Για να βελτιωθεί το Κυκλοφοριακό στην Πάτρα χρειάζεται η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων

Του Θεόδωρου Ξυλιά, Δημοτικού Συμβούλου

 Το κυκλοφοριακό στην Πάτρα  είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης. Μετά την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ οι Δημοτικές Αρχές δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό με βάση τις ανάγκες της δεκαετίας του ενενήντα και να περιορίζονται στο Ιστορικό Κέντρο.

          Τα μέτρα που επιχειρεί η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει για το κυκλοφοριακό, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αποσπασματικά δεν είναι αποτρεπτικά για τα Ι.Χ.. Με το τίμημα του 30λεπτου όλοι θα επιδιώκουν να βρουν θέση στο χώρο της ελεγχόμενης στάθμευσης ή θα επιβαρύνουν τις περιοχές περιμετρικά του κέντρου, από την Παπαφλέσσα έως την Καρόλου και όχι μόνο.

Η βελτίωση της εικόνας της πόλης θα επιτευχθεί μόνο όταν ο πολίτης έχει ευκολότερη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς από το ένα άκρο στο άλλο απευθείας και έτσι θα χρησιμοποιεί λιγότερο τα Ι.Χ.. Ένα απλό παράδειγμα είναι η λειτουργία του Προαστιακού έως τον Άγιο Βασίλειο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες Ι.Χ. να μην μπαίνουν στο κέντρο της πόλης. Χωρίς ο Δήμος να πάρει κανένα μέτρο το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με την επέκτασή του από τη Ροδινή έως τα Καμίνια. Όσο όμως αυτό καθυστερεί, την διαδρομή Τσουκαλέϊκα – Πανεπιστήμιο με την αλλαγή της λεωφορειογραμμής να την πραγματοποιεί το Αστικό ΚΤΕΛ, για να κάνει κάποιος την παραπάνω διαδρομή σήμερα αλλάζει δύο συγκοινωνίες, πολλές φορές κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και πολύωρη αναμονή και εξαιτίας αυτού υποχρεώνεται να χρησιμοποιεί το Ι.Χ. με ότι αυτό εγκυμονεί για το κυκλοφοριακό.

Το Αστικό ΚΤΕΛ θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις λεωφορειογραμμές, και έτσι ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα στα πλαίσια της εξυπηρέτησής του να διασχίζει την πόλη μέσα από το κέντρο, χωρίς να χρησιμοποιεί το δικό του αυτοκίνητο. Το ΚΤΕΛ να σταματήσει να λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των δεκαετιών του εβδομήντα και του ογδόντα όπου σχεδόν όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις λειτουργούσαν μέσα στο κέντρο της πόλης. Σήμερα οι περισσότερες είναι στα δύο άκρα της Πάτρας. Η αλλαγή των λεωφορειογραμμών του Αστικού ΚΤΕΛ δεν θα διευκολύνει μόνο τους πολίτες αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, γιατί όσο λιγότερα Ι.Χ. μπαίνουν στην πόλη τόσο ευκολότερη θα είναι η πρόσβαση των Μ. Μ.Μ., ταξί κ.α.. Η εξπρές γραμμή να γίνεται από την περιμετρική και την μίνι περιμετρική. Έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή της σε συνεννόηση Δήμου – ΟΛΠΑ να γίνεται μέσα από την παλαιά λιμενική ζώνη Παπαφλέσσα – Πελεκάνο, αφού η γραμμή Παπαφλέσσα Πανεπιστήμιο μέσω της οδού Κορίνθου, σε ότι αφορά τους χρόνους δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον Προαστιακό, γιατί όταν το εξπρές βρίσκεται στο Πυροσβεστείο το τρένο είναι στο Ρίο.

Στα πλαίσια των αντιδρομήσεων με την διάνοιξη της Κανακάρη να γίνει διπλής κατεύθυνσης και η Όθωνος Αμαλίας με ολιγόλεπτη στάθμευση, όπου η κίνηση των αυτοκινήτων θα βρίσκει διέξοδο προς τον Άγιο Γεράσιμο και τον Άγιο Διονύσιο, με κατεύθυνση και την έξοδο από την πόλη χωρίς να επιβαρύνουν κυκλοφοριακά τους δρόμους του ιστορικού κέντρου από την Αγίου Ανδρέου έως την Αλεξάνδρου Υψηλάντου.

          Για την πραγματοποίηση των παραπάνω χρειάζεται η συμβολή όλων των εμπλεκομένων, Δήμου – Περιφέρειας – ΟΛΠΑ – Εμπορικών και Επαγγελματικών Φορέων – Αστικού ΚΤΕΛ – ταξί και τέλος της πολιτείας, που διαχρονικά φρόντισε να δίνει αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως τις αναγκαίες οικονομικοτεχνικές υποδομές.

          Η Δημοτική Αρχή να μην περιορίζεται στις διάφορες ανακοινώσεις – πληροφορίες για το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Στο καταγγελτικό της λόγο να κηρύξει σε μείζον θέμα για την περιοχή το παραπάνω έργο, διεκδικώντας την ουσιαστική παρέμβαση όλων των τοπικών φορέων – παραγόντων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί στη νέα σιδηροδρομική γραμμή η λειτουργία του Προαστιακού που δεν θα συμβάλλει μόνο στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη σε όλη την περιοχή.

Διαβάστε επίσης