Για τις οικονομικές αναταράξεις από τους δασμούς και το πλήγμα που θα επιφέρουν στην αμερικανική οικονομία προειδοποιούν στελέχη μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με ρεπoρτάζ του Reuters.
Αν και οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί.
Δυο διαφορετικά τρίμηνα για τις τράπεζες
«Το πρώτο τρίμηνο ήταν ένα αρκετά καλό ξεκίνημα του έτους όσον αφορά τις συναλλαγές και ακόμη και την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά το τι θα συμβεί το δεύτερο τρίμηνο είναι ακόμη άγνωστο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις αγορές, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές» τονίζει ο Brian Mulberry, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Zacks Investment Management. «Θα είναι μια ιστορία δύο διαφορετικών τριμήνων».
Αν και είναι πολύ νωρίς για να κατανοήσουμε τις πλήρεις επιπτώσεις των δασμών, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις άρχισαν να αντιδρούν στις εισφορές εισαγωγής, σημειώνουν τα στελέχη των μεγαλύτερων αμερικανικών δανειστών.
«Αρχίζετε να βλέπετε ίσως μια μικρή στροφή από τους καταναλωτές, οι οποίοι προαγοράζουν πράγματα που μπορεί να γίνουν πιο ακριβά» είπε στους δημοσιογράφους ο Jeremy Barnum, οικονομικός διευθυντής της JPMorgan. Οι εταιρικοί πελάτες είναι σε κατάσταση αναμονής διότι «αυτό το επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας είναι ένα από αυτά που καθιστά δύσκολο τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό».
Οι traders μετοχών της JPMorgan Chase και της Morgan Stanley έφεραν έσοδα ρεκόρ καθώς οι αγορές άνθισαν στις αρχές του έτους, ενώ η Wells Fargo κατέγραψε αύξηση από τις αμοιβές από τους πελάτες.
Οι εταιρείες που πρόκειται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις προσεχείς εβδομάδες θα αποσύρουν πιθανότατα τις προβλέψεις τους για τα κέρδη τους, δεδομένης της αβεβαιότητας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζείμι Ντίμον στους αναλυτές.
Οι προειδοποιήσεις της Wall Street
Οι τελευταίες προειδοποιήσεις έρχονται να προστεθούν σε μια χορωδία στελεχών της Wall Street που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή οικονομική ζημία από τους δασμούς, μεταξύ των οποίων ο Ντίμον, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ και ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων Μπιλ Ακμαν.
Μια ύφεση που μοιάζει να είναι προ των πυλών
Οι εταιρικοί και εμπορικοί πελάτες «κάνουν ένα βήμα πίσω και λένε, «ξέρετε, χρειάζομαι περισσότερη σαφήνεια, βεβαιότητα για το πού πάνε τα πράγματα» είπε στους δημοσιογράφους ο οικονομικός διευθυντής της Wells Fargo, Michael Santomassimo.
«Εάν εξακολουθήσουμε να έχουμε αβεβαιότητα το καλοκαίρι, και υποθέτω ότι θα έχουμε, θα δείτε περαιτέρω δημιουργία αποθεματικά από τις τράπεζες» εκτιμά ο Chris Marinac, διευθυντής ερευνών της Janney Montgomery Scott. «Αυτό το περιβάλλον είναι λίγο πιο εύκολο … από ό,τι είχαμε στην πανδημία. Απλώς έχετε έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο, σίγουρα μια ύφεση που μοιάζει να είναι προ των πυλών και οι τράπεζες πρέπει να προετοιματούν για αυξημένους κινδύνους».
Αισιόδοξη η Morgan Stanley
Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Ted Pick εξέφρασε μεγαλύτερη αισιοδοξία από τους ομολόγους του, λέγοντας ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση, αναγνωρίζοντας όμως τους κινδύνους. Ο αγωγός συμφωνιών της τράπεζας παρέμεινε σταθερός, παρόλο που η αβεβαιότητα είχε ωθήσει ορισμένους πελάτες να καθυστερήσουν τις συναλλαγές, δήλωσε η επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης Sharon Yeshaya.
Η επενδυτική τραπεζική ήταν ένα φωτεινό σημείο σε όλη τη Wall Street, με τις αμοιβές στην JPMorgan να σκαρφαλώνουν 12%, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 8% στη Morgan Stanley.
Ο David Wagner, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aptus Capital Advisors, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να είναι σχετικά ανθεκτικές παρά τους δασμούς.
«Αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται για ένα οικονομικό γεγονός που θα αποτελέσει τη γένεση της ύφεσης και οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον ασφαλή χώρο», δήλωσε.
Η αγορά ομολόγων
Τα στελέχη ρωτήθηκαν επίσης για την αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, όπου ένα έντονο ξεπούλημα αυτή την εβδομάδα ως απάντηση στους δασμούς προκάλεσε αναταραχές στη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο και προκάλεσε ανησυχίες των επενδυτών για μόνιμες ζημιές στις αγορές.
Ο Ντίμον προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να προβούν σε αλλαγές στον συμπληρωματικό δείκτη μόχλευσης, έναν κανόνα που απαιτεί από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να διατηρούν ένα επιπλέον στρώμα κεφαλαίου που απορροφά τις ζημίες. Εάν υπήρχε μια «αναταραχή» ή διαταραχή της αγοράς, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανώς θα επενέβαινε, αλλά αυτό φαίνεται απίθανο προς το παρόν, είπε.
Πηγή: ΟΤ