Χαμηλές αμοιβές, υψηλές τιμές

Του Θέμη Μπάκα

Οι αυξήσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκάλεσαν, ως γνωστόν, μια κρίση στους κόλπους της, καθώς δύο υπουργοί και βουλευτές ξεσηκώθηκαν ζητώντας την επέκταση των αυξήσεων στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αντιδράσεις αυτές ήρθαν στον απόηχο των διθυραμβικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ. Χωρίς ίχνος υπερβολής, η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει γίνει «σημαία» της κυβέρνησης, η οποία, όμως, δεν έχει καμία ουσιαστική επαφή με την πραγματικότητα, όπως και καμία στοίχιση με την κοινωνία.

Το πρωί της Τρίτης μίλησα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» για την στεγαστική κρίση που διέπει τη χώρα μας και την αλματώδη αύξηση του κόστους στέγασης.

Πριν από μένα, στο ίδιο στούντιο, στην ίδια εκπομπή, βρέθηκε και μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επανέλαβε το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα. «Πήραμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ και τον πήγαμε στα 880», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο συμπαθής κ. Χατζηδάκης, φαίνεται ότι αγνοεί πώς ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, που λειτουργεί σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αδυνατεί να δώσει μισθούς 880 ευρώ. Αλλά ακόμη και εκείνες που ακολουθούν την κυβερνητική ντιρεκτίβα και τον δίνουν, για τους εργαζόμενους τους η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με 34 ευρώ καθαρά μηνιαίως.

Εκτός αυτού, η αύξηση του κατώτατου μισθού, όχι μόνο είναι ένα μέτρο χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα συμβάλλει και στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Κι αυτό διότι από την αύξηση που θα προέλθει από τους φορολογικούς συντελεστές, θα ανεβούν τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. 

Από κει και πέρα, μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα αρκεί για να διαψεύσει την όποια διάθεση για πανηγυρισμούς.

Η Ελλάδα βρέθηκε και το 2024 στο «βυθό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν πρόσφατα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είναι το προτελευταίο στην ΕΕ, πάνω μόνο από την Βουλγαρία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Έλληνας μπορεί να αγοράσει το 70% των αγαθών που αγοράζει ο μέσος Ευρωπαίος. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Βουλγαρία, με αγοραστική δύναμη στο 66% του μέσου όρου.

Η εξήγηση για το αρνητικό ρεκόρ της χώρας μας είναι διπλή.  Από τη μια βρίσκονται οι χαμηλές αμοιβές σε συνδυασμό με το επίπεδο ανάπτυξης της Ελλάδας, που παραμένει μικρό και δεν έχει ανακάμψει μετά από την οικονομική κρίση.

Και από την άλλη είναι οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, επειδή ο πληθωρισμός ήταν μεγαλύτερος από τις άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω των καρτέλ που ανέβασαν τις τιμές πολύ περισσότερο από όσο δικαιολογούσε η αύξηση του κόστους της ενέργειας και του κόστους παραγωγής. Δηλαδή, στην Ελλάδα έχουμε και χαμηλές αμοιβές και υψηλές τιμές.

Κι όλα αυτά, καθώς απαιτείται ένας ολόκληρος μισθός για τη μίσθωση οικογενειακής κατοικίας, ενώ το 47,3% των Ελλήνων ζει σε νοικοκυριά που καθυστερούν την εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων ή την αποπληρωμή ενοικίων και λογαριασμών κοινής ωφελείας.

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Ν.Αχαΐας.