Αμηχανία προκάλεσε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές για την προεδρία της ΝΔ, με τη Φ.Γεννηματά να επιλέγει να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από την πρώτη στιγμή, λέγοντας ότι «με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος».
Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί το Ποτάμι, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες συνεργασίες, υπό τον βασικό όρο της δρομολόγησης ριζικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το Βήμα, η δήλωση της κ. Γεννηματά προκάλεσε ερωτήματα, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ περίπου δύο χρόνια.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη -όπου κυριαρχούσε η πρόβλεψη ότι νικητής των εκλογών θα ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης- έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα από όσο είχαν υπολογίσει προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, να ξεκινήσουν διμέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις τους και τις απόψεις τους για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, και, δεύτερον, να επισπεύσουν τις πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο, διαμηνύουν ότι η στάση τους για το ασφαλιστικό είναι η ακόλουθη: «Να αλλάξει η συνολική αντίληψη της επιχειρούμενης παρέμβασης. Μια αντίληψη προχειρότητας, αποσπασματικότητας και εισπρακτικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, ισοπεδωτικής προς τα κάτω προσαρμογής. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μειώσεις των συντάξεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής και τιμωρεί τους νέους, τους αγρότες, τους ειλικρινείς επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες».
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιδίωξή τους, διευκρινίζουν ότι «ο στόχος της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση. Το επόμενο βήμα είναι η πολιτική, προγραμματική, διακηρυκτική συνδιάσκεψη μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2016 για την οποία δουλεύουμε καθώς και η οργανωτική συγκρότηση μας με σύγχρονους όρους».
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έρχεται κουβαλώντας μεγάλη προσδοκία για τους πολίτες που θέλουν να αντιταχθούν στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτουν όμως ότι ως νέος αρχηγός έχει πλέον να διαχειριστεί ένα ολόκληρο κόμμα και μένει να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες. Δεν έχουν όμως αμφιβολία ότι τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και το Ποτάμι θα συμπιεστούν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Για αυτό τον λόγο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανανεώνει την πρόσκληση συνεργασίας προς το Ποτάμι, διαμηνύοντας πως «όσοι πιστεύουμε στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε. Όποιος από εμάς το αγνοήσει στη συγκεκριμένη συγκυρία παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της δεξιάς παράταξης».
Βασικός όρος οι μεταρρυθμίσεις
Όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι στο νέο πολιτικό περιβάλλον που δημιουργεί η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συναινέσει σε συνεργασίες μόνο εάν λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει και στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προωθεί.
Σύμφωνα με τα Νέα, αυτές αφορούν την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα -προτείνεται η σταδιακή άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων-, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και άλλα ζητήματα.
Και αυτό γιατί ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ό,τι ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει το κόμμα του έναντι των άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων: το προτέρημα να μη συνδέεται, όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διόγκωση του κρατισμού και τη γενικότερη εκμετάλλευση του κράτους προς όφελος των κομμάτων ή των στελεχών τους.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Στ.Θεοδωράκη στην ευρεία σύσκεψη στελεχών του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.
Όπως επισήμανε, το Ποτάμι πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως «γεννήτρια ιδεών» και να τροφοδοτεί την κοινωνία με τις λύσεις που έχει ανάγκη. «Είμαστε το Κίνημα που δεν κρύβεται. Το Ποτάμι είναι μαγιά του καινούργιου και έχουμε υποχρέωση εμείς που δεν είμαστε φορτωμένοι με βαρίδια και υποχρεώσεις σε συμφέροντα και συντεχνίες να παράγουμε λύσεις και όχι συνθήματα» είπε.
Ο Στ.Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πράγματι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συνεργασίες, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως αναφέρεται σε «συνεργασίες ώστε να συγκρουσθούμε με τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και όχι για να αισθανθούμε ασφαλείς κάτω από ευκαιριακές πολιτικές ομπρέλες».
Ειδικά για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη σύσκεψη αποτιμήθηκε ως «μία ευκαιρία για τη ΝΔ να αποβάλει τα συντηρητικά της χαρακτηριστικά, να κινηθεί στον μεταρρυθμιστικό χώρο» και «να κάνει αυτό που δεν έκανε τα χρόνια που κυβερνούσε».
Δεν αποκλείει συνεργασία ο Λ.Γρηγοράκος
Πάντως, μιλώντας στον Σκάι, ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στελέχη ή ακόμα και εν ενέργεια βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να πορευτούν με τη ΝΔ μετά τη νίκη του Κυρ.Μητσοτάκη.
Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση της Φ.Γεννηματά, ο κ. Γρηγοράκος χαρακτήρισε τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πολύ καλό πολιτικό, ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα δημοσκοπικά.
Για τον εαυτό του είπε ότι αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αλλάξει και δεν δώσει το στίγμα της, μελετά το ενδεχόμενο να μην κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι αδιάφορη, έχει πολιτικό ενδιαφέρον, τόνισε επίσης στον Σκάι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.
Όπως είπε, το Ποτάμι είναι υποχρεωμένο πλέον να προσδιορίσει με ακρίβεια το δικό του πολιτικό στίγμα για να δει πώς θα αντιμετωπίσει τις αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν η παράταξη αποσαφηνίσει τα πολιτικά της χαρακτηριστικά, ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη.
ΠΗΓΗ: in.gr