Το πάτημα του κουμπιού

του Ντίνου Σιωμόπουλου, δημοσιογράφου

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί μερικά χρόνια πριν ότι αντί να πατήσει ο ίδιος το κουμπί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσής του, αυτό θα το έπραττε για λογαριασμό του η εφορία, εν προκειμένω η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και μάλιστα χωρίς να λάβει καν την έγκρισή του, χωρίς καν να τον ρωτήσει πρώτα.

Και αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί μία φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, αυτή ακριβώς η εξέλιξη είναι που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να επιταχύνει τις διαδικασίες υποβολής και το βασικότερο να γνωρίζει πολύ πριν ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Taxis o φορολογούμενος ότι όλα τα κουτάκια που έχουν συμπληρωθεί με εισοδήματα, παρακρατούμενους φόρους, ακίνητα, αυτοκίνητα, αποδείξεις, δάνεια κτλ. είναι τα πραγματικά.

Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί από τον πολίτη κανένα πεδίο για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία που κατά το παρελθόν απαιτούσε επισκέψεις σε λογιστές, διάβασμα των ειδικών οδηγιών της εφορίας, προσεκτική αναγραφεί διαφόρων στοιχείων, αγωνία για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από τα στοιχεία που αντλεί από διάφορους φορείς του Δημοσίου, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, το περιουσιολόγιο, το υπουργείο Μεταφορών, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πηγή, μπορεί να είναι σίγουρη ότι τα έσοδα και τα έξοδα που εμφανίζονται σε ετήσια βάση στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις των πολιτών είναι τα πραγματικά και άρα να μην χρειάζεται καν να τους ρωτήσει προκειμένου να υποβάλει τη φορολογική δήλωσής τους.

Το ίδιο έχει ξεκινήσει να κάνει και στις δηλώσεις ΦΠΑ επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη συνδρομή του συστήματος MyDATA, με αποτέλεσμα να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα πραγματικά έσοδα και έξοδα που καθορίζουν τα κέρδη ή τις ζημιές τους.

Το πάτημα του κουμπιού από την ίδια την εφορία ουσιαστικά επισφραγίζει αυτό που όλοι λίγο ως πολύ έχουμε πλέον αντιληφθεί. Ότι το σπορ της φοροδιαφυγής έχει αρχίζει να χάνει την αίγλη του και όποιος συνεχίζει να το ασκεί γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα εντοπιστεί, γιατί πολύ απλά οι διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται και τα στοιχεία που μπορεί να αντλεί η εφορία από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης και βάσεων δεδομένων είναι ικανά να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των στοιχείων που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση.

Για παράδειγμα αν κάποιος δεν έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να «χτίσει» αυτό που λέμε αφορολόγητο και αναγράψει ο ίδιος ένα πλασματικό ποσό προκειμένου να μην πληρώσει το πέναλτι του 22% των λιγότερων αποδείξεων, αυτόματα η εφορία, μέσα από τα στοιχεία που έχει αντλήσει από τις τράπεζες, γνωρίζει τελικά τι έχει ξοδέψει ο φορολογούμενος και που με ηλεκτρονικές πληρωμές και τότε θα τον καλέσει στην εφορία να αποδείξει τα λεγόμενά του. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Γι’ αυτό λοιπόν το πάτημα του κουμπιού από την ίδια την εφορία δεν είναι μόνο μία σημαντική διευκόλυνση για την όλη διαδικασία υποβολής. Το βασικότερο γνωρίζει ότι γι’ αυτόν που πατάει το κουμπί δεν έχει φοροδιαφύγει. Για τους υπόλοιπους… ίσως έχει ακόμη κάποιες αμφιβολίες και γι΄ αυτό μπορεί να τους ελέγξει σε επόμενο στάδιο.

Για την ιστορία, την περασμένη Παρασκευή 25 Απριλίου, υποβλήθηκαν αυτόματα από την ΑΑΔΕ 739.576 προεκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν συνολικά σε 835.766 φυσικά πρόσωπα.