Ακίνητα: Στα 3,11 δισ. ευρώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις – Το 62% σε σπίτια

Πάνω από 6 στα 10 ευρώ που εισέρευσαν στη χώρα μας από το εξωτερικό την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 κατευθύνθηκαν στην απόκτηση ακινήτων, κυρίως κατοικιών, με την κτηματαγορά να αναδεικνύεται ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ), που συνολικά, πάντως, συνεχίζουν υποχωρούν.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), από το ποσό των 3,11 δισ. ευρώ που ήταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το εννεάμηνο του 2024 στην ελληνική οικονομία, το 62%, ή 1,92 δισ. ευρώ, αφορά την αγορά ακινήτων.

Ας σημειωθεί ότι στο εξάμηνο του 2024 το αντίστοιχο ποσοστό της αγοράς ακινήτων ως προς τις συνολικές ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό ήταν 54,2% (εισροές 1,14 δισ. ευρώ στον κλάδο των ακινήτων με το σύνολο των ΞΑΕ να διαμορφώνεται στα 2,097 δισ. ευρώ), ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο το μερίδιο της αγοράς ακινήτων στις ξένες επενδύσεις είχε διαμορφωθεί σε 43,3%, καθώς είχαν επενδυθεί κεφάλαια 520 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ροές από το εξωτερικό είχαν αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ.

Νέο ιστορικό υψηλό για τις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα

Συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο του 2024 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων ανήλθαν σε 783,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Συνολικά στο εννεάμηνο του 2024, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ξένες άμεσες επενδύσεις για την αγορά ακινήτων κατέγραψαν υψηλή διψήφια αύξηση, καθώς ανήλθαν, σε όρους καθαρών εισπράξεων, σχεδόν στα 2 δισ. ευρώ –για την ακρίβεια 1.925,8 εκατ. ευρώ- ξεπερνώντας κατά 17,2% το αντίστοιχο επίπεδο εισπράξεων που καταγράφηκε το 2023 που 1.643,6 εκατ. ευρώ.

Ο «χρυσός» καταλύτης

Καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στα ακίνητα, μεταξύ άλλων από Κινέζους, Τούρκους, Λιβανέζους και Ισραηλινούς, διαδραμάτισαν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, τόσο για την απαγόρευση δημιουργίας νέων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας όσο και για τη μείωση των αγορών ακινήτων μέσω του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης «χρυσή βίζα», προκαλώντας «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών μιας και οι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν να προλάβουν τις προθεσμίες.

«Ο αντίκτυπος των κυβερνητικών μέτρων θα καταγραφεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025» αναφέρουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς ακινήτων, επισημαίνοντας μάλιστα πως η δεδομένη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό θα έχει και μεγάλη επίδραση συνολικά στις ΞΑΕ.

Τα ακίνητα διασώζουν την «τιμή» των ΞΑΕ

Κι αυτό γιατί το ράλι των επενδύσεων σε ακίνητα, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2023 και όπως φαίνεται συνεχίστηκε με αυξανόμενη ένταση και το 2024, διέσωσε εν πολλοίς την «τιμή» των ξένων άμεσων επενδύσεων εφέτος, καθώς συνολικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα καταγράψουν σημαντική υποχώρηση.

Στο εννεάμηνο του 2024 οι ΞΑΕ διαμορφώθηκαν σε 3,112 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που είχαν ανέλθει σε 3,665 δισ. ευρώ, ενώ συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2022 καταγράφουν πτώση της τάξης 51,7%, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 αποτέλεσε μια χρονιά ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς είχαν διαμορφωθεί συνολικά στα 7,5 δισ. ευρώ. Το 2023 υποχώρησαν στα 4,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Έτσι, παρά τη σημαντική βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδος στους παγκόσμιους σύνθετους δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, η απόκλιση σε όρους καινοτομίας, τεχνολογίας και συνολικών παραγωγικών επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ παραμένει, διατηρώντας το υφιστάμενο χάσμα ανταγωνιστικότητας με τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες.

Ναι μεν, αλλά…

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά την ελληνική αγορά ακινήτων, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2024, οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα παραμένουν θετικές, ωστόσο την ίδια στιγμή από τους παράγοντες της αγοράς καταγράφεται και αυξημένη επιφυλακτικότητα ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, κυρίως επαγγελματικής χρήσης.

Οι υφιστάμενες επισφάλειες, υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, «σχετίζονται με τη γεωπολιτική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, τις επιβαρύνσεις στο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, αλλά και τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα διαχρονικά ζητήματα γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, επηρεάζουν τον επενδυτικό σχεδιασμό, τα περιθώρια κέρδους και την ελκυστικότητα εκκίνησης νέων επενδυτικών έργων».

Πηγή: ΟΤ

Ειδήσεις Σήμερα: