Η ομιλία του Κώστα Σπαρτινού στη Βουλή για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος - ΒΙΝΤΕΟ

Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας της Περιφερειακής Αρχής με τους βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Σπαρτινός, τοποθετήθηκε σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, ως προσκεκλημένο μέλος, στα πλαίσια της παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας της Περιφερειακής Αρχής με τους βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην απουσία ουσιαστικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και στοχοθεσίας τα προηγούμενα χρόνια για το σύνολο της χώρας, για την εξυπηρέτηση ενός πελατειακού κράτους. Η απουσία αυτή καθώς και η κακοδιαχείριση των πόρων, μας έφερε στη σημερινή κατάσταση των ημιτελών έργων (βλ. Ολυμπία Οδός).

Στη βάση αυτή και πέρα από την κριτική που έχει αποτιμηθεί από τον ελληνικό λαό, προέχει ο σχεδιασμός των αξόνων ανάπτυξης και των μοντέλων διαχείρισης, που θα επιτρέψουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αναπτυχθεί στο βαθμό που μπορεί και της αξίζει. Ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να εναρμονίζεται με το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα παρουσιαστεί από το υπουργείο ανάπτυξης την προσεχή άνοιξη. 

Όσον αφορά συγκεκριμένα σημεία της εισήγησης της ΠΔΕ, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τα μεγάλα έργα υποδομής (συγκοινωνιακά, φράγμα Πηνειού και Πείρου-Παραπείρου), τη δυναμική αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία της περιοχής και τον πολιτισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου απαιτείται η συνεργασία των 2 βαθμών Αυτοδιοίκησης με το κράτος και μεταξύ τους σύμφωνα με το Εθνικό και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης (αντίθετα με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα πρακτική της μετάθεσης των ευθυνών).

Τέλος, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να τοποθετηθεί με σαφήνεια στα ζητήματα του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας και της διέλευσης του τρένου από αυτήν.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ