Τα τρία κρίσιμα στάδια της αξιολόγησης

Ημερομηνία "κλειδί" η 22α Απριλίου

Αγώνα δρόμου 30 ημερών προανήγγειλε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτοςγια την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (η οποία θα περιλάβει και την ελάφρυνση του χρέους ) δίνοντας όριο το Eurorgroup της 22ης Απριλίου.

Στην πολύ σφικτή αυτή προθεσμία θα πρέπει η αξιολόγηση να περάσει τρία κρίσιμα στάδια.

Το πρώτο είναι να υπάρξει τελική συμφωνία μέσα σε 10 ημέρες με τους δανειστές για όλα τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης. Ο χρόνος θα αρχίσει να τρέχει από τις 4 Απριλίου που αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες στην Αθήνα μέχρι το αργότερο και τις 14 Απριλίου.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να υπάρξει οριστικοποίηση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό ,την αγορά δανείων το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα μέτρα που κλείσουν το δημοσιονομικό κενό 2016 -2018 το οποίο ατύπως πλέον υπολογίζεται κοντά στα 5,5 δις ευρώ ευρώ.

Τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν για πρώτη φορά στην συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός με τους επικεφαλείς των ομάδων της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ΕΜΣ και χρειάζονται πολλές και αναλυτικές διευκρινήσεις.

Αν όλα έχουν κυλήσει ομαλά σε επίπεδο διαπραγματεύσεων η Κυβέρνηση θα πρέπει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος να νομοθετήσει τα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές όσο σκληρά και αν είναι.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι η εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ από τις 15 μέχρι και τις 17 Απριλίου. Στην συνάντηση αυτή θα είναι παρόντες όλοι επικεφαλείς των ευρωπαϊκών θεσμών και πολύ υπουργοί οικονομικών από χώρες όπως η Γερμανία η Γαλλία και η Ολλανδία που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Οι κ.κ Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε , Μισέλ Σαπέν και Γκερούν Νταϊσλεμπλούμ και Μάριο Ντράγκι θα έχουν κατ ιδίαν επαφές με την επικεφαλή του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ για όλο το φάσμα των θεμάτων που συνδέονται με ο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ελάφρυνση του χρέους την ενδεχόμενη συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα και - φυσικά - τα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τις συναντήσεις θα εξαρτηθεί και η επόμενη επίσης πολύ κρίσιμη φάση.

Η τρίτο στάδιο θα διαρκέσει από τις 17 μέχρι και τις 22 Απριλίου και αναλωθεί κυρίως με συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με την λύση που θα πρέπει να δοθεί για το ελληνικό χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Στην συζήτηση αυτή θα είναι παρόν και η Ελλάδα η οποία θα εκθέσει τις δικές της απόψεις.

Με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στον χρόνο ρεκόρ των περίπου επτά ημερών μέχρι και την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όπου αναμένει να επικυρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Εκτός από το σήμα που θα δοθεί στις αγορές ότι Ελλάδα προχωρά το πρόγραμμα της έχει επαρκή χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες του χρέους της η Ελλάδα περιμένει και τα ωφελήματα αυτής της απόφασης.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να επαναφέρει αμέσως μετά την παρέκκλιση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα κάνοντας τα και πάλι δεκτά ως εγγυήσεις για την χρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού τους από το 1,5% που είναι σήμερα από τον ELA κοντά στο 0%.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται η Ελλάδα να ενταχθεί στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επωφελούμενη από τις ενέσεις ρευστότητας μέσω αγοράς κρατικών τίτλων που θα κάνει η Κνερική Τράπεζα του Ευρώ μέσα στο 2016.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης