Νεολαία Σύριζα Πάτρας: Το δρόμο για τους αγώνες δείχνει ο Νίκος Τεμπονέρας

ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση της Νεολαίας Σύριζα Πάτρας με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα τονίζεται:

Ήταν 8 Γενάρη του 1991, όταν ο αγωνιστής της Αριστεράς, μέλος του ΕΑΜ και καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός από λοστό φασίστα ΟΝΝΕΔίτη κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αναχρονιστικό νομοσχέδιο για την παιδεία που προωθούσε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ήταν εκείνα τα σκοτεινά χρόνια του κράτους και του παρακράτους της Δεξιάς, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιστράτευε κάθε φασιστική, θεσμική και μη, μεθόδο με σκοπό να καταστείλει τις μαθητικές κινητοποιήσεις και το νεολαιίστικο κίνημα.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών , επιστρατεύτηκαν και οι γνωστές τότε φασιστικές ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ,οι Κένταυροι και οι Rangers, με σκοπό να προχωρήσουν δια της βίας σε ανακαταλήψεις σχολίων που τελούσαν υπό κατάληψη . Ήταν άλλωστε γνωστή η επιχειρησιακή δράση των συγκεκριμένων φασιστικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες υπήρξαν δεξαμενές ανώτατων  σήμερα κομματικών στελεχών.

Η δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γιάννη Καλαμπόκα, όχι μόνο δεν καταδικάστηκε από την Νέα Δημοκρατία αλλά αντιθέτως στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης με την συνεργασία θεσμικών παραγόντων, παρακράτους και αστυνομίας.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα ήταν τρεις δικηγόροι, όλοι τους ανεξαιρέτως προερχόμενοι από τον χώρο της ΝΔ. Λίγα χρόνια αργότερα μάλιστα  η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας διοργάνωσε και εκδήλωση τιμής στον ''αγώνιστη'', όπως τον αποκαλούσε, Γιάννη Καλαμπόκα, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Μιχάλη Αρβανίτη. Αγωνιστή φυσικά τον θεωρούν και μια πληθώρα ενεργών στελεχών της σημερινής ΝΟΔΕ Αχαΐας.

Σήμερα, ανήμερα της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα, τιμούμε τη μνήμη του και γυρνάμε την πλάτη στην ιστορική λήθη.

Ο Νίκος Τεμπονέρας είναι ζωντανός, στην καρδιά και το νου, στις αξίες και τους αγώνες μας .Είναι ζωντανός όσο αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση απέναντι σε σημερινούς πολιτικούς απόγονους Κενταύρων  . Είναι ζωντανός όσο διεκδικούμε δημοκρατία ,ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στους παντοδύναμους μηχανισμούς τους . Είναι ζωντανός όσο πολεμάμε με το φως της ελπίδας το σκοτάδι του φασισμού . Είναι ζωντανός και μας διδάσκει ακόμα, ότι δεν μας αξίζει τίποτα λιγότερο από όσα ονειρευτήκαμε ,τίποτα λιγότερο από όσα υπερασπίστηκε με τίμημα τη ζωή του.

Ο Νίκος Τεμπονέρας μας έμαθε πως να ζούμε και πως να πεθαίνουμε. Μας θύμισε για ακόμα μια φορά ποιοι κλέβουν από τα μάτια μας το φως

Αυτόν τιμούμε. Τον  Αριστερό Αγωνιστή ,τον Άνθρωπο ,το Δάσκαλο...

‘’Τόσα χρόνια αγώνα λαού και νεολαίας ,το δρόμο δείχνει ο Νίκος Τεμπονέρας’’

Νεολαία Σύριζα Πάτρας

Διαβάστε επίσης