Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έμειναν με αναπνευστικά προβλήματα μετά την αμμοθύελλα που σάρωσε το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας του Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα της υγείας.
Ένας αξιωματούχος στην επαρχία Μουθάννα ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP τουλάχιστον 700 περιπτώσεις, όπως είπε, ασφυξίας.
Πλάνα που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν περιοχές καλυμμένες με μια πυκνή πορτοκαλί ομίχλη, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν διακοπές ρεύματος και αναστολή πτήσεων σε πολλές περιοχές.
Οι καταιγίδες σκόνης είναι συνηθισμένες στο Ιράκ, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι πεζοί και οι αστυνομικοί φορούσαν μάσκες προσώπου για να προστατευτούν από τη σκόνη και οι τραυματιοφορείς βρίσκονταν στο σημείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν, σύμφωνα με το AFP.
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην επαρχία Νατζάφ και τουλάχιστον 322 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά, στάλθηκαν σε νοσοκομεία στην επαρχία Ντιουανίγια.
Επιπλέον 530 άτομα ανέφεραν προβλήματα αναπνοής στις επαρχίες Ντι Καρ και Βασόρα.
Η αμμοθύελλα κάλυψε τις νότιες επαρχίες του Ιράκ με ένα πορτοκαλί σύννεφο που μείωσε την ορατότητα σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο.
Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τα αεροδρόμια στις επαρχίες Νατζάφ και Βασόρα.
Οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν σταδιακά από σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις τοπικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.
Το Ιράκ καταγράφεται από τον ΟΗΕ ως μία από τις πέντε πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή, καθώς αντιμετωπίζει τακτικά αμμοθύελλες, καύσωνα και λειψυδρία.
Μια σοβαρή αμμοθύελλα το 2022 άφησε πίσω της έναν νεκρό και περισσότερους από 5.000 ανθρώπους που χρειάστηκαν θεραπεία για αναπνευστικές ασθένειες.
Το Ιράκ θα βιώνει περισσότερες «ημέρες σκόνης» στο μέλλον, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος του.
Με πληροφορίες από BBC