Γερμανικές εκλογές: «Κλειδί» για τον νικητή οι αναποφάσιστοι – Στις 9πμ. ανοίγουν οι κάλπες

Στην τελική ευθεία μίας από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ιστορία της έχει εισέλθει πλέον η Γερμανία. Στις 09:00 ώρα Ελλάδας ανοίγουν οι κάλπες την Κυριακή, με 29 κόμματα να διεκδικούν την ψήφου 59,2 εκατ. πολιτών. 

Όλα δείχνουν ότι οι αυριανές εκλογές θα φέρουν αλλαγή στον ένοικο της Καγκελαρίας. Ο χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς θα είναι πιθανότατα ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

Αλλά θα έχει μια δύσκολη εξίσωση να λύσει την επομένη των εκλογών: Με ποιόν θα συγκυβερνήσει. Καθοριστικό θα είναι, αν Φιλελεύθεροι και το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτετ, που βρίσκονται στο 4,5% πιάσουν τελικά το πλαφόν εισόδου στο Μπούντεσταγκ 5%.

Περισσότεροι από 59 εκατομμύρια Γερμανοί ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε αυτή την ψηφοφορία για το επόμενο κοινοβούλιο τους. Ένας στους πέντε από τα 60 σχεδόν εκατομμύρια ψηφοφόρων θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, ακόμα και πίσω από το παραβάν ποιο κόμμα θα επιλέξουν.Είναι και αυτό ένα δείγμα της κρισιμότητας αυτών των εκλογών αλλά και της ρευστότητας του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας.

Τα σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία

Η επόμενη Ομοσπονδιακή Βουλή θα έχει 630 βουλευτές. Χωρίς Φιλελεύθερους και Βάγκενκνεχτ στο Μπούντεσταγκ, ο Μερτς θα μπορεί να έχει πλειοψηφία είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες – χωρίς τον Σολτς – είτε με τους Πράσινους.

Αν όμως μπουν οι Φιλελεύθεροι στη Βουλή, ο Μερτς θα χρειαστεί τρία κόμματα.

Κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα δίνει συνεργασία του Μερτς με Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους, είτε με Πράσινους και Φιλελεύθερους, είτε με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Όλες αυτές οι επιλογές θα είναι πολύ πιο δύσκολες για τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας.

Μικρότερη Bundestag

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2023 έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των βουλευτών της Κάτω Βουλής (Bundestag) σε 630, καθώς καταργείται το σύστημα που ευνοούσε την διαρκή αύξηση του αριθμού των εδρών. Ενδεικτικά, η απερχόμενη Βουλή είχε 736 βουλευτές, ενώ προβλέπονταν επί της αρχής 598 έδρες. Το όριο εισόδου στην Bundestag είναι το 5%, ωστόσο ένα κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή του ακόμη και εάν δεν το εξασφαλίσει, εάν συγκεντρώσει τουλάχιστον τρεις «απευθείας εντολές» βουλευτών, εάν δηλαδή υποψήφιοί της κερδίσουν τρεις «μονοεδρικές» περιφέρειες. Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση στις προηγούμενες εκλογές η Αριστερά.

Το βασικότερο καθήκον της νέας βουλής είναι η εκλογή του καγκελάριου. Δεν προβλέπεται σχετική δεσμευτική προθεσμία και το ζήτημα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη αμέσως μόλις τα κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού καταλήξουν σε συμφωνία. Τυπικά, ο νέος καγκελάριος προτείνεται στους βουλευτές από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο και ακολουθεί η σχετική ψηφοφορία.

Τα κύρια θέματα της προεκλογικής περιόδου

Βασικά θέματα της προεκλογικής περιόδου ήταν το μεταναστευτικό, η οικονομία και η Ουκρανία, τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τόσο την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης όσο και τη νέα κυβέρνηση.

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πιθανότερος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι για τον ίδιο, ενόψει διερευνητικών συνομιλιών με πιθανούς εταίρους, δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το σχέδιο πέντε σημείων που κατέθεσε τον περασμένο μήνα στην Bundestag με ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική για το μεταναστευτικό.

Αντίστοιχα, ο κ. Μερτς άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο αλλαγών στο «φρένο χρέους», προκειμένου να επιτραπεί ο επιπλέον δανεισμός ώστε να καλυφθούν κυρίως αμυντικές δαπάνες και κονδύλια για την στήριξη της Ουκρανίας.