Ο 40χρονος Ολιβιέ Ντεκότ επικεφαλής στο Μουσείο Μπενάκη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά κέρδισε το φαβορί, στον διαγωνισμό του Μουσείου για τον διάδοχο διευθυντή στη θέση του αποχωρούντος Αγγελου Δεληβοριά. 

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει σύντομα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το Μουσείο Μπενάκη αναλαμβάνει ο πρώην διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Ολιβέ Ντεκότ, γεννηθείς το 1976. Θα είναι η πρώτη φορά που ξένος υπήκοος αναλαμβάνει διεύθυνση μουσείου στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο Ντεκότ και η οικογένειά του έχουν του ισχυρότατους δεσμούς με τη χώρα. Για παράδειγμα ο παππούς του δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το από το 1957 έως το 1962. Από τα τέσσερά του, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη στο ΒΗΜΑ, γνώριζε το ελληνικό αλφάβητο και σε ηλικία εννέα ετών πρωτοεπισκέφθηκε την Ελλάδα. 

 

Ο Ολιβιέ Ντεκότ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι, Ιστορία στη Σορβόννη και Μουσικολογία στο Κέιμπριτζ, με ειδίκευση στους Ρώσους συνθέτες που διαφώνησαν με το σοβιετικό καθεστώς. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διετέλεσε σύμβουλος του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού Ζαν-Ζακ Εγιαγκόν, εν συνεχεία εργάστηκε στον όμιλο Vivendi και μετά εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα ως μορφωτικός ακόλουθος. Υπηρέτησε στα Γαλλικά Ινστιτούτα της Ρώμης και του Μιλάνου και τέλος της Αθήνας (Σεπτέμβριος 2011-Αύγουστος 2015). Στην Αθήνα διετέλεσε και σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας.

 


Οπως αναγράφεται στην προκήρυξη της θέσης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2015, η θητεία του διευθυντή θα είναι πενταετής με δυνατότητα ανανέωσης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η θητεία του Αγγελου Δεληβοριά στο μουσείο διήρκεσε 41 χρόνια! Ο εν λόγω διαγωνισμός πάντως ήταν διεθνής και στο πλαίσιό του εξετάστηκαν υποψήφιοι από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, αλλά για πρώτη φορά στη χώρα μας.

 

Εν αναμονή λοιπόν της επίσημης ανακοίνωσης. Ωστόσο αν λάβουμε υπ΄όψιν τη δουλειά του Ολιβιέ Ντεκότ στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνογαλλικές σχέσεις με άξονα το θέατρο, την ποίηση και τη φιλοσοφία, το μέλλον του Μουσείου Μπενάκη διαγράφεται ενδιαφέρον. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα ευρωπαϊκά, ούτε από άποψη συλλογών, ούτε από άποψη υποδομών. Πάντως μέσα στα καθήκοντα του διευθυντή θα είναι και ο ο διαχειριστικός εκσυγχρονισμός, η ανάπτυξη και η οικονομική ευρωστία του Ιδρύματος. Αυτό μάλλον, θα είναι και το πιο δύσκολο στοίχημα. 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ