείρημα ότι δεν αντέχει η χώρα άλλους δικηγόρους. Τώρα γιατί αντέχει;

Σας θυμίζω την ελάχιστη βάση εισαγωγής με το δικαιολογητικό, ότι μπαίνουν στα πανεπιστήμια άσχετοι μαθητές, οι οποίοι γράφουν κάτω από 10. Μάλιστα αν το δεχτούμε. Σε αυτά τα πανεπιστήμια πώς θα μπαίνουν; Επειδή έχουν χρήματα;» αναρωτιέται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το αν πρέπει να συνεχιστούν οι καταλήψεις απαντά πως «το δικαίωμα των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας να αντιδράσουν σ’ αυτή την αντιμεταρρύθμιση, το στηρίζουμε απολύτως».

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Η κα Γεροβασίλη τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας πως «οι κοινωνίες δεν κοιμούνται, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνάει τη χώρα κι επειδή του έδωσε 41%, για διάφορους λόγους και σ’ αυτές τις εκλογές.

Διότι αυτή τη στιγμή η έφοδος, την οποία κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξαφανίσει ό, τι υπάρχει στη χώρα. Ξεκινώντας από την οικονομία, την ακρίβεια, τα νοικοκυριά, τον τρόπο που ζουν, τη νεολαία που τους έχει κόψει κάθε όνειρο και κάθε δυνατότητα.

Καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κυβερνάει από χθες, είναι ο πέμπτος χρόνος διακυβέρνησης και έχουμε μια κατάσταση και μια πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία, πολύ χειρότερη από το ’19».

Για το αν θεωρεί ότι έχει χειροτερέψει κάτι τους τελευταίους οκτώ μήνες τόσο πολύ ώστε να δικαιολογήσει μια μεταβολή του εκλογικού σώματος απαντά πως αυτό έγινε σταδιακά και «κάποια στιγμή αυτό φτάνει σε μια έκρηξη».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξε ανοχή και η θετική ψήφος προς αυτόν, ενδεχομένως οφειλόταν και στην ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης, όμως κρίνει ότι βρισκόμαστε πριν από μια κοινωνική αντίδραση.

«Προφανώς δεν πείσαμε. Διότι αν είχαμε πείσει, δεν θα ήταν αυτό το αποτέλεσμα. και αυτό απεδείχθη με κάλπη, άρα αυτό δεν αμφισβητείται» υπογράμμισε.

Τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Η κα Γεροβασίλη προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλότερα ποσοστά: «Είχαμε διπλή εκλογική ήττα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως αντιλαμβάνεστε, διότι μετά από μια ήττα έπονται και πολλά άλλα. Είχαμε την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, στη συνέχεια είχαμε μια διάσπαση και φυσικά έναν καινούργιο πρόεδρο.

Είχαμε ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα την ώρα των εσωκομματικών εκλογών, που ο κόσμος, δηλαδή 150.000 άνθρωποι προσήλθαν, που δεν περιμέναμε κι εμείς, τότε, ότι θα έρθουν και θα ψηφίσουν με θέρμη. Που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος είναι εδώ και περιμένει από εμάς.

Και στη συνέχεια είχαμε μια διάσπαση. Βεβαίως αρκετές αδυναμίες στην πορεία, μέχρι να ολοκληρώσουμε ένα συγκροτημένο αφήγημα το οποίο θα πείσει, θα είναι πειστικό ότι είναι εφικτό, ρεαλιστικό και αναγκαίο. Είμαστε σε μια διαδικασία όμως πολύ κοντά στο συνέδριό μας, πολύ κοντά στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχουμε δημοσιεύσει σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων που επεξεργαζόμαστε.

Θα ήθελα να τις μοιραστούμε με την κοινωνία το αμέσως επόμενο διάστημα και επειδή ο δρόμος είναι μπροστά μας, πιστεύω ότι μέχρι και τις εκλογές θα καταφέρουμε να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και πρέπει να είναι η μοναδική δύναμη, που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική».

Πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Αναφορικά με τον αν μπορεί να υπάρξει μια πιο ισχυρή Κεντροαριστερά και αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβαδίσει με κάποιο τρόπο, με το ΠΑΣΟΚ η βουλευτής απαντά πως «προφανώς τα κόμματα διατηρούν τις αυτονομίες τους, αλλά θα πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν με στόχο την επόμενη μέρα και την εναλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας από προοδευτικές δυνάμεις. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο, πιο αναγκαίο από ποτέ».

Μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε «προγραμματικές συγκλίσεις, όπως γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου».

«Θεωρώντας δεδομένη την αυτονομία κομμάτων, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στις επερχόμενες ευρωεκλογές, διότι θεωρώ ότι είναι η μόνη δύναμη, η οποία πραγματικά μπορεί να προχωρήσει τα πράγματα και στο κομμάτι της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Στήριξη προς τον Κασσελάκη

Για τον αν στηρίζουν επαρκώς τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Κασσελάκη η κα Γεροβασίλη τονίζει ότι «ο Στέφανος Κασελάκης είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αδιαμφισβήτητο τρόπο από όλους μας, ακόμη και από αυτούς που επέλεξαν να φύγουν από το κόμμα.

Στηρίζουμε τον Στέφανο Κασελάκη. Ξέρουμε όλοι ότι προέρχεται από μια άλλη πραγματικότητα και βεβαίως ήθελε ένα χρόνο προσαρμογής σε αυτή την πραγματικότητα.

Το δικαίωμα αυτό το είχε και του το αναγνωρίσαμε όλοι. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση του προέδρου. Είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή και τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί, με πρόεδρο τον Στέφανο Κασελάκη».

https://www.ertnews.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ